Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Πλειστηριασμοί: Ενας ειδικός δίνει συμβουλές για να σώσετε το σπίτι σας – Τι πρέπει να κάνετε

Η Απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ανοίγει το δρόμο για χιλιάδες πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας

Ρύθμιση ή πλειστηριασμός; Αυτό είναι πλέον το σύγχρονο ελληνικό δίλημμα. Με βάση την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου υπό την απειλή του πλειστηριασμού αναμένεται να τεθούν οι ιδιοκτήτες 700.000 ακινήτων.

Τι σημαίνει όμως αυτό για χιλιάδες δανειολήπτες ενυπόθηκων δανείων σε όλη την Ελλάδα; Σύμφωνα με γνωμοδότηση που είχε κατατεθεί στον Αρειο Πάγο, στα χέρια των εταιρειών διαχείρισης δανείων του εξωτερικού, αλλά και των funds που έχουν συστήσει ελληνικές τράπεζες (ως θυγατρικές) έχουν περιέλθει 700.000 ακίνητα, αξίας 45 δισ. ευρώ.

Όπως τόνισε στον ΟΤ ο δικηγόρος και διαμεσολαβητής αστικών και εμπορικών υποθέσεων, Στρατής Νικολακέας, “δυστυχώς, στον Άρειο Πάγο επικράτησε η άποψη ότι οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων μπορούν να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς για την είσπραξη των κόκκινων δανείων που έχουν μεταβιβαστεί από τις τράπεζες στις εταιρείες απόκτησης απαιτήσεων που εδρεύουν στο εξωτερικό, τα γνωστά σε όλους μας Funds!

Η απόφαση αυτή της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου επιλύει την διχογνωμία που είχε δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στον Άρειο Πάγο γύρω απο το θέμα αυτό με την έκδοση αντιφατικών αποφάσεων και κυρίως μετά την έκδοση της απόφασης 822/2022! Στην ουσία, ο Αρειος Πάγος επικυρώνει τις εξουσίες που έχουν δοθεί στα Funds δυνάμει του νόμου 4354/2015 και ταυτόχρονα ακυρώνει πλήρως το σκεπτικό της απόφασης 822/2022 του Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία τα Funds δεν μπορούν δυνάμει του νόμου 3156/2003 να προβαίνουν σε δικαστική είσπραξη των απαιτήσεών τους και σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης κατά των οφειλετών τους”.

Παρά την αρνητική αυτή εξέλιξη για τους δανειολήπτες, οι τελευταίοι  πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν έχουν μείνει χωρίς καμία νομική προστασία έναντι των Funds, όπως τονισε ο κ. Νικολακέας.

Οι οφειλέτες τα δάνεια των οποίων βρίσκονται υπό τη διαχείριση των servicers πρακτικά θα έχουν δύο επιλογές:

– Να τα ρυθμίσουν μέσα από απευθείας διαπραγματεύσεις με τους διαχειριστές.

– Να καταφύγουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι μέσω του εξωδικαστικού έχουν γίνει ρυθμίσεις για περισσότερους από 3.320 οφειλέτες, με οφειλές ύψους 1,08 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο και τους χρηματοδοτικούς φορείς, ενώ το ποσοστό εγκρισιμότητας των αιτήσεων έχει ανέλθει στο 70%, με αυξητική τάση.

Ειδικότερα, ο κ. Νικολακέας αναφέρει ότι “πρώτα και κύρια, μπορούν να καταφύγουν στα δικαστήρια και να ακυρώσουν τυχόν δικαστικές ενέργειες των Funds! Εάν δηλ. τους κοινοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα διαταγή πληρωμής ή κατάσχεση θα πρέπει να ασκήσουν τις ανακοπές του Κώδικα Πολιτικής δικονομίας, οι οποίες μπορούν να κερδηθούν δικαστικά για μια σειρά από νομικούς λόγους.

Εκτός από την δικαστική προστασία, οι δανειολήπτες μπορούν να κινηθούν και εξωδικαστικά. Ειδικότερα, μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους είτε με απευθείας διαπραγμάτευση με τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρυθμισης οφειλών. Σε πολλές περιπτώσεις εξωδικαστικής ρυθμισης οφειλών γίνονται διαγραφές που φτάνουν, αναλόγως την περίπτωση, μέχρι και το 90% της οφειλής τους σήμερα.

