Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

ΔΝΤ για διεθνή ανάπτυξη: Οι χειρότερες προβλέψεις από το 1990 στην πενταετία

Στη χαμηλότερη πρόβλεψη της τελευταίας τριακονταετίας προέβη το ΔΝΤ για τη διεθνή οικονομία μέχρι το 2028, προτρέποντας για άλλη μια φορά τα κράτη να αποφύγουν τον κατακερματισμό που προκαλούν οι γεωπολιτικές εντάσεις και να κάνουν προσπάθειες για ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 3% στην επόμενη πενταετία λόγω της πίεσης που ασκούν τα υψηλά επιτόκια, όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής του Ταμείου Kristalina Georgieva σε ομιλία της στην Ουάσιγκτον. Πρόκειται για τη χαμηλότερη πρόβλεψη από το 1990 και αρκετά χαμηλότερα από τον μέσο όρο των προβλέψεων για ανάπτυξη 3,8% διεθνώς την τελευταία εικοσαετία.

Συγκεκριμένα για φέτος, το Ταμείο διαβλέπει ανάπτυξη χαμηλότερη του 3%, εμμένοντας στην πρόβλεψη που είχε δώσει και τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με την Georgieva, περίπου το 90% των ανεπτυγμένων οικονομιών θα επιβραδυνθεί φέτος, καθώς η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής συρρικνώνει τη ζήτηση και την οικονομική δραστηριότητα σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη.

Στο πλαίσιο αυτό, η Georgieva σημείωσε πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιδείνωσε τις ήδη τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, πυροδοτώντας μια διεθνή πληθωριστική και επισιτιστική κρίση. Έτσι «μια ισχυρή ανάκαμψη παραμένει άπιαστο» σενάριο, τόνισε. «Αυτό επιδεινώνει τις προοπτικές για όλους, ιδίως για τους πιο ευάλωτους και τις ασθενέστερες χώρες», δήλωσε η επικεφαλής του Ταμείου.

Κατά την ίδια, όμως, ορισμένες αναδυόμενες αγορές επιδεικνύουν ανθεκτικότητα, ιδίως στην Ασία, όπου η Ινδία και η Κίνα αναμένεται να αποτελέσουν το 50% της παγκόσμιας ανάπτυξης φέτος. Ωστόσο, τα φτωχά κράτη δέχονται πλήγματα από τη συρρίκνωση της ζήτησης για τα προϊόντα τους. Έτσι, η φτώχεια και η πείνα που αυξήθηκαν στην πανδημία ενδέχεται να επιδεινωθούν.

Οι τράπεζες πρέπει να παλέψουν με τον πληθωρισμό

Δεδομένων όμως των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να ανεβάζουν τα επιτόκια, υπό την προϋπόθεση ότι έχει διασφαλιστεί η σταθερότητα στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Εάν το τραπεζικό σύστημα αποσταθεροποιηθεί, δήλωσε η Georgieva, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να ισορροπήσουν τη μάχη του πληθωρισμού και την προστασία του τραπεζικού συστήματος.

ΠΗΓΗ moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg