Σάββατο
11
Ιανουάριος
TOP

Απαγόρευση συναθροίσεων Πολυτεχνείο: Ανάκληση άμεσα ζητεί η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Απαγόρευση συναθροίσεων Πολυτεχνείο: Σφοδρές πολιτικές αναταράξεις και ένταση έχει δημιουργήσει η απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση των συναθροίσεων, τις ημέρες της επετείου της εξέγερσης της 17ης Νοέμβρη. Άμεση ανάκληση ζητούν οι εισαγγελείς, οργισμένες ανακοινώσεις από την αντιπολίτευση. Τί υποστηρίζουν νομικοί.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ζητεί άμεση ανάκληση της απόφασης, που φέρει την υπογραφή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Τονίζουν: “Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θεωρεί ότι η σχολιαζόμενη απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί“.

Η ανακοίνωση

Αναφέρει η ανακοίνωση των υψηλόβαθμων δικαστικών: “Με την υπ’ αριθμό 1029/8/18 (ΦΕΚ 5046 Β’/ 14-11-2020) απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αποφασίστηκε η απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συγκεντρώσεων στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από 15 Νοεμβρίου και ώρα 06.00’ μέχρι 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 21.00’, στις οποίες συμμετέχουν 4 ή και περισσότερα άτομα με την απειλή επιβολής κυρώσεων. Το άρθρο 11 παρ. 2 του Συντάγματος ορίζει ότι «υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής γενικά αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια…». Η γενική απαγόρευση δεν παύει και αυτή να αφορά συγκεκριμένη συνάθροιση η οποία έχει εξαγγελθεί για ορισμένο τόπο και χρόνο με το ένα ή άλλο περιεχόμενο. Δεν μπορεί να επεκταθεί σε απαγόρευση και κάθε άλλης συνάθροισης σε ολόκληρη γεωγραφική περιοχή (πχ σε Νομό ή πολύ περισσότερο σε όλη την Επικράτεια) διότι τούτο θα ισοδυναμούσε με αναστολή της ισχύος του άρθρου 11 του Συντάγματος κάτι που μόνο στις έκτακτες συνθήκες του άρθρου 48 του Συντάγματος (κατάσταση πολιορκίας) μπορεί να συμβεί (Σβώλου/Βλάχου, Το Σύνταγμα της Ελλάδος , Β’ , 1955, 228 και σε Κ. Χρυσόγονο, Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, έκδ. 2006, 489).

Η δε ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 5 του Συντάγματος, την οποία επικαλείται η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αφορά στη λήψη ατομικών διοικητικών μέτρων περιορισμού της ελεύθερης κίνησης (πχ θέση σε καθεστώς καραντίνας συγκεκριμένου πολίτη) και δεν βρίσκει έδαφος εφαρμογής στις μαζικές υπαίθριες συναθροίσεις για τις οποίες προβλέπει αποκλειστικά και μόνο το άρθρο 11.

Επιπρόσθετα θα πρέπει να τονιστεί, ότι για τις συναθροίσεις κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου όπως και της Πρωτομαγιάς, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 3 του ΠΔ 73/2020 που εκδόθηκε για τη ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων του ν. 4703/2020, δεν οφείλεται γνωστοποίηση στις Αρχές.

Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θεωρεί ότι η σχολιαζόμενη απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί”.

Αντιδράσεις από τα κόμματα

Η πρωτοφανής για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα απόφαση, με την επίκληση της δημόσιας υγείας, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.  Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρει: “Είναι υποκριτικό μετά από όλα αυτά η κυβέρνηση να θυμάται την προστασία της ζωής μόνο σε ότι έχει να κάνει με τις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Όπως είναι υποκριτικό να μιλάνε για το Πολυτεχνείο όσοι έχουν στις τάξεις τους στελέχη που έστησαν πολιτική καριέρα πάνω στην άρνηση των θυμάτων της εξέγερσης. (…) Καμία κυβέρνηση και με κανένα πρόσχημα δεν δύναται να περιστέλλει άρθρο του Συντάγματος με μία απόφαση υπουργού ή αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. (…) Καλούμε τα κόμματα, τους φορείς και τους δημοκρατικού πολίτες να περιφρουρήσουν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Αλλά και να περιφρουρήσουν τη δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα. Είναι αναγκαίο όλοι μας να μπούμε σε καραντίνα. Όχι όμως η δημοκρατία”.

Διαβάστε την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

ΚΚΕ: Οι απαγορεύσεις θα ακυρωθούν στην πράξη

To ΚΚΕ αναφέρει: “Η απαγόρευση συναθροίσεων για πάνω από 4 άτομα ‘καθ’ άπασαν την επικράτειαν’, όχι μόνο αποτελεί ένα ακόμη μνημείο αυταρχισμού, πέρα από οποιονδήποτε υγειονομικό κανόνα, αλλά επιβεβαιώνει και την πρόθεση της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί, μόνο ως πρόσχημα, την πανδημία για να περάσει τον αντιδραστικό της σχεδιασμό, στην υπηρεσία της στυγνής δικτατορίας των μονοπωλίων”. Και προσθέτει: “Αυτές οι απαγορεύσεις θα ακυρωθούν στην πράξη από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, που ξέρει και να παλεύει και να τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας, πολύ καλύτερα από την κυβέρνηση και τους κατασταλτικούς της μηχανισμούς”.

