Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η Κίνα, υπέστη ένα μεγάλο πλήγμα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ωστόσο αρκετοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η χώρα ετοιμαζόταν για μια τέτοια κρίση εδώ και πολύ καιρό.
Το δίκτυο RT μίλησε με κορυφαίους οικονομολόγους, οι οποίοι τόνισαν πως η Κίνα όχι μόνο προετοιμαζόταν κατάλληλα για αυτή την παγκόσμια κρίση, αλλά έχει και τον τρόπο να την ξεπεράσει καλύτερα και ταχύτερα από κάθε άλλο κράτος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κίνα ήταν καλύτερα προετοιμασμένη επειδή “βρίσκεται σε πολύ πιο υγιή δημοσιονομική θέση σε σύγκριση με τις περισσότερες προηγμένες οικονομίες”.
Όπως εξήγησε, το επίπεδο χρέους της κεντρικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι περίπου στη μέση, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει αρκετός χώρος στον ισολογισμό της κυβέρνησης για την ενίσχυση της πολιτικής στήριξης. Επίσης, τα επίπεδα χρέους των καταναλωτών σε σχέση με το εισόδημα είναι περίπου στο ίδιο ύψος, οπότε δεν είναι υπερβολικά υψηλά και μπορούν να ανοίξουν τα πορτοφόλια τους.
Την ίδια άποψη έχει και ο Andrew Leung, διεθνής και ανεξάρτητος στρατηγικός σύμβουλος της Κίνας, ο οποίος είπε ότι “η Κίνα σκέφτεται πάντα μακροχρόνια και στρατηγικά” και είναι καλύτερα προετοιμασμένη για οποιαδήποτε κρίση χάρη στον κρατικό καπιταλισμό της.
“Το κράτος μπορεί να μετακινήσει τεράστια κεφάλαια και να κινητοποιεί επιχειρήσεις και ανθρώπους πιο αποτελεσματικά από τη Δύση. Η ίδια ικανότητα αποδείχθηκε σημαντική τόσο κατά τη διάρκεια της ασιατικής χρηματοπιστωτικής κρίσης 1997-98, όσο και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης 2008-09”, δήλωσε ο Leung.
Σύμφωνα με τον Temur Umarov, ειδικό στα θέματα που αφορούν την Κίνα και την Κεντρική Ασία στο Carnegie Center της Μόσχας, κάθε χώρα βρίσκεται σε διαφορετική οικονομική κατάσταση, οπότε και η απάντησή τους στην πανδημία κορονοϊού διαφέρει. Ενώ ανακοινώθηκαν πολλά πακέτα οικονομικών ενισχύσεων από ορισμένες χώρες, η Κίνα επικεντρώθηκε στην ανάκαμψη της εγχώριας κατανάλωσης, καθώς και στη βοήθεια για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Όλοι οι αναλυτές συμφώνησαν ότι ούτε η Κίνα, αλλά ούτε και οι άλλες χώρες θα μπορούσαν να προβλέψουν το μέγεθος της τρέχουσας κρίσης.
“Έχουμε να κάνουμε με ένα τσουνάμι αρνητικών απόψεων για την Κίνα ως αποτέλεσμα της εξάπλωσης της κρίσης του κοροναϊού. Τα άσχημα σχόλια από την Αμερική συνέβαλαν σε αυτό. Αλλά η Κίνα παραμένει μακράν η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία”, δήλωσε ο Leung.
Σημείωσε παράλληλα ότι πολλές περισσότερες χώρες έχουν την Κίνα ως τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο τους σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τέλος, σύμφωνα με την Gupta, η κινεζική οικονομία θα βρεθεί σε ανοδική καμπύλη ακόμα και μέσα στο τρέχον έτος, ενώ μπορεί να κλείσει η χρονιά ακόμα και με θετικό πρόσημο. “Δεν θα υπάρξει ανάκαμψη κοντά στον στόχο του 6% που είχαν θέσει πριν από τον κορονοϊό, όμως μπορεί να φτάσει το 1% με 2%”, είπε, προσθέτοντας: “Αλλά ακόμη και με αυτό το χαμηλό επίπεδο, η Κίνα θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία μεταξύ των μεγάλων οικονομιών για φέτος”.
www.news247.gr