Τετάρτη
20
Νοέμβριος
TOP

Στα 11 δισ. ευρώ ανεβαίνει ο λογαριασμός των μέτρων στήριξης – Πού θα βρεθούν τα λεφτά

Η προοπτική του να πάμε σε ένα ακόμη σκληρό lockdown υποχρεώνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να βγάλει ξανά χαρτί και μολύβι για να υπολογίσει τις δυνατότητες στήριξης της αγοράς με φρέσκο χρήμα.

Τα 7,5 δις. ευρώ που είχαν μπει στην άκρη από τον περασμένο Νοέμβριο προκειμένου να βγει ολόκληρο το 2021, πλέον κρίνονται “λίγα” με αποτέλεσμα ήδη να αναζητούνται πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης.

Ήδη το οικονομικό επιτελείο βάζει μπροστά την αξιοποίηση των πόρων του προγράμματος REACT EU. Τα 1,6 δις. ευρώ που είναι διαθέσιμα μέσω των κοινωνικών κονδυλίων θα διατεθούν για να χρηματοδοτηθεί το μεγαλύτερο μέρος της 5ης και της 6ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής. Από τα συνολικά 2,3 δις. ευρώ που θα δοθούν μέσω της 5ης και της 6ης φάσης, τα 1,6 δις. ευρώ θα προέλθουν από τα κοινοτικά κονδύλια και τα υπόλοιπα από πόρους του κρατικού προϋπολογισμού.

Με πόρους του ΕΣΠΑ

Επίσης, με πόρους του ΕΣΠΑ και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, θα χρηματοδοτηθεί ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της εστίασης καθώς οι τόνοι από τον συγκεκριμένο κλάδο έχουν ανέβει μετά και τις δημόσιες δηλώσεις περί “παράδοσης κλειδιών”. Με κοινοτικό χρήμα, θα χρηματοδοτηθούν και άλλα μέτρα στήριξης όπως το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ 2 έτσι ώστε συνολικά, από το ΕΣΠΑ να δημιουργηθεί μια ακόμη πηγή χρηματοδότησης της τάξεως του 1-1,5 δις. ευρώ.

Η τελευταία πηγή χρηματοδότησης θα είναι ο ίδιος ο κρατικός προϋπολογισμός. Ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, είναι πιθανή πλέον η τροποποίηση του προϋπολογισμού ώστε στο σκέλος των δαπανών να εγγραφούν πρόσθετα κονδύλια άνω του 1 δις. ευρώ. Με αυτές τις πηγές χρηματοδότησης, ο συνολικός λογαριασμός των μέτρων στήριξης αναμένεται και φέτος να ξεπεράσει τα 11 δις. ευρώ. Και αυτό βέβαια, θα εξαρτηθεί από το τι θα γίνει μέσα στο επόμενο δίμηνο το οποίο κρίνεται πλέον ως εξαιρετικά κρίσιμο.

Στοχευμένα μέτρα

Είναι πλέον απόφαση της κυβέρνησης όλα τα μέτρα στήριξης από εδώ και στο εξής να είναι απολύτως στοχευμένα. Έτσι, και στο πρόγραμμα επιδότησης των επιχειρηματικών δανείων μέσω του προγράμματςο ΓΕΦΥΡΑ 2 και στο πρόγραμμα επιδότησης των λειτουργικών δαπανών των επιχειρήσεων και στο πρόγραμμα των αναστολών συμβάσεων εργασίας, θα μπουν “κόφτες” ώστε οι πόροι να πηγαίνουν μόνο εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Αναμένεται ότι θα θυσιαστεί λίγη από την “ταχύτητα” στην διάθεση των πόρων ώστε να ζητούνται περισσότερα στοιχεία από τις επιχειρήσεις. Ήδη το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένεται να γίνει καταγραφή και των δαπανών των επιχειρήσεων μέσα στην πανδημία ώστε να εντοπιστούν ποιοι έχουν υποστεί ζημιές. Κρίνεται ότι από μόνη της, η μείωση εσόδων δεν είναι ασφαλές κριτήριο για το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς ο μειωμένος τζίρος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να έχουν παραχθεί κέρδη και μέσα στην πανδημία ειδικά όταν το κράτος στηρίζει και στο μισθολογικό κόστος και στην ρευστότητα με μέτρα όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή.

πηγη