Ο Πρόεδρος του Joseph Sassoon Group αναλύει στο Fortune Greece την επιχειρηματική στρατηγική του ομίλου, τις σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ, τα μαθήματα από το ισραηλινό «success story» και τις ενέργειες που θα κάνουν ακόμη πιο ισχυρή τη θέση της χώρας μας σε τομείς όπως η ενέργεια και ο τουρισμός.
Με καταγωγή και από τη χώρα μας, δηλώνει ότι την Ελλάδα την καθοδηγεί η ψυχή και η καρδιά της, γι’ αυτό και είναι η «καλύτερη χώρα της Ευρώπης», εκφράζει το ενδιαφέρον του για επενδύσεις και συνεργασία με επιχειρηματίες και την πολιτεία, ενώ βάζει στο τραπέζι και τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, με αφορμή και το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, ώστε η χώρα μας να προσελκύσει ακόμη περισσότερα κεφάλαια.
Δείτε τα highlights της συζήτησης με τον David Sassoon:
Ποιες είναι οι κύριες δραστηριότητες και το όραμα του Ομίλου Joseph Sassoon;
Ο Όμιλος Joseph Sassoon είναι εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων, παροχής συμβουλών και εμπορικής τραπεζικής. Παρέχουμε χρηματοοικονομικές λύσεις σε σύνθετα χρηματοοικονομικά σχήματα και επιχειρήσεις για τη βελτιστοποίηση της ανάπτυξης και την αύξηση των εσόδων τους. Επικεντρωνόμαστε στην τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της βιοτεχνολογίας και της ιατρικής τεχνολογίας, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη φιλοξενία, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τις εξορύξεις και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, την αεροδιαστημική και την άμυνα.
Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο ο όμιλός σας επέλεξε την Ελλάδα για να αναπτύξει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες;
Δεν είμαστε νέοι στην Ελλάδα∙ η οικογένειά μας άρχισε να δραστηριοποιείται στη χώρα από το 1512. Η γιαγιά μου και ο πατέρας μου γεννήθηκαν και οι δύο στην Ελλάδα. Ωστόσο, αυτοί δεν είναι οι μοναδικοί ή πρωταρχικοί λόγοι για τους οποίους ακολουθούμε τα βήματα των προκατόχων μας, επιστρέφοντας στη χώρα. Βλέπουμε μερικές καταπληκτικές ευκαιρίες, καθώς η ελληνική αγορά έχει σημαντικές δυνατότητες και «διψάει» για πολλά προϊόντα και υπηρεσίες. Παρόλο που η Ελλάδα έχει δύο κυρίαρχες βιομηχανίες, τη ναυτιλία και τον τουρισμό, υπάρχουν τόσα πολλά που η χώρα χρειάζεται και από τα οποία μπορεί να επωφεληθεί. Θεωρούμε ότι τη δεδομένη στιγμή η αγορά είναι υποτιμημένη από πολλούς δυτικούς επενδυτές. Αυτό αναδεικνύει επίσης τη φιλοσοφία μας: δεν ακολουθούμε τις τάσεις, αλλά τις καθορίζουμε, είμαστε ηγέτες της αγοράς και δημιουργοί ευκαιριών.
Ποια είναι τα επιχειρηματικά σχέδια και οι φιλοδοξίες του Joseph Sassoon Group για την ελληνική αγορά;
Η Ελλάδα χρειάζεται τρία βασικά πράγματα: ένα καινοτόμο οικοσύστημα∙ κατάρτιση και εκπαίδευση όχι μόνο για τους φοιτητές πανεπιστημίων και τους μαθητές λυκείου, αλλά και για τα στελέχη επιχειρήσεων∙ και μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση, ώστε να είναι ευκολότερο για τις ξένες εταιρείες να έχουν παρουσία, όχι μόνο για τους ομίλους, αλλά και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επιπλέον χρειάζονται φορολογικά κίνητρα για τους ξένους επενδυτές, ώστε να φέρουν τα κεφάλαιά τους στην αγορά. Στον Όμιλο Joseph Sassoon επιδιώκουμε να συνεργαζόμαστε με ηγέτες του κλάδου, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και startups, καθώς και με την κυβέρνηση, είτε ως σύμβουλος, είτε ως στρατηγικός εταίρος, είτε ως συν-χορηγός έργων και κέντρων καινοτομίας. Φιλοδοξία μας είναι να διαδραματίσουμε ζωτικό ρόλο στο νέο κεφάλαιο της Ελλάδας που είναι η ανάδειξή της σε περιφερειακή οικονομική δύναμη. Μια οικονομικά ισχυρή και σταθερή Ελλάδα είναι μια ισχυρή και σταθερή περιοχή της Ανατολικής και Νότιας Μεσογείου, η οποία δεν μπορεί παρά να αποτελεί πλεονέκτημα για την υπόλοιπη Ευρώπη.
