Συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη, σήμερα Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας, με θέματα:
1. «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών».
2. «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από χιονοπτώσεις – παγετό».
Στη συνεδρίαση προήδρευσαν ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος και στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Μπάκας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της 77 ΜΕ, της 120 ΠΕΑ, της Αστυνομίας, του Λιμεναρχείου, της ΔΕΥΑΚ, της ΔΕΔΔΗΕ καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες, πρόεδροι Κοινοτήτων και εθελοντικές οργανώσεις.
Συζητήθηκαν θέματα συντονισμού και ετοιμότητας των εμπλεκόμενων, επισημάνθηκαν τα πεδία συνεργασίας, η αναγκαιότητα ασκήσεων για την καλύτερη προετοιμασία, τα μέσα και το δυναμικό που διαθέτει κάθε υπηρεσία.
Να σημειωθεί ότι η σύγκληση του Σ.Τ.Ο. για θέματα σεισμών είναι πάγια ετήσια υποχρέωση των Δήμων.
Θ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Ο ΔΗΜΟΣ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ»
Ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος στην εισήγησή του ανέφερε ότι στόχος του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις είναι ο καλύτερος συντονισμός των φορέων που εμπλέκονται λόγω αρμοδιότητας στα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας.
Όσον αφορά το πρώτο θέμα της Η.Δ. σχετικά με τα θέματα σεισμών, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι αποτελεί ετήσια υποχρέωση των Δήμων η σύγκλιση του Σ.Τ.Ο. και συμπλήρωσε: «Είμαστε σε σεισμογενή περιοχή, έχουν περάσει αρκετά χρόνια που δεν έχουμε βιώσει έναν ισχυρό σεισμό και γι’ αυτό πρέπει ανά τακτά διαστήματα να ελέγχουμε τα επίπεδα ετοιμότητας». Φέτος εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών και σε αυτό το πλαίσιο έχει εκπονηθεί το αντίστοιχο τοπικό σχέδιο και έχει κατατεθεί στην Εκτελεστική Επιτροπή προς έγκριση και στη συνέχεια θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στόχος της προετοιμασίας είναι η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων ενός σεισμού και η προστασία της ζωής και περιουσίας των πολιτών.
Σε αυτό το πλαίσιο προβλέπονται συγκεκριμένες φάσεις ενεργειών. Ενέργειες που ως Δήμος έχουμε αποτυπώσει μέσα από τα μνημόνια που έχουμε επικυρώσει και μέσα από τους σχεδιασμούς που έχουν εγκρίνει τα συλλογικά μας όργανα.
Για όλα τα παραπάνω υπάρχει προετοιμασία από πλευράς Δήμου και επικεντρωνόμαστε στο άμεσο μέλλον στην ενημέρωση του κοινού, ώστε να υπάρχει το αίσθημα ασφάλειας».
Σε ότι αφορά την προετοιμασία ενόψει του χειμώνα, ο Δήμαρχος ανέφερε: «Οι κύριες κατά κανόνα επιπτώσεις που μπορεί να προκληθούν από χιονοπτώσεις και παγετό, σύμφωνα με το Γενικό Σχέδιο «Ξενοκράτης, είναι επιπτώσεις στην υγεία ανθρώπων και ζώων, επιπτώσεις σε γεωργία και κτηνοτροφία, διακοπή συγκοινωνιών, αποκλεισμοί περιοχών, αδυναμία αποκατάστασης βλαβών σε δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκλωβισμός ατόμων. Παρότι η εμφάνιση τέτοιων φαινομένων στη χώρα μας δεν διαρκεί πολύ, προβλήματα παρουσιάζονται στο οδικό δίκτυο αλλά κυρίως στις ορεινές Κοινότητες. Η αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό διαχωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες έργων και δράσεων:
- συντονισμός φορέων χειμερινής συντήρησης για την από κοινού αντιμετώπιση προβλημάτων από χιονοπτώσεις και παγετό στο οδικό δίκτυο, με στόχο την αποφυγή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης
- σχεδιασμός και λήψη μέτρων πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών.
Βασική υποχρέωση του Δήμου είναι η συντήρηση του οδικού δικτύου αρμοδιότητάς του.
Από πέρυσι έχουμε προμηθευτεί δύο αλατιέρες, μία για τα χωριά του Ταϋγέτου και μια για Πολιανή, ορεινά Αρφαρά. Είναι έτοιμες, υπάρχει αλάτι και ανάλογα με τις συνθήκες θα προμηθευτούμε και επιπλέον.
Έχουν οριστεί υπεύθυνοι μηχανικοί ανά Δημοτική Ενότητα για τη χειμερινή περίοδο αλλά σημαντικό ρόλο έχουν και οι πρόεδροι των Κοινοτήτων.
Ο δήμος Καλαμάτας παρά το ότι δεν έχει την επιχειρησιακή αρμοδιότητα , εμπλέκεται σε όλα τα στάδια Πολιτικής Προστασίας, πρόληψη- μετριασμό των συνεπειών- αποκατάσταση. Για να επιτύχουμε τα αποτελέσματα που όλοι επιθυμούμε θα πρέπει να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία και απόλυτη συνεργασία μεταξύ των φορέων.
Σημαντικός είναι ο ρόλος όλων των εθελοντικών οργανώσεων, τις οποίες ο Δήμος επιβραβεύει και ενισχύει έμπρακτα. Έχουν δοθεί στολές και υλικά στην Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών 4Χ4, στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και στον Ερυθρό Σταυρό. Έχει προβλεφθεί με το νέο προϋπολογισμό η οικονομική τους ενίσχυση για καύσιμα καθώς και η επιχορήγηση των υπόλοιπων ομάδων.
Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες του Δήμου για το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας που έχουν αναπτύξει, τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων όλους τους εθελοντές και βέβαια όλους εσάς για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε και τα αποτελέσματα της τα εισπράττει η τοπική κοινωνία».