Δευτέρα
25
Νοέμβριος
TOP

ΕΣΠΑ: Έρχονται επιδοτούμενες «νταντάδες της γειτονιάς»

Ένα «κρυφό» και συχνά δυσβάσταχτο κόστος που αφορά τη φύλαξη παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας επωμίζονται χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά κάθε χρόνο. Πολλές οικογένειες δε, αναγκάζονται να μην αναζητήσουν φύλαξη, καθώς το κόστος υπερβαίνει συνήθως το πιθανό εισόδημα της εργαζόμενης μητέρας.

Εκτός από την προφανή ανισότητα έναντι του γυναικείου πληθυσμού, πρόκειται για ένα κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα, που συχνά δεν μπορεί να λυθεί με τη στήριξη των γιαγιάδων και των παππούδων.

Μόλις πρόσφατα ωστόσο εγκρίθηκε η πιλοτική δράση «Νταντάδες της γειτονιάς», η οποία θα επιχορηγηθεί εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για μια πρώτη εφαρμογή ενός θεσμού – που ήδη υφίσταται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες- και στοχεύει στη στήριξη νοικοκυριών χαμηλών εισοδημάτων και μονογονεϊκών οικογενειών.

Η συγκεκριμένη δράση, ως ιδέα, είχε παρουσιαστεί από τη ΝΔ το 2018, ως πρωτοβουλία που εντασσόταν σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα στήριξης των οικογενειών και ανάσχεσης της υπογεννητικότητας στη χώρα.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη σχετική πρόσκληση (την οποία θα «τρέξει» η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων) καλούνται φορείς δήμων και των περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου να σχεδιάσουν κατ’αρχάς και να αναδείξουν τους σχετικούς τοπικούς φορείς που θα αναλάβουν τη στελέχωση και τέλος την επιδοτούμενη φύλαξη παιδιών έως 12 ετών.

Τα κεφάλαια που διατίθενται σε πρώτη φάση από το ΕΣΠΑ (συγχρηματοδοτούμενα κεφάλαια από την Ε.Ε. και το ελληνικό δημόσιο) ανέρχονται σε 3.069.200 ευρώ και η κατεύθυνση είναι να διατεθούν προς ημιαστικές και αστικές περιοχές, προκειμένου να απασχοληθούν γυναίκες που θέλουν να εργαστούν στη φύλαξη παιδιών, αλλά και να βοηθηθούν μητέρες, που παλεύουν να ενταχθούν στον κόσμο της εργασίας.

Η πρόσκληση για υποβολή σχετικών προτάσεων ανοίγει σήμερα 27 Ιουλίου 2020 με προθεσμία έως το τέλος του 2021, ενώ η διάρκεια του προγράμματος (δηλαδή η χρονική περίοδος που οι δαπάνες για το εν λόγω θα θεωρούνται επιλέξιμες και άρα πληρωτέες) είναι έως το τέλος του 2023.

Σύμφωνα με ειδική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ που πραγματοποιήθηκε το 2016, τότε το 12,6% του πληθυσµού της χώρας αντιστοιχούσε σε παιδιά ηλικίας 0-12 ετών (1.343.990 παιδιά), τα οποία διαβιούσαν σε 863.315 νοικοκυριά (20,7% των νοικοκυριών της χώρας).

Το 60,6% των νοικοκυριών µε ένα τουλάχιστον παιδί ηλικίας 0-12 ετών, δεν έκανε χρήση υπηρεσιών φύλαξης (523.453 νοικοκυριά).

Στο σύνολο των νοικοκυριών με ένα τουλάχιστον παιδί ηλικίας 0-12 ετών που έκανε χρήση υπηρεσιών φύλαξης για τις οποίες πρέπει να καταβληθεί κάποιο αντίτιμο από το νοικοκυριό, το 92,5% ανάφερε κάπου βαθμού οικονομική δυσκολία στην κάλυψη αυτού του ποσού.

https://www.huffingtonpost.gr/