Δεν ακολουθούμε τις τάσεις, αλλά τις καθορίζουμε, είμαστε ηγέτες της αγοράς και δημιουργοί ευκαιριών.
Ποια πιστεύετε λοιπόν ότι είναι τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας σε μια εποχή πολλαπλής κρίσης;
Η Ελλάδα έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει σε μια εποχή κρίσης. Αυτό φάνηκε μετά την πρωτοφανή κρίση λόγω της πανδημίας∙ το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας ανταποκρίθηκε στην επείγουσα ανάγκη να προωθηθεί μια ισχυρή ανάκαμψη και να καταστεί η Ελλάδα έτοιμη για το μέλλον. Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του σχεδίου, το οποίο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, βοηθούν την Ελλάδα να γίνει πιο βιώσιμη, πιο ανθεκτική και καλύτερα προετοιμασμένη για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης. Για τον σκοπό αυτό, το σχέδιο αποτελείται από 106 επενδυτικά μέτρα και 68 μεταρρυθμίσεις. Υποστηρίζεται με 17,77 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,73 δισ. ευρώ σε δάνεια. Το 37,5% του σχεδίου υποστηρίζει τους κλιματικούς στόχους και το 23,3% του σχεδίου προωθεί την ψηφιακή μετάβαση. Αυτό αποτελεί ισχυρή απόδειξη της δέσμευσης της κυβέρνησης υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Αλλά δεν είναι η ώρα να επαναπαυθούμε, είναι η ώρα να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε και να προχωράμε μπροστά, ο κόσμος αξίζει και περιμένει να δει μια ισχυρή Ελλάδα και η Ελλάδα αξίζει να έχει τη θέση της ανάμεσα στις ηγέτιδες δυνάμεις της παγκόσμιας αγοράς.
Αντίστοιχα, ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διορθώσει η χώρα;
Παρά την επιτυχία που έχει σημειώσει, η Ελλάδα δεν μπορεί να εφησυχάζει. Κατά τη γνώμη μου, προκειμένου να αποκτήσει καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, πρέπει να πραγματοποιήσει μια σημαντική φορολογική μεταρρύθμιση που θα βοηθήσει την τοπική αγορά, ιδίως τις μικρομεσαίες και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, ώστε μαζί με τους καταναλωτές να δημιουργήσουν περισσότερα εισοδήματα. Επίσης πρέπει η ίδρυση μιας επιχείρησης, είτε αφορά Έλληνες, είτε ξένους, να γίνει πιο εύκολη, πιο γρήγορη και πιο οικονομικά αποδοτική. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση των υφιστάμενων τεχνολογικών εργαλείων∙ σήμερα μπορείτε να ιδρύσετε μια εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο ή τις ΗΠΑ από το σπίτι σας στην Αθήνα ή την Κεφαλονιά, χωρίς να χρειάζεται να προσλάβετε δικηγόρο ή να αποκτήσετε προσωπική φορολογική ταυτότητα ή να ταξιδέψετε ο ίδιος σε οποιαδήποτε από τις δύο χώρες. Και επιπλέον δεν θα σας κοστίσει πάνω από 400 δολάρια. Η Ελλάδα πρέπει να καταστήσει τη διαδικασία επένδυσης ή μετακίνησης κεφαλαίων από ξένους επενδυτές όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτη και γρήγορη. Η χρηματοπιστωτική αγορά χρειάζεται υποστήριξη από τις ρυθμιστικές αρχές για να διερευνήσει προϊόντα που ήδη υπάρχουν εντός της ΕΕ ,αλλά και σε μεγάλες αγορές όπως οι ΗΠΑ, δίνοντας στους Έλληνες επενδυτές την ευκαιρία να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους και να επωφεληθούν από ευκαιρίες και σε άλλες αγορές. Τέτοια προϊόντα μπορούν επίσης να είναι εξαιρετικά χρήσιμα για τις ελληνικές εταιρείες που επιδιώκουν να αντλήσουν κεφάλαια. Η πρόσβαση σε ρευστότητα και φθηνό κεφάλαιο είναι ζωτικής σημασίας για κάθε επιχείρηση.
