Σάββατο
23
Νοέμβριος
TOP

Ψυχιατρικά συμπτώματα εξαιτίας COVID-19

Ψυχιατρικά και νευρολογικά συμπτώματα πυροδοτεί η λοίμωξη από κορωνοϊό, ακόμα και έξι μήνες αργότερα, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας στους οκτώ που θα νοσήσει με COVID-19 θα εμφανίζει κάποιου είδους ψυχιατρικό ή νευρολογικό σύμπτωμα στο πρώτο εξάμηνο μετά τη διάγνωση της αναπνευστικής λοίμωξης. Αν, ωστόσο, υπάρχει ιστορικό ψυχιατρικής διαταραχής, τότε η αναλογία μεταβάλλεται σε έναν ανά τρεις.

Ο δρ Μαξ Τακέ, επικεφαλής του τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τόνισε επίσης ότι ένας στους εννιά ασθενείς θα εμφανίσει κλινική κατάθλιψη ή ακόμη και εγκεφαλικό επεισόδιο, παρότι κατά την περίοδο που νόσησε από κορωνοϊό δεν χρειάστηκε να νοσηλευθεί σε νοσοκομείο. Οι ερευνητές δεν αποκλείουν ότι τελικά όσοι εμφανίζουν ψυχιατρικά ή νευρολογικά συμπτώματα μετά την COVID-19 είχαν ούτως ή άλλως προδιάθεση, πριν καν μολυνθούν από τον ιό, χωρίς ωστόσο να θεωρούν κάτι τέτοιο πιθανό.

Παρότι οι ερευνητές δεν κατάφεραν να αποδείξουν ότι αίτιο των ψυχικών/νευρολογικών διαταραχών είναι ο κορωνοϊός, η νέα μελέτη προστίθεται στα υπάρχοντα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ο λοιμώδης παράγοντας επηρεάζει τον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Την ίδια στιγμή, μια άλλη μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει τις «βλαβερές συνέπειες του καπνού» ακόμα και όσον αφορά την έκβαση της λοίμωξης από τον ιό. Ειδικότερα, Αμερικανοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Case Western Reserve του Οχάιο και την Cleveland Clinic διαπίστωσαν ότι οι χρόνιοι καπνιστές διατρέχουν κατά 125% μεγαλύτερο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία εφόσον προσβληθούν από τον κορωνοϊό και κατά 89% κίνδυνο να καταλήξουν εξαιτίας της λοίμωξης.

Τα ποσοστά βαρύτητας της νόσου και κινδύνου θανάτου κυμαίνονται αναλόγως των ετών που οι ασθενείς κάπνιζαν. Η αμερικανική μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «JAMA Internal Medicine» και αποτυπώνει τις διαπιστώσεις των ειδικών για 7.102 αρρώστους που προσβλήθηκαν από COVID-19.

Προφανώς, τα επιστημονικά συμπεράσματα για την επιβάρυνση που προκαλεί το κάπνισμα στην έκβαση μιας αναπνευστικής λοίμωξης δεν είναι πρωτάκουστα: οφείλεται, εκτιμούν οι επιστήμονες, στις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα στους πνεύμονες, όπως και σε άλλα υποκείμενα νοσήματα με τα οποία συνδέεται.

πηγη