«Είναι επιτακτικό να διασφαλιστεί η ισότιμη παρουσία όλων των κομμάτων, όλων των απόψεων στα τηλεοπτικά κανάλια… …Χρειάζονται ενέργειες στήριξης και ενίσχυσης του περιφερειακού και του τοπικού Τύπου», υπογράμμισε κατά την τοποθέτησή της η Μεσσήνια βουλευτής του «Κινήματος Αλλαγής», Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Νάντια Γιαννακοπούλου στην συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, αρμόδιου για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης στην συνεδρίαση της Ολομέλειας.
Ξεκινώντας την ομιλίας της, η βουλευτής τόνισε πως οι εκθέσεις του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου παρουσίασαν την προβληματική κατάσταση που επικρατούσε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δυστυχώς συνεχίζει να υπάρχει και με την τωρινή Κυβέρνηση, αφού το 90% των παρουσιάσεων στα κεντρικά κανάλια είναι από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, με βεβαίως συντριπτική υπεροχή της Κυβέρνησης.
Επιπλέον, ως προς το Νομοσχέδιο η βουλευτής αναφέρει πως έχει ορισμένες θετικές ρυθμίσεις, οι οποίες ιδιαίτερα αφορούν στην ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής οδηγίας, όπως, η απαγόρευση υποκίνησης μέσω οπτικοακουστικών μέσων σε βία, μίσος κατά κοινωνικών ομάδων ή τέλεση τρομοκρατικών εγκλημάτων, η αύξηση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων με την ενίσχυση πολύ χρήσιμων εργαλείων και μια σειρά ρυθμίσεων για προστασία των ανηλίκων, οι οποίες στηρίζουν ακόμα περισσότερο την προστασία της σωματικής, ψυχικής και ηθικής ανάπτυξής τους.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα σημαντικότερα αρνητικά σημεία, τα οποία είναι τα εξής:
- Μείζον ζήτημα προκύπτει στη ρύθμιση για τις αποδοχές του προσωπικού το οποίο ασκεί διοίκηση με οποιονδήποτε τρόπο στην ΕΡΤ, οι οποίες θα καθορίζονται με υπουργική απόφαση. Όμως, ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας, όπου χιλιάδες άνθρωποι πιέζονται ασφυκτικά από την οικονομική κατάσταση που επικρατεί, κάτι τέτοιο είναι άκαιρο και άκυρο, τόσο από άποψη ουσίας όσο και από άποψη συμβολισμού.
Γι’ αυτό ζήτησε από την Κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτήν τη ρύθμιση.
Η σκόπιμη ασάφεια σχετικά με την παράταση της θητείας των μελών των ανεξάρτητων αρχών. μέχρι τον διορισμό νέων. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη ασάφεια η οποία ανοίγει τον δρόμο σε αυθαίρετες ερμηνείες, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο.
Είναι μία ρύθμιση η οποία είναι απολύτως έξω από το επιτρεπτό πλαίσιο.
- Απουσιάζουν οι στοχευμένες ενέργειες στήριξης και ενίσχυσης εν μέσω πανδημίας του περιφερειακού και του τοπικού Τύπου, όπως για παράδειγμα, το πώς θα μπορούσε να επιχορηγηθεί το μίσθωμα το οποίο πληρώνουν τα τοπικά κανάλια ή άλλα πολλά.
Θεωρείται αναγκαία η αντίστοιχη ρύθμιση και προσοχή και στα τοπικά και περιφερειακά κανάλια.
- Όσον αφορά τους εργαζόμενους, δεν υπάρχει πουθενά καμία αναφορά στη δυνατότητα αναστολής αριθμού εργαζομένων στα κανάλια, ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας, όπως προβλέπεται για μία σειρά από τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.
Κάτι τέτοιο εύλογα προκαλεί απορίες και σίγουρα είναι κάτι το οποίο μάλλον δεν ρυθμίζεται και το οποίο είναι πολύ αρνητικό για τους εργαζόμενους.
Κλείνοντας, επιζήτησε να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τον Υφυπουργό οι 3 τροπολογίες που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής ως προς την απρόσκοπτη λειτουργία των ραδιοφωνικών σταθμών.