Το Ισραήλ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Χάρη στη δημιουργική «out-of-the-box» σκέψη τόσο των επιχειρηματιών, όσο και της κυβέρνησης, σήμερα οι ισραηλινές νεοφυείς επιχειρήσεις επιλέγουν ποιον θέλουν ως επενδυτή τους. Δεν αισθάνονται ότι πρέπει να είναι υπόχρεοι σε έναν επενδυτή ή να κάνουν συμβιβασμούς με το επιχειρηματικό τους μοντέλο προκειμένου να προσελκύσουν χρήματα. Αυτό δημιούργησε τόση διαθέσιμη ρευστότητα στην αγορά που ανάγκασε τους ισραηλινούς VCs να στραφούν εκτός Ισραήλ για να «παρκάρουν» τα κεφάλαιά τους. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με πρόσφατες εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, το Ισραήλ, το οποίο έχει σχεδόν το ίδιο μέγεθος πληθυσμού με την Ελλάδα, κατατάσσεται στην 34η θέση των πιο ελεύθερων οικονομιών στον Δείκτη 2023 και στη 2η θέση μεταξύ 14 χωρών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής/Βόρειας Αφρικής, και η συνολική βαθμολογία του είναι πάνω από τον παγκόσμιο και περιφερειακό μέσο όρο. Αντίθετα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 107η θέση και η βαθμολογία της είναι 4,6 μονάδες χαμηλότερη από πέρυσι. Μην με παρεξηγήσετε, η Ελλάδα έχει κάνει εκπληκτικά πράγματα και έχει επιτύχει απίστευτα αποτελέσματα, ακόμη και με την πανδημία, που ήρθε στον απόηχο της οικονομικής κρίσης, καθώς η χώρα μόλις είχε αρχίσει την ανάκαμψή της. Αλλά υπάρχει ακόμα πάρα πολύ δουλειά μπροστά μας που πρέπει να γίνει.
Έχετε τονίσει ότι είστε μια οικογενειακή επιχείρηση που λειτουργεί με συνέπεια με βάση την αρχή του θετικού αθροίσματος, όπου όλοι οι εταίροι, οι πελάτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη επωφελούνται και πετυχαίνουν. Ποια είναι η στρατηγική σας για επέκταση στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου;
Οι περιοχές της ΝΑ Μεσογείου και της MEASA έχουν αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους περισσότερους δυτικούς επενδυτές. Ενδεικτικά, οι 88 χώρες που απαρτίζουν την αγορά MEASA (Μέση Ανατολή, Αφρική, Νότια Ασία) αποτελούν μόνο το 3,5% της αξίας του παγκόσμιου δείκτη αναφοράς μετοχών – του MSCI ACWI (All Country World Index). Ο MSCI ACWI έχει περίπου 16 τρισεκατομμύρια δολάρια σε θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια που συγκρίνονται με αυτόν είτε ενεργά, είτε παθητικά. Ωστόσο, αυτό το στατιστικό στην πραγματικότητα αγνοεί τις ευκαιρίες που προσφέρει η περιοχή, καθώς όταν εξετάζεται η συνολική αξία της κεφαλαιοποίησης όλων των δημόσια διαπραγματευόμενων μετοχών παγκοσμίως, αυτές της περιοχής MEASA αποτελούν το 6% του παγκόσμιου συνόλου.
