Επί τάπητος παραμένει το θέμα της μείωσης της προκαταβολής φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παρά τη μείωση του τζίρου τους κατάφεραν να έχουν κέρδη το 2021, με την οριστική απόφαση να λαμβάνεται έως τα τέλη Ιουνίου. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επαναλαμβάνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν εξετάζεται οριζόντια μείωση του συντελεστή φόρου έως και 100%, όπως εφαρμόστηκε πέρυσι και ότι εάν τελικά υπάρξουν παρεμβάσεις θα είναι στοχευμένες και θα αφορούν αποκλειστικά επιχειρήσεις που το 2020 είχαν μεγάλη πτώση στον τζίρο τους σε σύγκριση με το 2019.
Tα σενάρια που εξετάζονται
«H προκαταβολή φόρου είναι ένα θέμα το οποίο δεν θα το δούμε τώρα, δεν είναι στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης, είναι ένα θέμα το οποίο θα το δούμε αρχές καλοκαιριού ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα που θα έχουμε τότε. Άρα είναι ένα θέμα το οποίο εμείς το έχουμε στη φαρέτρα μας, είναι ένα θέμα το οποίο το αξιολογούμε, είναι ένα θέμα που θέλουμε να το υλοποιήσουμε όπως το υλοποιήσαμε και πέρυσι, αλλά είναι πολύ νωρίς να τοποθετηθώ ακόμα γιατί μόλις χθες βράδυ καταθέσαμε συμπληρωματικό προϋπολογισμό», ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Αυτό που εξετάζεται είναι το «κούρεμα» της προκαταβολής να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που είδαν πέρυσι τον τζίρο τους να μειώνεται πάνω από 30% και κατάφεραν να εμφανίσουν κέρδη.
Η προκαταβολή φόρου που κατέβαλαν το 2020 οι επιχειρήσεις μετά το ψαλίδι έως 100% ανήλθε σε 1,8 δισ. ευρώ, από 3,34 δισ. ευρώ το 2019 -δηλαδή η προκαταβολή φόρου μειώθηκε κατά 1,5 δισ. ευρώ περίπου.
Δημοσιονομικό κόστος
Το δημοσιονομικό κόστος της μείωσης της προκαταβολής φόρου θα είναι φέτος αισθητά χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι, καθώς το τσουνάμι της πανδημίας και τα δύο lockdowns έπληξαν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
Μάλιστα, πολλές επιχειρήσεις όχι απλώς δεν θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για τα αποτελέσματα του 2020, αλλά θα καταγράψουν ζημίες, με αποτέλεσμα να μην είναι υπόχρεες καταβολής φόρου αλλά και προκαταβολής φόρου. Επί της ουσίας, για το 2021 το κόστος λόγω της κατάστασης θα είναι μικρό για τον προϋπολογισμό, στον οποίο ήδη έχουν εγγραφεί χαμηλά έσοδα από τη φορολόγηση των νομικών προσώπων.
Τι ίσχυσε πέρυσι για την προκαταβολή φόρου
Το μοντέλο που θα ακολουθηθεί αναμένεται να κινηθεί στο ίδιο πλαίσιο με αυτό που εφαρμόστηκε κατά την τρέχουσα χρονιά, ήτοι θα επαναληφθούν οι κλιμακωτές μειώσεις της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις ανάλογα με το ποσοστό μείωσης του τζίρου τους. Mε την απόφαση που εφαρμόστηκε τον περασμένο Αύγουστο, μειώθηκε η προκαταβολή για τους υπόχρεους που είδαν πτώση στον τζίρο τους μεγαλύτερη από 5% το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019, ενώ μηδενίστηκε για τις τουριστικές, εποχικές, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες.
Το ποσοστό της μείωσης κυμαίνεται από 30% έως 70% και φτάνει ακόμα και στον μηδενισμό της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις που το ποσοστό μείωσης του τζίρου τους υπερβαίνει το 35%.
Ειδικότερα:
- Εάν το ποσοστό πτώσης τζίρου το πρώτο εξάμηνο του 2020, έναντι του πρώτου εξαμήνου 2019, ήταν μεταξύ 5% και 15%, η προκαταβολή φόρου μειώνεται κατά 30%.
- Για πτώση τζίρου 15,1%-25%, η προκαταβολή περιορίζεται στο 50%.
- Για πτώση τζίρου 25,1%-35%, το ποσοστό της μείωσης φτάνει στο 70%.
- Για πτώση τζίρου άνω του 35%, η προκαταβολή φόρου μηδενίζεται.
Για τον υπολογισμό ελήφθησαν υπόψη οι δηλώσεις ΦΠΑ του πρώτου εξαμήνου 2019 και του πρώτου εξαμήνου του 2020, ως εξής:
α) Για όσους τηρούν απλογραφικά λογιστικά αρχεία, λαμβάνεται υπόψη η δήλωση ΦΠΑ του πρώτου τριμήνου που έχει υποβληθεί και η δήλωση ΦΠΑ του δευτέρου τριμήνου που υποβλήθηκε μέχρι τις 31.7.2020 ή
β) Για όσους τηρούν διπλογραφικά λογιστικά αρχεία, οι δηλώσεις ΦΠΑ Ιανουαρίου-Μαΐου που έχουν υποβληθεί και η δήλωση ΦΠΑ Ιουνίου που υποβλήθηκε μέχρι τις 31.7.2020.