Παρασκευή
10
Ιανουάριος
TOP

Το δεύτερο, ισχυρότερο κύμα κορωνοϊού φέρνει ξανά καθολικά lockdown παγκοσμίως

Τα περισσότερα κράτη στον πλανήτη κατέφυγαν στην «λύση» του lockdown κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, στην προσπάθειά τους να ανακόψουν την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Και, εν πολλοίς, τα κατάφεραν.

Εχοντας βγει προσωρινά στο ξέφωτο αρκετοί ήταν οι ηγέτες κρατών που τόνισαν επανειλημμένα ότι ένα νέο «λουκέτο» θα έπρεπε να αποφευχθεί στη συνέχεια, καθότι αποδείχθηκε καταστροφικό για τις εθνικές οικονομίες. Πράγματι, μέχρι τώρα πολλά έθνη αντιστέκονται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, παρόλο που το δεύτερο κύμα της πανδημίας αποδεικνύεται πολύ πιο σφοδρό από το πρώτο.

Αρκετές χώρες και ορισμένες αμερικανικές πολιτείες καταφεύγουν σε πιο στοχευμένα μέτρα, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται δραματικά σε όλο τον κόσμο, ειδικά στην Ευρώπη και την Αμερική.

Τοπικά lockdown, κλειστά σχολεία, καταστήματα με μειωμένο ωράριο λειτουργίας και όριο στο αριθμό των ανθρώπων που συναθροίζονται είναι μεταξύ των νέων μέτρων που προτιμώνται, στην προσπάθεια να αποφευχθούν καθολικά lockdown.

Ωστόσο, κάποιες κυβερνήσεις χωρών, βλέποντας τα μέτρα αυτά να μην αποδίδουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καταφεύγουν ξανά στην έσχατη λύση.

Μεταξύ αυτών είναι το Ισραήλ, η Τσεχία και η Ουαλία ενώ από την Πέμπτη σε αυτές θα προστεθεί και η Ιρλανδία. Το Βέλγιο πιθανόν να χρειαστεί να επιστρέψει σε ένα καθολικό lockdown αν δεν ανακοπεί η ανοδική πορεία νέων κρουσμάτων  και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, δήλωσε σε συνέντευξή του σε εφημερίδα ένας κορυφαίος Βέλγος ιολόγος.

Πολλά ακόμη κράτη, μοιραία, εξετάζουν αυτό το σενάριο, όσο και αν δεν το θέλουν.

Τα κρούσματα παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, ανέρχονται πλέον σε 40,4 εκατ. ενώ τουλάχιστον 1.118.361 έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της πανδημίας.

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τους 220.000 οι θάνατοι, πάνω από 8,2 εκατ. τα κρούσματα

Οι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ ξεπέρασαν χθες Δευτέρα τους 220.000, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Σύμφωνα με τη σχολή αυτή ιατρικής που εδρεύει στη Βαλτιμόρη, οι νεκροί εξαιτίας της COVID-19 είχαν φθάσει τους 220.020 ενώ τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 είχαν ξεπεράσει τα 8,2 εκατομμύρια.

Τον βαρύτερο απολογισμό θυμάτων έχει καταγράψει η Νέα Υόρκη (33.366 νεκροί), ακολουθούμενη από το Τέξας (17.468 θάνατοι). Καλιφόρνια, Νιού Τζέρζι και Φλόριντα έχουν ξεπεράσει τους δεκαέξι χιλιάδες νεκρούς η καθεμιά, ενώ πάνω από επτά χιλιάδες θύματα έχουν ανακοινωθεί σε Μασαχουσέτη, Ιλινόι, Πενσιλβάνια, Τζόρτζια και Μίσιγκαν.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού, με τους υψηλότερους αριθμούς θανάτων και μολύνσεων στον κόσμο. Τους αναλογεί το 20% των θανάτων σε όλο τον πλανήτη. Ξεπέρασαν τα ορόσημα των 100.000 θανάτων την 27η Μαΐου και των 200.000 την 22η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμηση που έδωσε στη δημοσιότητα το Institute for Health Metrics and Evaluation του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, την 1η Φεβρουαρίου 2021 οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 στη χώρα αναμένεται να πλησιάζουν τους 390.000.

