Δάνεια ύψους 67,6 εκατ. ευρώ, τα οποία είχαν υποθήκη ή προσημείωση στην κύρια κατοικία, έχουν ρυθμιστεί μέσω της πλατφόρμας του νόμου 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Ο νόμος θα παύσει να ισχύει στις 31 Ιουλίου 2020 και το περιθώριο των 35 ημερών που απομένει για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες που πληρούν τα κριτήρια ένταξης, αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για να σώσουν την πρώτη κατοικία τους από πλειστηριασμό, με ευνοϊκή ρύθμιση του δανείου, κούρεμα της οφειλής και κρατική επιδότηση.
Σημειώνεται ότι στα δάνεια των 67,6 εκατ. ευρώ που έχουν ρυθμιστεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλών, ύψους 11,9 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, έχει εγκριθεί κρατική επιδότηση, μέχρι τη συνολική εξόφληση των δόσεων αποπληρωμής των δανείων που ρυθμίστηκαν, ύψους 25,6 εκατ. ευρώ.
Το μέσο ποσοστό διαγραφής οφειλών ανέρχεται στο 15% των δανειακών απαιτήσεων που ρυθμίστηκαν, ενώ το μέσο ποσοστό κρατικής επιδότησης στο 37,9% της μηνιαίας δόσης.
Όσο για τη μέση αξία της κύριας κατοικίας που προστατεύεται ανέρχεται στις 79,6 χιλ. ευρώ. Σε 50,4 χιλ. ευρώ ανέρχεται δε το μέσο ποσό ρύθμισης.
Τα παραπάνω στοιχεία δημοσιοποίησε χθες το Υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της τρίτης έκθεσης προόδου για την πορεία του ιδιωτικού χρέους.
Σημειώνεται ότι ύστερα από την τρίμηνη παράταση του νόμου 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία θα εκπνεύσει στις 31 Ιουλίου, το Υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί την υλοποίηση του προγράμματος “γέφυρα”, στο οποίο το κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην κύρια κατοικία. Με το πρόγραμμα αυτό θα επιβραβευτούν για πρώτη φορά οι συνεπείς δανειολήπτες.
Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομικών ολοκληρώνει την επεξεργασία υλοποίησης ενός νέου πτωχευτικού πλαισίου, το οποίο θα αντικαταστήσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα. Με το νέο πλαίσιο θα παρέχεται μία δεύτερη ευκαιρία σε όσους πτωχεύουν επειδή αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.
Τι έχει ρυθμιστεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του νόμου 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας που “τρέχει” η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους συνέχισε να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Μάλιστα, οι αιτήσεις δανειοληπτών παρουσίαζαν συνεχή αύξηση κάθε μήνα, ακόμη και τους μήνες του lockdown.
Από τον Ιούλιο του 2019 που η πλατφόρμα ξεκίνησε να λειτουργεί, μέχρι τα μέσα Ιουνίου 2020, έχουν υποβληθεί πάνω από 4.500 αιτήσεις δανειοληπτών. Πρόκειται για μικρό αριθμό, ο οποίος θα ήταν ακόμη μικρότερος, αν η κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει σε πολλές και σημαντικές, νομοθετικές και λειτουργικές, βελτιώσεις, καθώς και στην άμεση ενεργοποίηση της κρατικής επιδότησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, από το τέλος του 2019, έχουν υποβληθεί 3.228 νέες αιτήσεις.
Από αυτές τις αιτήσεις, σε πάνω από τις μισές έχουν ήδη υποβληθεί, από τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων, προτάσεις ρύθμισης. Συγκεκριμένα, από τον Ιούλιο του 2019 έχουν υποβληθεί 2.317 προτάσεις, εκ των οποίων οι 375 τον τελευταίο ένα μήνα.
Από αυτές τις προτάσεις, οι 1.415 έχουν γίνει ήδη δεκτές από τους δανειολήπτες, ενώ εκκρεμούν οι υπόλοιπες 902, για τις οποίες οι δανειολήπτες έχουν προθεσμία ενός μηνός, για να τις αποδεχθούν. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο, εν μέσω κορονοϊού, έχουν ανταποκριθεί θετικά στις προτάσεις που τους έχουν γίνει, και έχουν διασώσει την κύρια κατοικία τους, πάνω από 500 δανειολήπτες.
Σε όλες αυτές τις προτάσεις περιλαμβάνεται κρατική επιδότηση, η οποία φτάνει έως το 50% της δόσης του δανείου, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα διαγραφής οφειλών.