Σάββατο
11
Ιανουάριος
TOP

Σε τρεις φάσεις η επιστροφή στην κανονικότητα – Τι θα γίνει με σχολεία, λιανεμπόριο, εστίαση

Τεράστια είναι η πίεση που ασκεί στα νοσοκομεία της χώρας ο κοροναϊός, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί για – τουλάχιστον ακόμη μία εβδομάδα (ενδεχομένως και δύο), και να εκτιμούν ότι το lockdown, δε θα λήξει στις 3ο Νοεμβρίου.

Οι θάνατοι από κοροναϊό παραμένουν σταθερά ψηλά, τη στιγμή που οι διασωληνωμένοι σπάνε καθημερινά το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Μόνο την Τρίτη είχαμε 2.422 νέα κρούσματα, 443 ασθενείς διασωληνωμένους και 63 θανάτους.

Η κατάσταση ανησυχεί τους λοιμωξιολόγους, που τηρούν στάση αναμονής ώστε να δουν τι θα γίνει με τα επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι τις 30 του μήνα, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα χρειαστεί να φτάσουμε στα μέσα Δεκεμβρίου προκειμένου να «πέσουμε» στα 500 κρούσματα την ημέρα.

Όπως όλα δείχνουν, το lockdown διάρκειας τριών εβδομάδων που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, θα πάρει παράταση, για τουλάχιστον μια με δύο εβδομάδες και θα συνεχιστεί είτε εως τις 7 είτε εώς τις 14 Δεκεμβρίου.

Ανησυχία για το ΕΣΥ -Τι να περιμένουμε μέχρι τα Χριστούγεννα

«Θα περιμένουμε μέχρι τις 30 του μήνα να δούμε τι θα γίνει με τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά πιστεύω ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλη μία εβδομάδα για να παγιωθεί η κατάσταση. Αν δούμε τα πράγματα να βελτιώνονται πιο γρήγορα, μπορεί κάποιες δραστηριότητες να ανοίξουν πιο γρήγορα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο MEGA.

Υπάρχει μεγάλη διασπορά και αυτό χρειάζεται χρόνο. Μας καίει να υπάρχει επάρκεια κλινών στο σύστημα υγείας. Να έχουμε θετικά τεστ της τάξης του 4% σε σχέση με τα συνολικά, και να έχουμε ένα αριθμό κρουσμάτων, σαφώς κάτω από 1000», σημείωσε.

«Οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ, οι διασωληνωμένοι, οι θάνατοι, είναι η κορυφή ενός παγόβουνου που η βάση είναι η διασπορά. Αν δεν ελεγχθεί η διασπορά, αυτά δε θα μειωθούν. Αν τηρηθεί το lockdown, θα γίνει αυτό, απλά αυτό θέλει κάποιο χρόνο», εξήγησε ο ίδιος.

«Κάποια στιγμή θα σταματήσει το lockdown. Και τότε πρέπει να εφαρμοστεί αυτό που λέγαμε τόσο καιρό. Να εφαρμόζονται τα μέτρα, να φοράει ο κόσμος μάσκα συνέχεια, να τηρηθούν τα μέτρα στα εστιατόρια. Μαύρα θα είναι τα Χριστούγεννα αν έχουμε πολλά θύματα. Όλα τα άλλα είναι δεύτερα», τόνισε ο κ. Γώγος.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πάντως ότι «έχουμε καταφέρει σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και οριακή ως προς τις δυνατότητες του συστήματος υγείας, μέσα από μια ευελιξία που υπήρξε στο να ανοίξουμε καινούργιες κλίνες και καινούργια νοσοκομεία να τα μετατρέψουμε σε Covid, να νοσηλεύουμε αξιοπρεπώς τους ασθενείς μας. Ακόμα το σύστημα υγείας υφίσταται τεράστια πίεση, και το ίδιο θα ισχύει και για τις επόμενες 1-2 εβδομάδες. Έχουμε και ελάττωση της αυξητικής τάσης της καμπύλης σε ό,τι αφορά στην επιδημία στη χώρα μας».

Τα κρούσματα θα μειωθούν μέσα Δεμεμβρίου

Την εκτίμηση ότι στα μέσα Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα έχουν μειωθεί περίπου στα 500 την ημέρα εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Μιλώντας στον Σκάι, σημείωσε ότι με την άρση του lockdown, η αγορά πρέπει να ανοίξει οριζόντια με αυστηρά μέτρα.

Μάλιστα ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε πως «είμαι εναντίον της λογικής ότι το lockdown αποτελεί τη λύση, δηλαδή αυτό το ακορντεόν που έχω ακούσει. Νομίζω ότι κάποια αυστηρά μέτρα μπορούν να συγκρατήσουν την πανδημία και αυτή τη μείωση ή τη σταθεροποίηση που βλέπουμε τώρα δεν είναι αποτέλεσμα του lockdown, αλλά των προηγούμενων μέτρων.

Αυτό σημαίνει και είναι το αισιόδοξο ότι μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα έχοντας μέτρα που αφορούν στην απαγόρευση κυκλοφορίας, τον περιορισμό της εστίασης σε κάποιο βαθμό κλπ. Από τη στιγμή που το lockdown θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει κι εκτιμώ ότι στα μέσα Δεκεμβρίου θα έχουμε γύρω στα 500 κρούσματα την ημέρα, δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική να ανοίξουμε σιγά σιγά την αγορά.

Τον Μάιο ανοίξαμε σιγά σιγά γιατί θέλαμε να δούμε ποια κομμάτια των δραστηριοτήτων έχουν επίδραση και ποια όχι. Τώρα αυτά τα ξέρουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στην εστίαση, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός στη λειτουργία επισημαίνοντας ότι είναι άλλο μια οικογενειακή ταβέρνα κι άλλο τα μπουζούκια. «Όταν τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι πάρα πολύ καλά, τότε μπορούμε να σκεφτούμε και για επιπλέον δραστηριότητες», επισήμανε.