Ιρλανδία, η πρώτη χώρα της ΕΕ που επιβάλλει ξανά καθολικό lockdown

Ολόκληρος ο πληθυσμός της Ιρλανδίας από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη θα τεθεί εκ νέου σε περιορισμό, για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, με την Ιρλανδία να γίνεται η πρώτη χώρα της ΕΕ που προχωρά εκ νέου σε ένα τέτοιο βήμα, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός της Μίχαελ Μάρτιν.

Τα νέα μέτρα προβλέπουν το κλείσιμο των μη απαραίτητων καταστημάτων λιανικής, ο περιορισμός της λειτουργίας εστιατορίων και παμπ σε takeaway, με τους πολίτες να μην επιτρέπεται να ταξιδεύουν σε απόσταση άνω των πέντε χιλιομέτρων από την κατοικία τους.

Σε αντίθεση με το πρώτο lockdown, αυτή τη φορά τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά και θα επιτραπούν οι βασικές υπηρεσίες όπως στον κλάδο των κατασκευών, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μάρτιν, θέτοντας τη χώρα στο ύψιστο επίπεδο περιορισμών – επίπεδο 5 – για έξι εβδομάδες.

Η Ιρλανδία επέβαλε ένα από τα πιο μακρά σε διάρκεια lockdown στην Ευρώπη κατά την το πρώτο κύμα της πανδημίας και ενέτεινε τους περιορισμούς τις τελευταίες εβδομάδες καθώς ο αριθμός των λοιμώξεων αυξήθηκε ξανά.

Βραζιλία: 15.383 κρούσματα, 271 θάνατοι εξαιτίας σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 15.383 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 271 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19.

Η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει πλέον καταγράψει πάνω από 5,2 εκατομμύρια μολύνσεις από τον κορονοϊό, ενώ ο απολογισμός της πανδημίας έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 154.176 νεκρούς, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Αργεντινή: Πάνω από 1 εκατομμύριο κρούσματα

Την ίδια ώρα, η Αργεντινή έγινε η πέμπτη χώρα στον κόσμο όπου ξεπεράστηκε το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της λατινοαμερικάνικης χώρας χθες Δευτέρα.

Πρόκειται για μακράν τη μικρότερη χώρα όπου ξεπερνιέται αυτό το επίπεδο, καθώς η εξάπλωση του ιού επιταχύνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.

Τις προηγούμενες 24 ώρες, καταγράφηκαν 12.982 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 451 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού έφθασε έτσι τους 26.718 νεκρούς επί συνόλου 1.002.662 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Καναδάς: Ξεπέρασαν τα 200.000 τα κρούσματα, οι θάνατοι πλησιάζουν τους 10.000

Στον Καναδά, που πλήττεται με σφοδρότητα από το λεγόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας, ξεπεράστηκε χθες το όριο των 200.000 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 πλησιάζουν τους 10.000, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τις υπηρεσίες υγείας των επαρχιών που συγκεντρώνουν καναδικά μέσα ενημέρωσης.

Περίπου το 80% των κρουσμάτων και πάνω από το 90% των θανάτων έχουν καταγραφεί στις δύο μεγαλύτερες επαρχίες της χώρας, το Οντάριο και κυρίως το Κεμπέκ, επίκεντρο της πανδημίας αφότου άρχισε να εξαπλώνεται στην καναδική επικράτεια τον περασμένο Μάρτιο.

Χθες, Δευτέρα το απόγευμα ο Καναδάς κατέγραφε 200.039 κρούσματα και 9.772 θανάτους, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνουν τα δημόσια δίκτυα CBC/Radio-Canada και CTV.

