Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

To last dance του Νίκου Ανδρουλάκη στην Ευρωβουλή μετά από 9 χρόνια: Οι στιγμές που ξεχώρισαν

Πέρασαν σχεδόν 9 χρόνια από τότε που ο Νίκος Ανδρουλάκης μετακόμισε στις Βρυξέλλες και άρχισε τη θητεία του ως ευρωβουλευτής. Θέση που διατηρούσε μέχρι τώρα, μετά την εκλογή του ως εξωκοινοβουλευτικός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τον Δεκέμβριο του 2021, και από την οποία παραιτείται πλέον ενόψει των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023.

Η Πέμπτη ήταν μια ημέρα συναισθηματικά φορτισμένη για τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς έκανε την τελευταία του ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ανήρτησε μάλιστα στο Τwitter με τα λόγια “last dance” την τελευταία του ομιλία.

Υπενθυμίζεται ότι το Last Dance είναι ο τίτλος του διάσημου ντοκιμαντέρ στο Netflix για τον Μάικλ Τζόρνταν και την τελευταία του χρονιά στους Σικάγο Μπουλς την περίοδο 1997-98. Το (πολιτικό) μήνυμα από τη σειρά δεν ήταν μόνο η χαρισματική παρουσία του Τζόρνταν που επισκίαζε τα πάντα, αλλά το ότι απαιτούνταν και μια ικανή ομάδα να τον πλαισιώνει για να πάρει τα έξι πρωταθλήματα ΝΒΑ.

Στην ομιλία του ο κ. Ανδρουλάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την υποβάθμιση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, και δεσμεύτηκε ότι θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις ώστε “οι επιθέσεις στις ανεξάρτητες αρχές και η εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης να αποτελέσουν σύντομα μια κακή ανάμνηση”.

Παράλληλα, χαρακτήρισε προκλητική τη στάση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που “απέφυγε να συναντήσει την επιτροπή ατομικών ελευθεριών, προσβάλλοντας πρώτα και πάνω απ’ όλα τον ελληνικό λαό”.

Οι σημαντικότερες στιγμές στην Ευρωβουλή

Στις δυο θητείες του στην Ευρωβουλή ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής έδωσε πολλές μάχες για δύσκολα ζητήματα που αφορούσαν στα εθνικά θέματα και πολλές φορές περνούσαν στα “ψιλά”.

Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής δεσπόζει η τροπολογία που υιοθετήθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο με πρωτοβουλία του, για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Συχνά με παρεμβάσεις του ανέδειξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο , την προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του ρόλου του αλλά και των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς όπως η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη και η Μονή της Χώρας, η Παναγία Σουμελά στον Πόντο και η Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα.

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.thetoc.gr πατώντας εδώ