Πέμπτη
12
Δεκέμβριος
TOP

Στο κάστρο της Μεθώνης, ο χρόνος σταματά -Λες και θα βγουν ιππότες να σε προϋπαντήσουν [εικόνες]

Το εντυπωσιακό κάστρο της Μεθώνης είναι από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα στη Μεσόγειο και αποτελεί μία ωραία πρόταση για απόδραση τα τελευταία Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού.

Μία επίσκεψη στο κάστρο θα αποζημιώσει μικρούς και μεγάλους, ενώ οι παραλίες και οι ταβέρνες της περιοχής καλύπτουν και τους πιο απαιτητικούς.

Το Κάστρο της Μεθώνης βρίσκεται στην Πελοπόννησο, στην κωμόπολη Μεθώνη Μεσσηνίας. Η Μεθώνη προσφέρεται για διακοπές όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά και όλους τους μήνες του χρόνου, με ξενοδοχειακά καταλύματα και οργανωμένο κάμπινγκ.

Το κάστρο των Ενετών
Το κάστρο της περιοχής είναι από τα σημαντικότερα οχυρωματικά κτίσματα στον Ελληνικό χώρο κατά τον Μεσαίωνα όπου η Μεθώνη ήταν ενδιάμεσος σταθμός στο ταξίδι που έκαναν οι χριστιανοί στους Άγιους τόπους.

Είναι άγνωστο πότε οχυρώθηκε η θέση για πρώτη φορά, το 1205 οι Φράγκοι σταυροφόροι αναφέρεται ότι την οχύρωσαν πρόχειρα και το 1206 που κατέλαβαν τη Μεθώνη οι Ενετοί γκρέμισαν την οχύρωση αυτή και το 1209 που πήραν οριστικά τη Μεθώνη έφτιαξαν το σημερινό κάστρο και το λιμάνι του τότε οικισμού.

Το κάστρο είναι κτισμένο στην χερσόνησο του Αγίου Νικολάου, έχει ελλειψοειδής σχήμα, με μήκος 700 μέτρα.
Τα τείχη διέθεταν πύργους ενώ η πύλη της ξηράς είχε και επιπρόσθετα οχυρωματικά έργα για μεγαλύτερη προστασία.
Βρέχεται από τρεις πλευρές με θάλασσα και υπάρχει και το μικρό φρούριο Μπρούτζι που ενώνεται με αυτό με τεχνητή πέτρινη γέφυρα. Από την πλευρά της ξηράς είχε τάφρο, χωρίς νερό, και γέφυρα, 14τοξη, για την πρόσβαση στην πύλη.

Το κάστρο διέθετε και ακρόπολη σε μικρό ύψωμα μέσα στο κάστρο, τειχισμένη με διπλό τείχος, άλλες σημαντικές πύλες του κάστρου ήταν αυτή του Αγίου Μάρκου στο λιμάνι.

Το κάστρο στα χέρια των Οθωμανών
Οπως αναφερει η wikipedia το 1499 έγιναν από τους Ενετούς νέα οχυρωματικά έργα περιτειχίζοντας τον οικισμό της Μεθώνης. Την περίοδο αυτή πολιόρκησε το κάστρο ο Βαγιαζήτ, που χαρακτηριζόταν απόρθητο, αλλά από ένα λάθος της φρουράς οι Οθωμανοί μπήκαν στο κάστρο και το κατέλαβαν. Το 1770 κατά τα Ορλωφικά πολιορκήθηκε το κάστρο από τους Ρώσους χωρίς επιτυχία.

Το 1821 οι επαναστατημένοι Έλληνες προσπάθησαν να το καταλάβουν πολλές φορές μέχρι το 1828 που η Οθωμανική φρουρά του το παράδωσε στον Μαιζών κατά την Εκστρατεία του Μωριά των γαλλικών στρατευμάτων που εκδίωξαν του Τούρκους σε εφαρμογή της Συνθήκης του Λονδίνου που προέβλεπε τη δημιουργία Ελληνικού κράτους.


Τι θα δούμε μέσα στο κάστρο

Εντός του κάστρου διατηρούνται διάφορα κτίσματα.
Σε κεντρικό του τμήμα γνωστό ως πλατεία των όπλων υπάρχει ο Ι.Ν Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, μονόχωρος ξυλόστεγος ναός που πιθανόν κατασκευάστηκε κατά την διάρκεια της Β΄Ενετοκρατίας. Πλησίον αυτού και σε επαφή με το δυτικό τείχος υπάρχει τετράγωνο οικοδόμημα μικρών διαστάσεων με πυραμιδοειδή κάλυψη το οποίο χρησίμευε ως πυριτιδαποθήκη και χρονολογείται κατά την πρώτη Ενετική περίοδο.

Οπως αναφέρει το kastra.eu/ κατά μήκος της κεντρικής διαδρομής του κάστρου σώζονται δύο οθωμανικά λουτρά τα οποία αποτελούνται από πολλές θολοσκεπείς αίθουσες, κάθε μια εκ των οποίων είχε διαφορετικές χρήσεις (αποδυτήριο, χλιαρή αίθουσα, ζεστή αίθουσα). Χρονολογούνται κατά την πρώτη περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Μεσα στο κάστρο σώζονται σώζονται δύο οθωμανικά λουτρά
Σε κοντινή απόσταση διατηρείται η βάση του μιναρέ από ένα κατεστραμμένο πλέον τζαμί. Το τέμενος χτίστηκε στη θέση μιας τρίκλιτης βασιλικής, οι εξωτερικοί τοίχοι της οποίας ενισχύονταν με αντηρίδες. Πιθανόν πρόκειται για τον ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Το εντυπωσιακό κάστρο της Μεθώνης είναι από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα στη Μεσόγειο και αποτελεί μία ωραία πρόταση για απόδραση τα τελευταία Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού

Πώς φτάνουμε στο κάστρο της Μεθώνης
Μία εύκολη διαδρομή για την οικογένεια, από την Αθήνα ακολουθείτε τον δρόμο για Τρίπολη, συνεχίζετε για Καλαμάτα και λίγα χιλιόμετρα πριν φτάσετε στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα στρίβετε δεξιά για Μεσσήνη. Στην Μεσσήνη ακολουθείτε τον δρόμο Καλαμάτας-Πύλου και όταν φτάσετε στην Πύλο έχετε άλλα δέκα χιλιόμετρα περίπου για την Μεθώνη.

Πηγή: iefimerida.gr