Στα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση καθώς και στα μέτρα της ΕΚΤ για την ενίσχυση της ρευστότητας,αποδίδεται η αύξηση, μετά από χρόνια, των καταθέσεων. Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ.
«Μικρό καλάθι» κρατούν στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα μπροστά στο φαινόμενο της μεγάλης αύξησης που καταγράφουν οι τραπεζικές καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών από την στιγμή που ξέσπασε και στην Ελλάδα η πανδημία του κορονοϊού.
Τα τελευταία στοιχεία αν και έδειξαν εκτίναξη των ιδιωτικών καταθέσεων στην Ελλάδα και γενικότερα την Ευρωζώνη μετά τον Μάρτιο, όταν ελήφθησαν τα πρώτα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, δεν «ξάφνιασαν» το πιστωτικό σύστημα που έχει την εξήγηση του φαινομένου.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι ιδιωτικές καταθέσεις αυξήθηκαν τον Ιούλιο στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη με ρυθμούς 9,5% και 10,3%, αντίστοιχα, που είναι οι υψηλότεροι που έχουν καταγραφεί για περισσότερο από μία δεκαετία. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα η αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα κατά το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου διαμορφώθηκε στα 3,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο τμήμα (τα 2,9 δισ. ευρώ) αφορούσε διεύρυνση των καταθέσεων των επιχειρήσεων του μη χρηματοπιστωτικού κλάδου.
Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι το γεγονός ότι από αυτά τα 2,9 δισ. ευρώ, οι επιχειρήσεις τοποθέτησαν τα 2,18 δισ. σε καταθέσεις όψεως και τα υπόλοιπα 720 εκατ. σε προθεσμιακούς λογαριασμούς. Αντίθετα, κατά το ίδιο δίμηνο, οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών ανέβηκαν μόλις κατά 430 εκατ. ευρώ.
Γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις
Η εξέλιξη αυτή έχει την εξήγησή της στα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας που έλαβαν οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα και αλλού στην Ευρωζώνη καθώς και στα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ενίσχυση της ρευστότητας.
Την ίδια στιγμή υπήρξε θετική τραπεζική καθαρή ροή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, με τις τράπεζες να ανοίγουν την κάνουλα της χρηματοδότησης προσφέροντας στις επιχειρήσεις θετικές ροές ύψους 307 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και άλλο 1,14 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.
Όπως εξηγεί στο news247.gr έμπειρο τραπεζικό στέλεχος «βασικό παράγοντα για την αύξηση των καταθέσεων κατά τους τελευταίους μήνες αποτελούν οι αυξημένες χορηγήσεις των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις, καθώς οι εταιρείες που λαμβάνουν πρόσθετη ρευστότητα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν την έχουν διοχετεύσει σε επενδύσεις ή λοιπές δαπάνες, αλλά αντίθετα τη διατηρούν με τη μορφή διαθεσίμων προκειμένου να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενους μελλοντικούς κινδύνους».
Την ίδια στιγμή, προσθέτει ο ίδιος, η αύξηση των καταθέσεων οφείλεται σε ένα σημαντικό βαθμό και στη μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, καθώς τμήματα της οικονομίας – από τα καφέ και τα εστιατόρια έως τα ξενοδοχεία – ήταν κλειστά στη διάρκεια της καραντίνας.
Άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν έμμεσα το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων είναι, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, τα μέτρα που είτε προβλέπουν αναστολή τοκοχρεολυτικών δόσεων για μια σειρά δανείων είτε στηρίζουν συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες προκειμένου να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες της πανδημίας. Ενισχυτικά λειτούργησε για παράδειγμα και η παροχή επιστρεπτέας προκαταβολής από το υπ. Οικονομικών.
Μεγαλύτερη αύξηση καταθέσεων για τις επιχειρήσεις
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αυξήθηκαν στην Ελλάδα περίπου ομοιόμορφα σε απόλυτα ποσά σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, αλλά ποσοστιαία η αύξηση ήταν μεγαλύτερη για τις επιχειρήσεις που έχουν σημαντικά μικρότερο μερίδιο στη συνολική πίτα των ιδιωτικών καταθέσεων.
Oι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν τον Ιούλιο με ετήσιο ρυθμό 6%, ενώ στην Ευρωζώνη το αντίστοιχο ποσοστό αύξησης ήταν ελαφρά υψηλότερο (7,4%). Τα νοικοκυριά αύξησαν τον Ιούλιο τις καταθέσεις όψεως και ταμιευτηρίου κατά 511 και 579 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, ενώ μείωσαν τις καταθέσεις προθεσμίας τους, οι οποίες προσφέρουν, έστω και χαμηλό, επιτόκιο, κατά 421 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχη ήταν η εξέλιξη και στην Ευρωζώνη, όπου τα νοικοκυριά αύξησαν τις καταθέσεις όψεως και ταμιευτηρίου κατά 50 και 9 δισ. ευρώ, αντίστοιχα, ενώ μείωσαν τις καταθέσεις προθεσμίας κατά 6 δισ. ευρώ.
Οι καταθέσεις των ελληνικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 28,7% τον Ιούλιο.
Τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις αυξάνονται σταθερά τους τελευταίους μήνες, με τον ρυθμό να φθάνει το 6,5% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ. Οι επιχειρήσεις αύξησαν τον Ιούλιο τόσο τις καταθέσεις όψεως (κατά περίπου 1,4 δισ. ευρώ) όσο και τις καταθέσεις προθεσμίας κατά 1,1 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, στην Ευρωζώνη οι επιχειρήσεις αύξησαν τις καταθέσεις όψεως και τις καταθέσεις προθεσμίας κατά 21,4% και 27,2%, αντίστοιχα.
Εγκαταλείπεται το καταφύγιο των προθεσμιακών
Σε ότι αφορά στο άλλοτε κραταιό καταφύγιο των αποταμιευτών, τις προθεσμιακές καταθέσεις, είναι χαρακτηριστική η συνεχιζόμενη μείωση των υπολοίπων εδώ και αρκετούς μήνες. Η μείωση μάλιστα συνεχίστηκε και τον Ιούλιο και βασικός λόγος είναι ότι τα ολοένα και μειούμενα προσφερόμενα επιτόκια (συνήθως χαμηλότερα του 0,15%) θεωρούνται από τμήμα των αποταμιευτών τόσο μικρά, έτσι ώστε να προτιμούν να τοποθετούν τα όποια χρήματά τους σε λογαριασμούς όψεως και ταμιευτηρίου έναντι μηδενικών αποδόσεων, έχοντας παράλληλα άμεση πρόσβαση σε αυτά.
Έτσι, ενώ κατά το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου οι συνολικές καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 430 εκατ. ευρώ, οι προθεσμιακές τοποθετήσεις υποχώρησαν κατά 1,07 δισ. ευρώ και από το 34,4% του συνόλου που αντιπροσώπευαν το Μάιο, στα τέλη Ιουλίου βρέθηκαν πλέον στο 33,4%. Ως αποτέλεσμα, μόλις το υπόλοιπο 66,6% των καταθέσεων των νοικοκυριών (τα δύο τρίτα) είναι ουσιαστικά εντελώς άτοκο, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα οικονομικά των αποταμιευτών και το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών.
πηγή: news247.gr