Τέλος, όσοι δανειολήπτες πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής τους στους «ευάλωτους οφειλέτες» του νόμου 4738/2020 μπορούν να αιτηθούν ηλεκτρονικά και να εκδώσουν την σχετική βεβαίωση του ευάλωτου οφειλέτη, να την αποστείλουν μετά στα funds και να πετύχουν με το τρόπο αυτό την άμεση αναστολή του πλειστηριασμού τους! Αρκεί να το κάνουν αυτό μέσα σε προθεσμία 60 ημερών απο την επιβολή της κατάσχεσης! Ευάλωτοι οφειλέτες είναι όσοι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του δικαιούχου επιδότησης ενοικίου.

Συμπερασματικά, λοιπόν, η διάσωση της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό μετά και από την απόφαση αυτή της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου κατέστη σίγουρα πολύ πιο δύσκολη όχι όμως και ακατόρθωτη είτε δικαστικά είτε εξωδικαστικά. Η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να δει το θέμα με μεγαλύτερη ευαισθησία και να προχωρήσει άμεσα σε μια νομοθετική παρέμβαση για ένα νέο πιο αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας στην Χώρα μας”.

Το κλίμα που καλλιεργείται είναι ότι ο εξωδικαστικός αναμένεται να ανεβάσει στροφές το επόμενο διάστημα, ειδικά μετά τη νέα απόφαση του Αρείου Πάγου. Πέρα από αυτό, έχει ήδη γίνει γνωστό ότι αναμένονται και βελτιώσεις στη διαδικασία, που θα λειτουργούν υπέρ του οφειλέτη. Τέτοιες θα είναι η μείωση του επιτοκίου των ρυθμίσεων του Δημοσίου από 5% σε 3%, με ταυτόχρονη κατάργηση και του πέναλτι προεξόφλησης.

Δάνεια 35 δισ. ευρώ έχουν εξυγιανθεί

Σημαντική αύξηση των ρυθμίσεων δανείων κατά 30% σε ετήσια βάση έχουν ως στόχο για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους οι Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων (servicers), όπως τονίζουν σε σχετική τους ανακοίνωση. Επίσης, όπως αναφέρουν το 83% των ανακτήσεων που έχουν πετύχει οι εταιρείες διαχείρισης (servicers) προέρχεται από διμερείς και συναινετικές λύσεις και μόλις το 17% από πλειστηριασμούς

Ακόμη, σημειώνουν πως ο ρόλος τους στην οικονομική εξυγίανση των νοικοκυριών, την ανταγωνιστική ανάπτυξη επιχειρήσεων και ολόκληρων κλάδων της αγοράς αλλά και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κατά την τελευταία τριετία, ήταν ιδιαίτερα σημαντικός.

Το 2022, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κλάδος των Εταιριών Διαχείρισης Δανείων παρείχε τη δυνατότητα σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αποπληρώσουν τις οφειλές τους και να ανακτήσουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, μέσα από ρεαλιστικές και συναινετικές ρυθμίσεις, που στην συντριπτική πλειοψηφία τους περιλαμβάνουν και σημαντική άφεση χρέους και ένα αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας για τους ευάλωτους δανειολήπτες.

Για το α’ εξάμηνο του 2023 και αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή του κλάδου στην αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας, μέσω της αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους, οι Εταιρίες Διαχείρισης Δανείων στοχεύουν σε ρυθμίσεις και διευθετήσεις δανείων ύψους 3,2 δισ. ευρώ, αυξημένες πάνω από 30% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022.

Συνολικά, έως τα τέλη του 2022, οι Εταιρίες Διαχείρισης Δανείων έχουν επαναφέρει σε υγιή οικονομικό κύκλο πάνω από 700.000 δανειολήπτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις με δάνεια άνω των 35 δισ. ευρώ, στηρίζοντας την ανταγωνιστική ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα.

Πηγή: ot.gr