Διαβάστε και την ανακοίνωση της ΚΝΕ

“Ολομέτωπη επίθεση στη Δημοκρατία”

“Η απαγόρευση της συμβολικής διαμαρτυρίας ακόμα και σε ολιγομελείς ομάδες βουλευτών – και μάλιστα με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας – συνιστά ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στη Δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα“, τονίζει το ΜέΡΑ 25. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η κυβέρνηση “διολισθαίνει συνειδητά, υπό την κάλυψη της πανδημίας, σε αντιδημοκρατικές πρακτικές που, πρώτον, απονομιμοποιούν στη συνείδηση δημοκρατών τα μέτρα προφύλαξης κατά του θανατηφόρου ιού, και, δεύτερον, προδιαγράφουν μονιμοποίηση της περιστολής των πολιτικών δικαιωμάτων”.

Τι εκτιμούν νομικοί

Σε μία πρώτη εκτίμηση για την απόφαση, ο Θανάσης Καμπαγιάννης, συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, αναφέρει: ” Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πολιτεύεται πλέον ως αστυνομικό κράτος. Κάθε λέξη της αστυνομικής διαταγής είναι ένα ψέμα και μια προσβολή στις δημοκρατικές ευαισθησίες του λαού μας. (…) Κατ’ ουσίαν, η Βουλή υποκαθίσταται από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, που τελούν υπό την άμεση εξουσία της κυβέρνησης και απέναντι στην οποία δεν απολαμβάνουν καμία ανεξαρτησία. Πρόκειται για ρεσάλτο της κυβερνητικής εκτελεστικής εξουσίας στις αρμοδιότητες της Βουλής και τους περιορισμούς που θέτει το Σύνταγμα.

Τονίζει ότι “η ημερομηνία έκδοσης και ισχύος της απόφασης καθιστά προφανώς παράνομες όλες τις ενέργειες κρατικών λειτουργών (αστυνομία, κατά τόπο Εισαγγελίες, κλπ) στις 13 και 14 Νοεμβρίου, με τις οποίες παρενοχλήθηκαν ή διώχθηκαν πολίτες με αφορμή κάλεσμα συμμετοχής στις εκδηλώσεις της 17 Νοέμβρη. (…) Συνεπώς, είναι νόμω αβάσιμες και παράνομες: η προκαταρκτική εξέταση που διέταξε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών στη Θεσσαλονίκη κατά της ιατρού Προέδρου της ΕΝΙΘ Δάφνης Κατσίμπα, η προσαγωγή, σύλληψη και κράτηση 5 μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ το μεσημέρι της 14ης Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη και η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους, η κλήση σε εξέταση μέλους της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και πλήθους πολιτών στην Καρδίτσα για αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κοκ. Για τις ενέργειες αυτές των κρατικών λειτουργών, θα πρέπει να αναζητηθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες“.

“Η στόχευση της κυβέρνησης”

Ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος, γνωστός από υποθέσεις υπεράσπισης πολιτικών δικαιωμάτων έναντι της εκτελεστικής εξουσίας, αναφέρει: “Η απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων στο σύνολο της Επικράτειας από σήμερα έως και τις 18 Νοεμβρίου δεν έχει κανένα απολύτως έρεισμα στο Σύνταγμα και θα καταπέσει με ένα “φου” αύριο το πρωί στο ΣτΕ με την πρώτη αίτηση αναστολής που θα υποβληθεί σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ν.4703/2020 (Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις).  (…) Η εκτίμησή μου είναι ότι σκοπός της Κυβέρνησης είναι να προσβληθεί δικαστικά η απόφαση αυτή στο ΣτΕ, για να έρθει το δικαστήριο και να ορίσει τους όρους για την επιτρεπόμενη πορεία στο Πολυτεχνείο, όπως έχει την αρμοδιότητα στην περίπτωση της αναστολής του Ν.4703/2020. Σε μια τέτοια περίπτωση, το ΣτΕ θα ακολουθήσει την απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που ορίζει αριθμό διαδηλωτών και μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρήσουν. Επειδή δηλαδή η Κυβέρνηση βρίσκεται σε δυστοκία μετά από όλα αυτά να φέρει το πολιτικό βάρος του να επιτρέψει υπό όρους (όπως αναφέρει ο Ν.4703/2020) την πορεία για το Πολυτεχνείο, θα καλοδεχτεί την απόφαση του ΣτΕ που θα κηρύσσει την αντισυνταγματικότητα και θα υποδεικνύει τρόπους υπέρβασής της”.

flash.gr