Exει οικειοποιηθεί τόσο πολύ την ιδέα του “καταραμένου τάφου” το Χόλυγουντ, που καμιά φορά ξεχνάμε ότι προϋπήρχε του σινεμά, και γενικά της σύγχρονης εποχής. Όπως επίσης ξεχνάμε ότι η κατάρα δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των αιγυπτιακών τάφων. Υπάρχουν σε πολλά μέρη αλλόκοτες ιστορίες συνδεδεμένες με την τελευταία κατοικία κάποιου σημαντικού -συνήθως- προσώπου.
Ακολουθούν μερικοί από τους πιο καταραμένους τάφους -αν είναι δόκιμος αυτός ο όρος, βέβαια, γιατί δεν ξέρω κατά πόσο στέκει ένα σύστημα μέτρησης της κατάρας:
Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΗΣ ΜΟΥΜΙΑΣ
Δεν μπορείς καν να πεις αυτές τις δύο λέξεις “καταραμένος τάφος” χωρίς να σκεφτείς αμέσως τον “πατέρα” όλων των καταραμένων τάφων -εκείνον του Τουταγχαμών.
Πολλά παράξενα πράγματα συνέβησαν από εκείνη τη μέρα του 1923 που ο τάφος του Αιγυπτίου βασιλιά ανακαλύφθηκε από μια αρχαιολογική ομάδα, πράγματα που επεκτάθηκαν πέρα από τους δύο άνδρες που ήταν υπεύθυνοι για την έναρξη της ανασκαφής. Παρεμπιπτόντως αυτοί οι δύο ήταν ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ και ο φίλος του, Τζορτζ Χέρμπερτ, Λόρδος του Κάρναρβον.
Σύμφωνα με το History.com, μόλις δύο μήνες μετά το άνοιγμα του τάφου, ο Χέρμπερτ πέθανε από δηλητηρίαση στο αίμα που του προκλήθηκε απ’ το τσίμπημα ενός κουνουπιού στο μάγουλό του. Τα μέσα ενημέρωσης εκείνης την εποχής δεν έχασαν την ευκαιρία για clickbait, γράφοντας ότι ο Χέρμπερτ έπεσε θύμα μιας κατάρας που προειδοποιούσε με θάνατο όσους ενοχλούσαν τους βασιλικούς τάφους της περιοχής.
Ωστόσο, οι θάνατοι δεν τελείωσαν με τον Χέρμπερτ. Σύμφωνα με το “Google Arts and Culture”, και ο ετεροθαλής αδερφός του πέθανε από δηλητηρίαση στο αίμα. Και άλλοι όμως, όπως ο Ντάγκλας Ρέιντ, ακτινολόγος που εξέτασε τη μούμια, και ο Τζορτζ Τζέι Γκουλντ, που επισκέφτηκε τον τάφο, γνώρισαν πρόωρο θάνατο.
Η κακή τύχη συνεχίστηκε και για άλλους ανθρώπους, όπως για παράδειγμα για τον Σερ Μπρους Ίνγκραμ, φίλο του Κάρτερ, που είδε το σπίτι του να καίγεται και πολύ αργότερα να πλημμυρίζει. Λέγεται ότι αυτό έγινε επειδή δέχτηκε ως δώρο ένα απ’ τα αντικείμενα που βρέθηκαν στον τάφο.
Παρότι μια ιατρική μελέτη από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής έκανε ό, τι μπορούσε για να διαψεύσει την ύπαρξη της κατάρας, ε, είναι κάπως δύσκολο να μην παρατηρήσει κανείς μία μικρή σύνδεση σ αυτούς τους θανάτους.
Διαβάστε περισσότερα εδώ