ASSOCIATED PRESS

Μολαταύτα, η χώρα των 38 εκατομμυρίων κατοίκων μετρά κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό της πέντε φορές λιγότερα κρούσματα απ’ ό,τι οι γειτονικές ΗΠΑ και περίπου 2,5 φορές λιγότερους θανάτους.

Οι αρχές του Καναδά ανακοίνωσαν ότι τα σύνορα με τις ΗΠΑ θα παραμείνουν κλειστά για τις μη απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις ως τουλάχιστον την 21η Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των μέτρων για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Στο Οντάριο και στο Κεμπέκ, το δεύτερο κύμα της πανδημίας οδήγησε ξανά στο κλείσιμο για αρκετές εβδομάδες των μπαρ, των αιθουσών των εστιατορίων, των μουσείων, των χώρων θεάματος και των κλειστών γυμναστηρίων. Εξάλλου, στο Κεμπέκ απαγορεύεται στους πολίτες να υποδέχονται περισσότερους από έναν συγγενή στα σπίτια τους ως την 28η Οκτωβρίου, επί ποινή υψηλών χρηματικών προστίμων.

Ο Καναδάς καταγράφει κατά μέσον όρο 2.280 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 20 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 την ημέρα, αριθμούς ανησυχητικά αυξημένους σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, μετά την έλευση του φθινοπώρου.

Περίπου το 2,4% των κατά μέσον όρο 77.000 τεστ που γίνονται κάθε εβδομάδα στον Καναδά έχουν θετικό αποτέλεσμα.

Κίνα: 19 «εισαγόμενα» κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Για 19 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα έκανε λόγο σήμερα το κινεζικό υπουργείο Υγείας, από 13 ημερησίως τα προηγούμενα τρία 24ωρα, διευκρινίζοντας πως όλα ήταν «εισαγόμενα», κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που διαπιστώνεται πως προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό αφού εισέλθουν στην επικράτεια.

Εντοπίστηκαν 24 ασυμπτωματικοί φορείς, όλοι τους σε πύλες εισόδου στη χώρα, αν και η Κίνα δεν συμπεριλαμβάνει τις περιπτώσεις αυτές στα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώνει. Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19.

Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στην Κίνα ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 – ο αριθμός των ασθενών που υπέκυψαν παραμένει αμετάβλητος από την άνοιξη – επί συνόλου 85.704 ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2.

Ινδία: Ο χαμηλότερος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων τους τελευταίους 4 μήνες

Η Ινδία κατέγραψε τις προηγούμενες 24 ώρες τον χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τους τελευταίους σχεδόν τέσσερις μήνες, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας σήμερα, καθώς η καμπύλη της εξάπλωσης συνεχίζει να παρουσιάζει πτωτική τάση σε σχέση με την κορύφωσή της τον Σεπτέμβριο.

Η Ινδία κατέγραψε 46.790 επιβεβαιωμένες μολύνσεις από τον κορονοϊό, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται σε σχεδόν 7,6 εκατομμύρια — πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο, πίσω από μόνο από τις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Υγείας έκανε επίσης λόγο για 587 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας να φθάνει τους 115.197.

Ειδικοί ωστόσο προειδοποιούν πως η εξάπλωση του κορονοϊού ενδέχεται να κλιμακωθεί ξανά καθώς πλησιάζουν δυο σημαντικές ινδουιστικές γιορτές, η πρώτη αυτόν τον μήνα και η δεύτερη περί τα μέσα του Νοεμβρίου.

Ουκρανία: Ημερήσιο ρεκόρ θανάτων

Ο ημερήσιος αριθμός θανάτων από την covid-19 στην Ουκρανία αυξήθηκε σε 113 από το προηγούμενο ρεκόρ των 109 που είχε καταγραφεί την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στη χώρα 309.107 κρούσματα κορονοϊού, 5.786 θάνατοι, ενώ 129.533 ασθενείς έχουν ιαθεί.

(https://www.huffingtonpost.gr/, με πληροφορίες από Reuters, Associated Press, ΑΠΕ)