Οι οικονομίες των 88 χωρών της περιοχής MEASA αποτελούν επίσης το 15% του παγκόσμιου ΑΕΠ και περίπου το 1/3 της παγκόσμιας αύξησης του ΑΕΠ, ενώ αντιπροσωπεύουν το 52% του παγκόσμιου πληθυσμού, το οποίο θα αντιπροσωπεύει το 60% μέχρι το 2050. Και η περιοχή MEASA είναι η μόνη περιοχή που παρουσιάζει αύξηση του πληθυσμού – ο υπόλοιπος κόσμος δεν αυξάνεται. Ακόμη οι μεσογειακές οικονομίες είναι ανοικτές, με τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών να αντιπροσωπεύουν το 30-40% του ΑΕΠ για τις περισσότερες. Δεδομένων των παραπάνω, η στρατηγική μας επικεντρώνεται στην οικοδόμηση ενός οικοσυστήματος που φέρνει κοντά το κεφάλαιο, την καινοτομία και το εμπόριο, αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες σε εκείνες τις περιοχές όπου το κόστος κεφαλαίου είναι φθηνότερο, γεγονός που τις καθιστά πιο ελκυστικές για τους επενδυτές και τις εταιρείες που επιδιώκουν να εξερευνήσουν νέες αγορές. Ταυτόχρονα, ο Όμιλος Joseph Sassoon θα συνεργαστεί με τοπικούς εταίρους για να υποστηρίξει τις τοπικές νεοφυείς επιχειρήσεις, τους επιχειρηματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω workshop, διαδικτυακών σεμιναρίων, φόρουμ και συνεδρίων, ώστε να βοηθήσει στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των κεφαλαιαγορών και αυτών των περιοχών που είναι γεμάτες με ευκαιρίες που δεν έχουμε δει από τότε που οι πιονέροι πάτησαν το πόδι τους στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες.
Η ελληνική αγορά έχει σημαντικές δυνατότητες και «διψάει» για πολλά προϊόντα και υπηρεσίες.
Πώς βλέπετε τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ σε οικονομικό επίπεδο;
Από οικονομικής πλευράς θα έλεγα ότι σημειώνουμε εκπληκτική πρόοδο: βλέπουμε ότι οι ισραηλινές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι σε άνοδο, οι ισραηλινοί τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα όλο το χρόνο και η προστιθέμενη αξία από τις ισραηλινές επιχειρήσεις είναι εξαιρετικά σημαντική για τις ελληνικές επιχειρήσεις και την οικονομία.
Οι ισραηλινές εταιρείες επενδύουν τόσο χρήματα, όσο και τεχνικές δεξιότητες και τεχνογνωσία στην ενέργεια, τον τουρισμό και τα ακίνητα, την εφοδιαστική αλυσίδα, την τεχνολογία, τις επιχειρηματικές υπηρεσίες (SSCs – BPOs), τον αγρο-διατροφικό τομέα, τα φάρμακα και τις υπηρεσίες υγείας, καθώς και στις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα. Δεδομένου ότι το Ισραήλ και η Ελλάδα έχουν διαμορφώσει ένα τριμερές σύστημα συνεργασίας με την Κύπρο, υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για συνεργασία σε πολλούς τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Η Ελλάδα είναι η κυρίαρχη χώρα στην περιοχή στον τομέα της ναυτιλίας και του τουρισμού∙ επομένως, η Ελλάδα μπορεί να μοιραστεί αυτή την εμπειρία με το Ισραήλ και να δημιουργήσει νέες αξίες. Ο τομέας της Ενέργειας αποτελεί επίσης μια μεγάλη ευκαιρία για ισραηλινές επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς το ισραηλινό Υπουργείο Ενέργειας έχει εκδώσει άδειες για μικρής κλίμακας εγκαταστάσεις παραγωγής με βάση το φυσικό αέριο για βιομηχανικές μονάδες, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν ευκαιρίες για τους Έλληνες κατασκευαστές σχετικών αεριοστροβίλων και κινητήρων.
