Πελοποννησιακός “πόλεμος” για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας με τον δήμαρχο Σπάρτης, Πέτρο Δούκα σε ανάρτησή στα social media να σημειώνει πως “Για να κερδίσουν κάποιοι στη Μεσσηνία €30 εκατομμύρια, η Ελλάδα θα χάσει 200 εκατομμύρια.”
Πιο αναλυτικά, όσα σημειώνει ο δήμαρψος Σπάρτης:
«Σχετικά με την εκδίκαση στις 15/12/20 στο ΣτΕ – Συμβούλιο της Επικρατείας της αίτησης του ΣΥΜΕΠΟΠ για ακύρωση της απόφασης ένταξης του όρου «Καλαμάτα» ως συνώνυμο της ελιάς ποικιλίας «Καλαμών», στην διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε προχθές Παρασκευή 11/12/2ς το Εμπορικό Επιμελητήριο Λακωνίας, ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Γ. Δούκας, αφού συνεχάρη τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Γιάννη Παναρίτη για τη πρωτοβουλία, τόνισε τα εξής για την ενίσχυση του ‘οπλοστασίου’ των επιχειρημάτων μας:
1. Η ποικιλία ελιάς «Καλαμών» δεν είναι αρχέγονη μόνο στη περιοχή της Καλαμάτας – ούτε στη Μεσσηνία!
Υπήρχε και σε άλλες περιοχές και επαρχίες!
Καθιερώθηκε το “Kalamata”, γιατί στη Καλαμάτα υπήρχαν πιό πολλοί μεγαλέμποροι, και φυσικά ο εμπορικός Λιμένας!
Δηλαδή κάποιοι στη Μεσσηνία προσπαθούν να οικειοποιηθούν μια ποικιλία που δεν τους «ανήκει»!
2. Για να κερδίσουν κάποιοι στη Μεσσηνία €30 εκατομ., η Ελλάδα θα χάσει 200 εκατομ., απαξιώνοντας τη δυνατότητα και άλλων νομών να αξιοποιήσουν το παγκοσμίως πλέον γνωστό “Kalamata Olives” brand!!
3. Αν ισχυριζόταν κάποιος ότι το brand ανήκε μόνο στη Καλαμάτα, τότε δεν θα έπρεπε να ανήκει ούτε καν στην υπόλοιπη Μεσσηνία, παρά μόνο στους παραγωγούς του Δήμου Καλαμάτας!!!
4. Πλήθος παραγωγών στη Λακωνία και σε άλλους Νομούς της Χώρας, έχουν επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στη καλλιέργεια και στη προώθηση και το μάρκετινγκ αυτής της ποικιλίας – με τη βεβαιότητα ότι μπορούν να τις διαθέσουν ως “ Kalamata Olives ” brand!!!
Αν η ισχύουσα Υπουργική Απόφαση καταπέσει, και απωλέσουν τη δυνατότητα να τις διαθέτουν ως “ Kalamata Olives ” (brand για το οποίο όλοι οι παραγωγοί συνέβαλαν στη παγκόσμια καταξίωσή του, και όχι μόνο οι παραγωγοί από τη Καλαμάτα), τότε πάνε χαμένα και δεκάδες εκατομμύρια επενδύσεων!!!!
-Εντωμεταξύ στην Τουρκία, την Αίγυπτο κ.α. φαίνεται ότι θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ονομασία Kalamata, περίπου ανενόχλητοι!
5. Ως Δήμος Σπάρτης θα ενισχύσουμε τη κοινή προσπάθεια με όποιο τρόπο κριθεί πιο πρόσφορος!
Καλές Γιορτές”