Όπως εξήγησε «δεν πρέπει να πάμε σε επαναλαμβανόμενα lockdown, γιατί τα κρούσματα θα έχουν μειωθεί αρκετά και θα λειτουργούμε με αυστηρά μέτρα. Κάθε μέτρο, το οποίο είναι αυστηρό και δύσκολο χρειάζεται έναν χρόνο αφομοίωσης. Αυτό χτίζει τη συμμόρφωση. Η αναμονή ότι τα μέτρα θα αφομοιωθούν από την επόμενη μέρα, δεν είναι ρεαλιστική».

Μπορεί να ανοίξει η αγορά τα Χριστούγεννα

Πρόσθεσε ότι αν εάν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα και ο αριθμός είναι γύρω στα 500 κρούσματα, είναι διαχειρίσιμο και βιώσιμο να ανοίξει η αγορά τα Χριστούγεννα. «Μην περιμένουμε ότι δε θα υπάρχουν άνθρωποι που θα πεθαίνουν ή δε θα ζορίζεται λίγο το σύστημα υγείας. Αυτό που πρέπει να δώσουμε ως κίνητρο είναι ότι έρχονται λύσεις πιο σταθερές, όπως το εμβόλιο, επομένως δε μιλάμε για κάτι που είναι επ’αόριστον, είναι κάτι για τους επόμενους 3-4 μήνες, οπότε θα αρχίσει να μειώνεται πολύ σοβαρά η πίεση στο σύστημα υγείας λόγω του εμβολίου».

«Στις προθέσεις του Μαξίμου είναι στις 30 Νοεμβρίου να αρθούν κάποια μέτρα του lockdown, με τους μαθητές να είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στα σχολεία. Ακολούθως θα ανοίξει το λιανεμπόριο, ενώ τελευταία στη λίστα είναι η εστίαση» είπε, στο μεταξύ μιλώντας στο MEGA, o κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Την εβδομάδα που διανύουμε περιμένουμε σταθεροποίηση των κρουσμάτων, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η πτώση και αυτό θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κάνει έναν πρώτο σχεδιασμό για την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι σε περίπτωση που υπάρχει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, σταδιακά θα υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα, πάντα με περιορισμούς, αλλά όχι στη βάση του lockdown. Μάλιστα, επεσήμανε πως τα καταστήματα αναμένεται, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, να ανοίξουν μετά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Σημαντικός παράγοντας προς αυτή την κατεύθυνση είναι να «τηρούμε όλοι τα μέτρα». «Σκοπός δεν είναι να μείνουμε πάντα κλεισμένοι αλλά να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή».

Πώς θα γίνει η άρση του lockdown

Στόχος του Μαξίμου,  είναι όταν το επιτρέψει η πανδημία, να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, ενώ έπειτα θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο.

Από εδώ και πέρα, στόχος είναι να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα με προσοχή, ενώ είναι βέβαιο πως τα φετινά Χριστούγεννα δε θα μοιάζουν με αυτά των προηγούμενων ετών.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την άρση του lockdown προβλέπει το άνοιγμα εστιατορίων και καφέ πριν από τα Χριστούγεννα,  επανέλαβε μιλώντας στον Σκάι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Είμαστε λίγες ημέρες μακριά από το να εξετάσουμε και να παρουσιάσουμε το σχέδιο για την επόμενη φάση για την άρση του lockdown, εξήγησε, ενώ ανέφερε ότι ο σχεδιασμός προβλέπει πρώτα το άνοιγμα των σχολείων, στη συνέχεια του λιανεμπορίου και μετά της εστίασης, αλλά μόνο με καθήμενους.

Διευκρίνισε μάλιστα πως δεν θα ανοίξουν τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης, όπου συγκεντρώνονται όρθιοι και δημιουργείται συγχρωτισμός.

Παράλληλα, τόνισε πως, ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται, είναι να υπάρχει και συγκεκριμένο ωράριο για τα καταστήματα της εστίασης, χωρίς ωστόσο να μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες, καθώς ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση.

Ερωτηθείς για τα σχολεία, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως στον σχεδιασμό είναι να ανοίξουν, μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και τόνισε πως θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν, ακολουθώντας ουσιαστικά το παράδειγμα του Μαΐου, δηλαδή σε τρεις φάσεις: πρώτα τα σχολεία, μετά το λιανεμπόριο και στη συνέχεια η εστίαση.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα ανοίξουν τα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης τα Χριστούγεννα, ο κυβερνητικός εκκπρόσωπος ανέφερε πως είναι δύσκολο να ανοίξουν λόγω του συγχρωτισμού που παρατηρείται σε αυτά τα καταστήματα.

Τα σενάρια για κυλιόμενα lockdown

Στο μεταξύ, παραμένει υπό εξέταση, η λύση του κυλιόμενου lockdown, με το οποίο -εφόσον εφαρμοστεί- θα μάθουμε να ζούμε έως και το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου αναμένεται να έχουν ανοίξει σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση σταδιακά.

Αν και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μέχρι τότε τα νέα θα είναι καλά, μόλις περάσουν οι γιορτές, αν και εφόσον χρειαστεί, ίσως οδηγηθούμε σε νέο lockdown από τις 10 Ιανουάριου μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου.

Πιθανότατα, λένε οι ειδικοί, να χρειαστεί καραντίνα και από τις αρχές Μαρτίου μέχρι τον Απρίλιο.

Από τις αρχές Απριλίου το lockdown φαίνεται ότι τελειώνει οριστικά.

www.in.gr