Η ισραηλινή κυβέρνηση εξέδωσε επίσης το 2019 ένα αίτημα για πληροφορίες για χερσαίες δεξαμενές φυσικού αερίου και τεχνολογίες αποθήκευσης, το οποίο έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε ευκαιρία σύναψης συμβάσεων για Έλληνες προμηθευτές σχετικού εξοπλισμού, τεχνολογίας και υπηρεσιών. Η σημαντική αύξηση του δυναμικού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που προωθεί η κυβέρνηση του Ισραήλ για την επίτευξη των στόχων της για το 2030 παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες για επιχειρήσεις εκτός Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων προμηθευτών φωτοβολταϊκής ενέργειας, αιολικής ενέργειας, τεχνολογίας και εξοπλισμού αποθήκευσης, εξοπλισμού μεταφοράς, για την κατασκευή πρόσθετων υποσταθμών, σταθμών μεταγωγής κ.λπ. για την υποστήριξη νέων υποδομών μεταφοράς από απομακρυσμένες περιοχές παραγωγής και ανεξάρτητων παραγωγών ενέργειας για την κατασκευή και λειτουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Η σχέση μας όμως παραμένει στενή και γεωπολιτικά
Όσον αφορά τη γεωπολιτική πλευρά, φοβάμαι ότι η δουλειά που απαιτείται στον τομέα αυτό είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στην οικονομική πλευρά. Η σχέση Ισραήλ-Ελλάδας δεν είχε αναπτυχθεί πλήρως μέχρι το 1992, αλλά χάρη στον κ. Μητσοτάκη οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει ισχυρότερους δεσμούς σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας. Είδαμε τα αποτελέσματα αυτής της ισχυρής συνεργασίας πρόσφατα, όταν η ελληνική αστυνομία σε συνεργασία με τους ομολόγους της στο Ισραήλ μπόρεσε να αποτρέψει ένα τρομοκρατικό σχέδιο στην Αθήνα που στόχευε την εβραϊκή κοινότητα μεταξύ άλλων μη εβραϊκών στόχων, ενορχηστρωμένο από το Ιράν. Είδαμε επίσης πώς η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών παρέχει πρόσθετη ασφάλεια για την Ελλάδα έναντι οποιασδήποτε πιθανής ξένης επίθεσης μέσω του πρόσφατα κατασκευασμένου κέντρου πτητικής εκπαίδευσης ύψους 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Ισραήλ στην Καλαμάτα.
Πολύ έμπειροι ισραηλινοί πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών εκπαιδεύουν τους Έλληνες συναδέλφους τους, και οι Έλληνες πιλότοι θα αποκτήσουν ανεκτίμητες εμπειρίες και δεξιότητες από τους δοκιμασμένους στη μάχη ισραηλινούς πιλότους. Τα σύγχρονα εκπαιδευτικά αεροσκάφη θα διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στην εκπαίδευση στις απαιτήσεις των σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών. Οι Έλληνες πιλότοι θα συνεργαστούν με τους Ισραηλινούς εκπαιδευτές και θα τελειοποιήσουν τις δεξιότητές τους για να γίνουν ετοιμοπόλεμοι.
Τι μπορούμε να μάθουμε από το επιτυχημένο ισραηλινό μοντέλο επιχειρηματικής ανάπτυξης;
Το Ισραήλ έγινε Startup Nation και ένας τεχνολογικός γίγαντας από ανάγκη. Οι Ισραηλινοί βρέθηκαν σε ένα περιβάλλον όπου οι σχέσεις παρεμποδίζονταν από αντισημιτικές οργανώσεις όπως η BDS και άλλες που κατηγορούσαν ψευδώς το Ισραήλ για κάθε είδους φρικαλεότητες, ενώ έδιναν συγχρόνως ελευθέρας στους τρομοκράτες. Έτσι, οι Ισραηλινοί έπρεπε να γίνουν καινοτόμοι για να επιβιώσουν. Η επιβίωση είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του λαού μας για πάνω από 2000 χρόνια. Έτσι, το μάθημα που πήραμε από το ισραηλινό μοντέλο είναι, όπως είπε ο αείμνηστος πρόεδρος Κένεντι: «μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα, αλλά ρώτα τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου». Να σκέφτεστε outside the box, να είστε δημιουργικοί, να είστε εφευρετικοί και να κατανοείτε ότι η αποτυχία είναι μέρος της διαδικασίας προς την επιτυχία. Μη φοβάστε την αποτυχία, αλλά κυρίως μη φοβάστε την επιτυχία.
Ποιο είναι το σχόλιό σας για το οικοσύστημα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στην Ελλάδα;
Η Ελλάδα έχει ευλογηθεί με έναν εξαιρετικά ευφυή πληθυσμό – μερικοί από τους μεγάλους καινοτόμους της εποχής μας είναι Έλληνες, όπως ο Μάικ Λαζαρίδης, ο Χρίστος Χαρίλαος Παπαδημητρίου, η Ελένη Φεσσά-Εμμανουήλ και ο Αλέξανδρος Ισηγόνης είναι μερικοί μόνο από τους πολλούς καινοτόμους που έχει αναδείξει η Ελλάδα και είχαν παγκόσμιο αντίκτυπο στη ζωή μας. Η επιχειρηματικότητα είναι μέρος του ελληνικού DNA, το οποίο κάνει αυτή τη χώρα ένα εξαιρετικό μέρος για να ζει κανείς, να καινοτομεί και να αναπτύσσεται. Οι δυνατότητες είναι εκπληκτικές, χρειάζονται μόνο λίγο TLC (Tender, Love and Care – Τρυφερότητα, Αγάπη και Φροντίδα) για να ανθίσουν και μετά δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο.
