Βολή κατά βολή κατά της πολιτικής επιλογής του Υπουργού ΑΑΤ να προχωρήσει σε μια ακατανόητη απόφαση ναρκοθετώντας το μέλλον της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ και από τον Βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ Γιάννη Λαμπρόπουλο. Ο κ. Λαμπρόπουλος εκθέτει τον Γ. Γεωργαντά για τα όσα τόσο δημόσια όσο και προσωπικά είχε δεσμευτεί πως δεν θα έπραττε στην πλάτη της Μεσσηνίας και δηλώνει πως θα συνεχίσει σε όλα τα επίπεδα τον αγώνα για την αποκατάσταση της ζημιάς που γίνεται, δείχνοντας το δρόμο των προσφυγών. Αναλυτικά:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε το περασμένο Σάββατο 3/9/2022 την ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία ο Υπουργός, κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, επαναφέρει ακριβώς σε ισχύ, την από 7/2/2018 Απόφαση του κ. Αποστόλου, τότε Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά την πρόσφατη Απόφαση του ΣτΕ, κατ΄επανάληψη είχα επικοινωνήσει μαζί του και με διαβεβαίωνε, για «δίκαιη λύση για όλους, σύμφωνη με την δικαστική Απόφαση και το Ενωσιακό Δίκαιο».
Ακόμη και την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, ενώπιον και άλλου Υπουργού, με διαβεβαίωνε για τα παραπάνω.
Στις 5/7/2022, ζήτησα από το Υπουργικό του Γραφείο ραντεβού και την επομένη 6/7/2022, μου γνωστοποιήθηκε, ότι θα συγκαλούσε συνάντηση όλων των ενδιαφερόμενων Βουλευτών, με την παρουσία και του Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, κ. Γιάννη Μπούγα, η οποία όμως δεν έγινε ποτέ.
Όταν στις 7/2/2018, ελήφθη η απόφαση Αποστόλου, στην Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, υπήρχε εκπροσώπηση της Μεσσηνίας με δυο Υπουργούς, οι οποίοι και δεν εξέφρασαν καμία διαφωνία τότε, αλλά και για αρκετό χρόνο, και αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φύγει από την εξουσία και οι τιμές της ελιάς στη Μεσσηνία, είχαν κατρακυλήσει.
Αυτήν την περίοδο, εγώ δεν ήμουν Βουλευτής.
Μετά τις εκλογές του 2019, στις 19/12/2019, κατέθεσα Ερώτηση στη Βουλή, και αναδείκνυα, το μέγεθος της ζημιάς, που είχε προκαλέσει η Απόφαση Αποστόλου.
Σε απάντηση, που έδωσε στη Βουλή η τότε Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φωτεινή Αραμπατζή, παραδεχόταν ότι «Η δε απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης, ένταξης στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών της “Ελιάς Καλαμάτας” ως συνώνυμο της ποικιλίας “Καλαμών” που προϋπήρχε, δημιούργησε πληθώρα προβλημάτων και μεγάλη αναστάτωση σε όλους τους φορείς».
Προχθές, ο Βουλευτής του Νομού μας, του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός, χαρακτήρισε σε ομιλία του «λανθασμένη την Απόφαση Γεωργαντά, η οποία δίνει πάτημα σε μεγάλα εξαγωγικά επιχειρηματικά συμφέροντα» και την χαρακτήρισε «πολιτική εξαπάτηση και κοροϊδία, που θέτει σε κίνδυνο το προϊόν μας».
Σήμερα, ο Βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρος Αραχωβίτης, δήλωσε ότι «υιοθετήθηκε η λογική λύση, για την επιτραπέζια Ελιά Ποικιλία Καλαμάτα….» και χαιρετίζει την νέα Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά.
Αυτοί, που δημιούργησαν το τεράστιο πρόβλημα στην ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και έδωσαν το δικαίωμα σε τρίτες χώρες, να τυποποιούν και να εξάγουν, με το «Καλαμάτα Olives», χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν την χώρα προέλευσης, αλλά και σε κάποιους λίγους Έλληνες τυποποιητές, που θα μπορούν να φέρνουν από το εξωτερικό, με χαμηλές τιμές, ελιές ποικιλίας Καλαμών, να τις τυποποιούν, να τις βαφτίζουν ελληνικές και να τις εξάγουν ελεύθερα, με το «Καλαμάτα Olives».
Αυτοί, που με απόφασή τους το 2018 και εντεύθεν παγίωσαν μια απαράδεκτη κατάσταση, δεν δικαιούνται σήμερα, να εξακολουθούν να κοροϊδεύουν τους Αγρότες μας.
Προσωπικά, δηλώνω αντίθετος με τις Υπουργικές Αποφάσεις των κκ. Αποστόλου και Γεωργαντά και θα συνεχίσω τον αγώνα μου, με κάθε τρόπο και μέσο για την αποκατάσταση της ζημιάς, και την προστασία των παραγωγών μας από τον ανταγωνισμό τρίτων χωρών.
Θα ασκήσω κάθε βουλευτικό μου δικαίωμα, ώστε να μην διανοηθεί κανένας Έλληνας τυποποιητής, να φέρει ελιές από τρίτες χώρες και να τις εξάγει ως ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ.
Θα συνεργαστώ, με την Ένωση, τους Δήμους και όλους τους φορείς στον Νομό, θα απευθυνθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα προσφύγουμε στα αρμόδια Δικαστήρια Ελληνικά και ξένα.
Στη μάχη, που δώσαμε οι Μεσσήνιοι για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, ήμασταν μόνοι και δυστυχώς δεν ήμασταν ενωμένοι, αφού κάποιοι λίγοι παράγοντες και φορείς, είτε απουσίασαν, είτε συντάχθηκαν κρυφά ή φανερά, με όλους τους άλλους, που τους είχαμε απέναντί μας.
Εμείς, ήμασταν πάντα διαλλακτικοί και καταθέσαμε προτάσεις για επέκταση του ΠΟΠ, για μεταβατική περίοδο, και πολλά άλλα, με έναν και μόνο σκοπό, την προστασία των Ελλήνων Παραγωγών και όχι μόνο των Μεσσηνίων, από τον ανταγωνισμό των τρίτων χωρών.
Εύχομαι, η ζημιά, που είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει, να μην είναι ανεπανόρθωτη.