Στην Αθήνα, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης συνέστησε «ευελιξία» στις διαδικασίες εκταμίευσης δανείων από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις. Στη Ρώμη, το ίδιο θέμα έχει εξελιχθεί σε ανοιχτή αντιπαράθεση. Οι δυσκολίες και τα εμπόδια στην παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις προκάλεσαν θορυβώδεις διαξιφισμούς νωρίτερα στο ιταλικό κοινοβούλιο.
Μιλώντας σήμερα στη Βουλή ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είπε ότι «Το τραπεζικό σύστημα συμβάλλει, αλλά μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα για την επιτάχυνση των διαδικασιών στη χορήγηση των κρατικά εγγυημένων δανείων». Επισήμανε επίσης ότι «ο νόμος για την ενίσχυση της ρευστότητας προβλέπει την παροχή εγγυημένων δανείων σε 24 ώρες, ειδικά σε περιπτώσεις αιτημάτων για ποσά κάτω των 25.000 ευρώ».
Η κυβέρνηση του Κόντε και οι τράπεζες αλληλοκατηγορούνται για τις καθυστερήσεις στην παροχή της εγγυημένης ρευστότητας σε επιχειρήσεις, ενώ οι συνέπειες του δίμηνου lockdown αφήνουν το αποτύπωμά τους στην οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η οικονομία της Ιταλίας θα συρρικνωθεί κατά 9,5% φέτος, ενώ το Bloomberg Economics εκτιμά ότι η συρρίκνωση θα ανέλθει στο 13%.
Τα σχόλια του Κόντε πυροδότησαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση εμποδίζει την παροχή των δανείων με περιττή γραφειοκρατία. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Κόντε οι βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού προσπάθησαν να καλύψουν τις φωνές των διαμαρτυρόμενων βουλευτών της αντιπολίτευσης με χειροκροτήματα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, φταίνε οι τράπεζες που αποτυγχάνουν να παράσχουν τα χρήματα γρήγορα, δήλωσε ο Κόντε. «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε το γεγονός ότι οι εταιρείες στερούνται τα απαραίτητα χρήματα που θα εγγυηθούν τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους».
Ο Κόντε είχε δηλώσει την Πέμπτη ότι «τα χειρότερα είναι πίσω μας», αλλά προειδοποίησε τους Ιταλούς, και κυρίως τους νέους, να τηρούν τους κανόνες της κοινωνικής απόστασης, επισημαίνοντας τον κίνδυνο επανεμφάνισης εστιών της επιδημίας.
www.newmoney.gr