Μη φοβάστε την αποτυχία, αλλά κυρίως μη φοβάστε την επιτυχία.
Ως ξένος επενδυτής στην Ελλάδα, ποιες είναι οι σκέψεις σας σχετικά με τις πρόσφατες εκλογές, τη νέα κυβέρνηση και αν θα αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο ή το χειρότερο για ξένες εταιρείες όπως η δική σας.
Πρώτον και κυριότερο, δεν θεωρώ τον εαυτό μου ξένο. Η γιαγιά μου και ο πατέρας μου γεννήθηκαν και οι δύο στην Ελλάδα. Ο Όμιλος Joseph Sassoon είναι εξίσου η ελληνική ιστορία με την αμερικανική και την ισραηλινή ιστορία της οικογένειάς μας. Η Ελλάδα και οι Έλληνες έχουν ανοίξει τις καρδιές και τα σπίτια τους σε Εβραίους από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της οικογένειάς μου σε στιγμές ανάγκης. Στην περίπτωσή μας, όχι μία, αλλά τρεις φορές και δεν θα ήταν σωστό αν το ξεχνούσα αυτό. Είμαι τόσο Έλληνας όσο και Εβραίος ή Αμερικανός.
Δεύτερον, η Ελλάδα είναι η γενέτειρα της Δυτικής Δημοκρατίας και είναι μια χώρα που την οδηγεί η ψυχή της, η καρδιά της, γι’ αυτό και είναι η καλύτερη χώρα της Ευρώπης σε ό,τι με αφορά. Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει την καθαρότητα της καρδιάς και αυτή είναι η σοφή πλευρά της εθνικής της συνείδησης. Αυτές οι εκλογές έδειξαν ότι οι Έλληνες είναι τόσο σοφοί όσο και ευγενικοί και αγαπούν την πατρίδα τους, όσο αγαπούν και τις οικογένειές τους. Ο πατριωτισμός παραμένει ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κουλτούρας – αυτό μου έδειξαν αυτές οι εκλογές.
Όσο για το αν θα αλλάξει τα πράγματα, ναι, θα υπάρξουν αλλαγές, αλλά πιστεύω προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο. Πιστεύω ότι όλοι στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των ξένων επιχειρήσεων, πρέπει να στηρίξουμε τη νέα κυβέρνηση, την ηγεσία της, ο ένας τον άλλον, και να ρωτήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε ως πολίτες και επιχειρήσεις για να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος προς την επιτυχία είναι συχνά δύσκολος, γεμάτος προκλήσεις, αλλά δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε ή να παραδοθούμε. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης είναι ο σωστός ηγέτης στην κατάλληλη στιγμή της ιστορίας, ένας έξυπνος και ισχυρός ηγέτης που εργάζεται για το λαό του. Για πόσους ηγέτες σε όλο τον κόσμο μπορούμε να το πούμε αυτό; Δυστυχώς, όχι για πάρα πολλούς. Γι’ αυτό τονίζω ότι είναι ζητούμενο μια σταθερή και οικονομικά ισχυρή Ελλάδα για την περιοχή της Νότιας και Ανατολικής Μεσογείου, και με το Ισραήλ – μια συμμαχία που έχει τη δυνατότητα να φέρει μεγαλύτερη σταθερότητα και ευημερία στην παγκόσμια οικονομία – θα έχουμε μπροστά μας μια άφθαρτη συνεργασία. Μια δύναμη για το καλό. Ως εταιρεία σκεφτόμαστε τοπικά και εργαζόμαστε παγκόσμια. Αυτό καθοδηγείται από τη φιλοσοφία της δικής μας οικογένειας: Σοφία, Κατανόηση και Γνώση, στοιχεία που αποτελούν το πνευματικό υπόβαθρο της επιχείρησής μας.
ΠΗΓΗ fortunegreece.com
*Φωτογραφίες: Νίκος Μαλιάκος
**Οργάνωση Παραγωγής: Artecniko Productions