Ακολουθεί link στο youtube με την ομιλία της κας Νάντιας Γιαννακοπούλου:
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βρισκόμαστε εν μέσω μιας πρωτοφανούς κακοκαιρίας, η οποία χτυπάει όλη την Ελλάδα, αλλά ιδιαίτερα την Αττική. Πάρα πολλοί δήμοι, πάρα πολλές γειτονιές της Αττικής βρίσκονται σε ένα blackout. Είναι είτε χωρίς ρεύμα είτε χωρίς νερό. Η πολιτεία οφείλει να δράσει άμεσα και ολοκληρωμένα, με τους πιο ταχείς ρυθμούς, προκειμένου άμεσα να υπάρξει αποκατάσταση αυτών των βλαβών.
Ελπίζω, κυρία Πρόεδρε, επειδή κι εγώ έχω διαρκείς διακοπές ρεύματος από το πρωί, κατά τη διάρκεια της ομιλίας μου να μην πέσει το ρεύμα και αναγκαστικά βγω εκτός.
Να ξεκινήσουμε, λοιπόν, για το εν λόγω νομοσχέδιο. Θα ήθελα κατ’ αρχάς να αναφερθώ στις εκθέσεις του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, οι οποίες αναλύθηκαν και παρουσιάστηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα, κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γιατί παρουσιάστηκε η προβληματική κατάσταση η οποία επικρατούσε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δυστυχώς συνεχίζει να υπάρχει μια απαράδεκτη στάση της τωρινής και Κυβέρνησης, αφού το 90% των παρουσιάσεων στα κεντρικά κανάλια είναι από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, με βεβαίως συντριπτική υπεροχή της Κυβέρνησης. Και νομίζω, αναρωτιόμαστε εύλογα κατά πόσο κάτι τέτοιο αποτελεί πολυφωνία ή πλουραλισμό μέσα σε μία δημοκρατία, όπως η δικιά μας. Είναι ολοκληρωμένη και αντικειμενική ενημέρωση που δίνει σε όλες τις δυνάμεις τη δημοκρατική δυνατότητα να παρουσιάζουν με επάρκεια τις θέσεις τους αυτό το οποίο συμβαίνει; Σε καμία περίπτωση!
Και μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να φωνάζει -και καλά κάνει-, αλλά να μην ξεχνάει ότι είναι συνέταιρος σε όλη αυτήν την άνιση μοιρασιά με θύματα τα τέσσερα από τα έξι Κόμματα της Βουλής και, βεβαίως, ξεκινώντας από το τρίτο, που είναι το Κίνημα Αλλαγής.
Από την άλλη, η Κυβέρνηση απαντά με μια προσπάθεια συμψηφισμού, λέγοντας ουσιαστικά στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «κι εσείς τα ίδια κάνετε».
Αυτό, όμως, το πινγκ πονγκ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι δεν οδηγεί πουθενά. Δεν έχουμε ξεχάσει, άλλωστε, το τι συνέβαινε όταν είχαμε και την προηγούμενη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τις παρασκηνιακές κινήσεις κατά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με το κυνήγι μαγισσών κατά δημοσιογράφων, με τους αντισυνταγματικούς νόμους και άλλα πολλά.
Τι θα γίνει, όμως; Θα ασκούμε κριτική -και σωστά- κατά όσων έγιναν ή γίνονται αυτήν τη στιγμή για να πάμε μπροστά ή για να διαιωνίζουμε αδικίες και παθογένειες λέγοντας απλά πως «και εσείς τα ίδια κάνετε»; Πρέπει, επιτέλους, να μπει ένα τέλος σε όλα αυτά.
Τώρα όσον αφορά το νομοσχέδιο, ο στόχος αυτού του νομοσχεδίου είναι, όπως αναφέρει και η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, να δημιουργηθεί ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο θα αντικατοπτρίζει την ψηφιακή πρόοδο και θα επικαιροποιεί τη νομοθεσία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων, καθώς ήδη βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή, η οποία εξελίσσεται διαρκώς στην εποχή του YouTube, στην εποχή του NETFLIX, στην εποχή νέων πλατφορμών και οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε σε όλες αυτές τις νέες συνθήκες.
Κατ’ ουσίαν, λοιπόν, με τη συζήτηση και την ψήφιση ή μη αυτού του νομοσχεδίου καλούμαστε να τοποθετηθούμε σε θέματα, τα οποία κατά περίπτωση αφορούν και ουσιαστικά ρυθμίζουν τη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης μέσα σε όλη αυτήν την καινούργια, τη νέα πραγματικότητα, τη διαρκώς μεταβαλλόμενη.
Η θέση μας ως Κίνημα Αλλαγής είναι πάντα και ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση προς την κατεύθυνση της εποικοδομητικής και ουσιαστικής κριτικής ως Αντιπολίτευση, απομακρυσμένη από κάθε παλαιοκομματική τακτική στείρας αντιπολίτευσης.
Με αυτό, λοιπόν, το σκεπτικό θα ήθελα να κάνω κάποιες σύντομες παρατηρήσεις.
Πρώτον, βεβαίως και το νομοσχέδιο αυτό έχει ορισμένες θετικές ρυθμίσεις, οι οποίες ιδιαίτερα αφορούν στην ενσωμάτωση της οδηγίας, όπως, παραδείγματος χάρη, η απαγόρευση υποκίνησης μέσω οπτικοακουστικών μέσων σε βία, μίσος κατά κοινωνικών ομάδων ή τέλεση τρομοκρατικών εγκλημάτων, η αύξηση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων με την ενίσχυση πολύ χρήσιμων εργαλείων, όπως είναι η νοηματική, όπως είναι ο υποτιτλισμός, όπως είναι η θέσπιση λογοδοσίας των παρόχων κ.α. και, βεβαίως, μια σειρά ρυθμίσεων για προστασία των ανηλίκων, οι οποίες στηρίζουν ακόμα περισσότερο την προστασία της σωματικής, ψυχικής και ηθικής ανάπτυξής τους.
Υπάρχει, όμως, και μία σειρά από αρνητικά σημεία. Τονίζω πως αυτό έχει να κάνει καταρχάς με το μείζον ζήτημα το οποίο προκύπτει στη ρύθμιση για τις αποδοχές του προσωπικού το οποίο ασκεί διοίκηση με οποιονδήποτε τρόπο στην ΕΡΤ, οι οποίες θα καθορίζονται με υπουργική απόφαση. Η απάντηση που έδωσε ο Υπουργός κατά τη συζήτηση σίγουρα δεν μας καλύπτει.
Βεβαίως και χρειάζεται να υπάρχουν σε τέτοιους οργανισμούς μάνατζερ με μισθούς οι οποίοι θα αντιστοιχούν στις ευθύνες που αναλαμβάνουν. Όμως, ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας, όπου χιλιάδες άνθρωποι πιέζονται ασφυκτικά από την οικονομική κατάσταση που επικρατεί, κάτι τέτοιο είναι άκαιρο και άκυρο, τόσο από άποψη ουσίας όσο και από άποψη συμβολισμού. Γι’ αυτό ζητούμε από την Κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτήν τη ρύθμιση.
Όσον αφορά, επίσης, τη σκόπιμη ασάφεια σχετικά με την παράταση της θητείας των μελών των ανεξάρτητων αρχών, συγκεκριμένα αναφέρεται μέχρι τον διορισμό νέων, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη ασάφεια η οποία ανοίγει τον δρόμο, ανοίγει το παράθυρο, αν θέλετε, σε αυθαίρετες ερμηνείες, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο. Είναι μία ρύθμιση η οποία είναι απολύτως έξω από το επιτρεπτό πλαίσιο.
Επίσης, ενώ βλέπουμε να υπάρχει μία σειρά από ρυθμίσεις για τα κεντρικά κανάλια, απουσιάζουν οι στοχευμένες ενέργειες στήριξης και ενίσχυσης εν μέσω πανδημίας του περιφερειακού και του τοπικού Τύπου, όπως για παράδειγμα, το πώς θα μπορούσε να επιχορηγηθεί το μίσθωμα το οποίο πληρώνουν τα τοπικά κανάλια ή άλλα πολλά. Ζητούμε, λοιπόν, και αντίστοιχη ρύθμιση και προσοχή και στα τοπικά και περιφερειακά κανάλια.
Και κλείνω αναφερόμενη στο πολύ σημαντικό γεγονός που έχει να κάνει με τους εργαζόμενους, ότι δεν υπάρχει πουθενά καμία αναφορά στη δυνατότητα αναστολής αριθμού εργαζομένων στα κανάλια, ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας, όπως προβλέπεται για μία σειρά από τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Κάτι τέτοιο εύλογα προκαλεί απορίες και σίγουρα είναι κάτι το οποίο μάλλον δεν ρυθμίζεται και το οποίο είναι πολύ αρνητικό για τους εργαζόμενους.
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε -και σας ευχαριστώ πολύ και για τον χρόνο που μου δώσατε- αναφερόμενη στις τρεις τροπολογίες οι οποίες έχουν κατατεθεί και οι οποίες αφορούν στην απρόσκοπτη λειτουργία ραδιοφωνικών σταθμών, τις οποίες επιζητούμε να λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη και να τις κάνετε αποδεκτές.”