Απαραίτητος μέχρι και το 2025 θα είναι ο λιγνίτης για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, αλλά και δύο πετρελαϊκές μονάδες της Κρήτης μέχρι και το 2024 όταν θα λειτουργήσει η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση με την Αττική.
Τόσο το αίτημα της ΔΕΗ και το σκεπτικό που το συνοδεύει, όσο και η υιοθέτησή του από το ΥΠΕΝ συνιστούν έμμεση παραδοχή της μη ετοιμότητας της χώρας για τον εξοβελισμό του λιγνίτη από το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής το 2023, κάτι που ανέδειξε και η τρέχουσα ενεργειακή κρίση, η οποία κατέστησε τον άνθρακα και το πετρέλαιο φθηνότερη πρώτη ύλη από το φυσικό αέριο.
Από την πλευρά της, η ΔΕΗ, σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:
«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο πλάνο απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, όπως αυτό έχει παρουσιαστεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019 και υλοποιείται κανονικά. Η απόφαση της Γεν. Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ για τις ώρες λειτουργίας των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων αφορά σε ώρες που θα έχουν εξαντληθεί έως τον προγραμματισμένο χρόνο απόσυρσής τους.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ είναι το ακόλουθο:
2021: Καρδιά 3-4 (αποσύρθηκαν)
2022: Μεγαλόπολη 3, Άγ. Δημήτριος 1-4
2023: Άγ. Δημήτριος 5, Μελίτη 1, Μεγαλόπολη 4
2025: Πτολεμαΐδα 5 (μετατροπή σε Φ.Α.)»
Αυτά αποκαλύπτονται και παρουσιάζονται αναλυτικά στο ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγγου στην “Καθημερινή” το οποίο και μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στο www.kathmerini.gr πατώντας εδώ
Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου Κινήματος Αλλαγής
ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΦΙΑΣΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
Το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος ενέκρινε κατά παρέκκλιση τη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, που ήταν προγραμματισμένα να κλείσουν έως το 2025. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε.
Είχαμε τονίσει πως χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο για να πάμε σε πλήρη απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα. Ένα σχέδιο δίκαιης και όχι βίαιης μετάβασης. Άλλωστε, είχαμε καταθέσει στο δημόσιο διάλογο εδώ και τρία χρόνια το «Ενεργειακό Διαβατήριο για το Μέλλον». Και όλο αυτό το διάστημα τονίζαμε πως ουσιαστική απανθρακοποίηση μπορεί να είναι εφικτή μόνο αν προχωρήσουν με μεγάλη ταχύτητα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε εξοικονόμηση ενέργειας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ισχυρά δίκτυα και συστήματα αποθήκευσης. Διαφορετικά θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην ασφάλεια εφοδιασμού και στην επάρκεια ισχύος. Και μεγάλα κοινωνικά προβλήματα στους ενεργειακούς μας Δήμους.
Τελικά, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα του καλοκαιριού και την πρωτοφανή κρίση τιμών λόγω φυσικού αερίου από το Σεπτέμβρη, φάνηκε η πλήρης απουσία σχεδίου από την Κυβέρνηση. Με διακηρύξεις μόνο δεν προχωρούν οι αναγκαίες αλλαγές. Πηγαίνουμε ολοταχώς λοιπόν και στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας. Από Success Story σε ενεργειακό Βατερλό. Ενδεικτικό δε της κατάστασης, είναι ότι για ένα τόσο κρίσιμο θέμα, η επίσημη ενημέρωση έχει προέλθει από μία απόφαση στη “Διαύγεια” και μία ανακοίνωση της ΔΕΗ στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το επικοινωνιακό success story της βίαιης απολιγνιτοποίησης κινδυνεύει να γίνει ενεργειακό βατερλώ
Μόνο έτσι η μετάβαση μπορεί ννα είναι δίκαιη ώστε να μην την πληρώσουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της χώρες με την ακριβότερη ενέργεια.
Μόνο έτσι οι ενεργειακές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης μπορεί να έχουν ομαλό μετασχηματισμό των οικονομιών τους ώστε να διατηρηθεί η οικονομική και κοινωνική συνοχή
Η κυβέρνηση αρνήθηκε και την την σωστή και την δίκαιη μεταβατική περίοδο. Επέλεξε την πιό βίαιη μετάβαση στην ΕΕ, δεν προετοιμάστηκε σωστά και η ενεργειακή κρίση που ενέσκηψε έδειξε ότι ο βασιλιάς ήταν γυμνός.
Η χώρα συνολικά πληρώνει και εδώ τους επικοινωνιακούς σχεδιασμούς στα χαρτιά.
Καλούμε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τα ανεφάρμοστα σχέδια, να λάβει υπόψη της το συμφέρον της χώρας και του περιβάλλοντος, κάνοντας πραγματικά δίκαιη την μετάβαση και για τους πολίτες και για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.
Το κρυφτούλι με διαρροές και ημιθανείς παρατάσεις κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων από το 2023 στο 2025 να σταματήσει τώρα. Αλλιώς το επικοινωνιακό success story της βίαιης απολιγνιτοποίηης θα γίνει ενεργειακό βατερλώ όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και την χώρα.