Σάββατο
23
Νοέμβριος
TOP

Καμπανάκι κινδύνου από Σύψα, Χατζάκη και Κοτανίδου: «Δεν τα έχουμε πάει καλά. Η κατάσταση είναι κρίσιμη»

Τον κώδωνα του κινδύνου για ακόμα μία φορά κρούουν οι ειδικοί, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία, σημειώνοντας καθημερινά αρνητικό ρεκόρ, την ώρα που φωτογραφίες από δημόσιες υπηρεσίες και μέσα μαζικής μεταφοράς, που κάνουν συνεχώς το γύρο του διαδικτύου μαρτυρούν τον συνωστισμό και τα ελλιπή μέτρα αυτοπροστασίας.

Ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας κάνει λόγο για μία ιδιαίτερη κρίσιμη φάση της πανδημίας. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική  όπου παρατηρείται «η μεγαλύτερη επιδημιολογική πίεση» λέγοντας ότι «θα πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο». Πώς θα το κάνουμε αυτό; «Είναι απλό, κρατάμε αποστάσεις, φοράμε μάσκα» εξηγεί.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΟPEN ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι με την κατάσταση όπως είναι τώρα. Η παρέμβαση που γίνεται στο κέντρο της Αθήνας είναι πολύ σημαντική. Η κατάσταση είναι δύσκολη στην Αττική. Τώρα πρέπει να καμφθεί η επιδημία πριν είναι αργά».

Την ίδια ώρα ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, καταγγέλει ότι «την πραγματικότητα δεν την γνωρίζουμε, έχουν καταργηθεί πολύ χρήσιμα εργαλεία πληροφόρησης για τη νόσο, όπως το ερωτηματολόγιο για τις επαφές, οι δημοσκοπήσεις που έδειχναν τη συμμόρφωση του κόσμου ανά εβδομάδα, η κυλιόμενητη λεφωνική έρευνα που γινόταν ανά εβδομάδα» εξήγησε.

Παράλληλα, ο κ. Χατζάκης τόνισε ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζονται έρευνες κινητικότητας μέσω των μαζικών, ανώνυμων δεδομένων της κινητής τηλεφωνίας. «Αυτά είναι απολύτως πολύτιμα, μπορούμε να εστιάσουμε πχ. στο τι συμβαίνει στην Αγία Παρασκευή», υποστήριξε.

Όσον αφορά στον αριθμό των κρουστμάτων, ο κ. Χατζάκης εκτίμησε ότι «έχουμε φτάσει σε τέτοιο αριθμό κρουσμάτων, ώστε είναι πιθανό αν δεν γίνουν όλα καλά, να ξεφύγει. Το θέμα είναι ότι έχει αλλάξει η ποιοτική σύνθεση των κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή έχουμε συνεχώς επεισόδια υπερμετάδοσης, τα οποία αυξάνουν τα κρούσματα αλλά τα επεισόδια υπερμετάδοσης έχουν εστιακό χαρακτήρα και μπορείς να τα ελέγξεις πιο εύκολα. Αν το αντιληφθείς αμέσως μπορείς να πάρεις μέτρα στο ευρύτερο περιβάλλον και να περιορίσεις το φαινόμενο. Βέβαια, και εκεί δεν τα έχουμε πάει καλά» είπε.

Ο κ. Χατζάκης κατέληξε επισημαίνοντας ότι θα παραμείνει αισιόδοξος γιατί «βλέπω εμπειρικά ότι το θέμα της μάσκας βελτιώνεται. Αν συνέβη μία πραγματική αλλαγή θα το δούμε σε 15 μέρες. Υπάρχει αυτή η χρονοκαθυστέρηση που μας δημιουργεί δυσκολίες. Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε σε καμία περίπτωση», πρόσθεσε.

«Τα κρούσματα δεν μειώνονται γιατί δεν ακολουθούμε τα μέτρα»

Την άποψή της για την πορεία της πανδημίας εξέφρασε και η κ. Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας. Όπως τόνισε «τα κρούσματα δεν πέφτουν διότι οι πολίτες δεν ακολουθούν τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η πολιτεία»

«Υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ακόμη και σε κλειστούς χώρους αρνούνται να φορέσουν μάσκα» είπε, ενώ συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι ανεφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, τα κρούσματα θα μειωθούν ριζικά.

Η κ. Κοτανίδου έκανε λόγο για το συνωστισμό σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, που αποτελούν εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού, ενώ τόνισε ότι εξίσου ανησυχητικό στοιχείο είναι και οι κλειστές δομές και εστίες, όπως για παράδειγμα το εργοστάσιο κονσερβοποιϊας στην Σκύδρα Πέλλας.

Βέβαια, επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί η γενικευμένη χρήση μάσκας σε ανοιχτούς χώρους διότι η Επιτροπή είναι κατά των προστίμων. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προταθεί κάτι τέτοιο, σε περίπτωση που ο κόσμος συνεχίσει να μην ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις των ειδικών.

Όσον αφορά στις εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για έως και 2.000 ημερήσια κρούσματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η κ. Κοτανίδου υπογράμμισε πως τα μαθηματικά μοντέλα δεν είναι «πανάκεια».
Πηγή:newsbreak.gr