Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

1 στις 5 επενδύσεις στην Ευρώπη αφορά τον κλάδο του Λογισμικού

Ο τομέας λογισμικού και υπηρεσιών πληροφορικής εξακολουθεί να προσελκύει τη μερίδα του λέοντος των επενδύσεων στην Ευρώπη. Πρακτικά, μία στις πέντε (20% του συνόλου) άμεσες ξένες επενδύσεις, που έγιναν επί ευρωπαϊκού εδάφους το 2022, στόχευε την αγορά λογισμικού και υπηρεσιών πληροφορικής, μέγεθος που αντικατοπτρίζει τη ραγδαία ψηφιοποίηση των οικονομιών, αλλά και το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης επικεντρώνεται, σε μεγάλο βαθμό, σε έργα της ψηφιακής και πράσινης οικονομίας.

Σύμφωνα με το Attractiveness Survey 2023, στη δεύτερη θέση των κλάδων, που προσελκύουν τις περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις, βρίσκονται οι επαγγελματικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες προς επιχειρήσεις (13%), καταγράφοντας εντυπωσιακή αύξηση, κατά 27%, σε μία χρονιά στασιμότητας.

Σημαντικό, αλλά μειωμένο, μερίδιο των επενδύσεων κατευθύνθηκε, επίσης, στους τομείς του εξοπλισμού μεταφορών (8%), μεταφορών και logistics (7%) και μηχανολογικού εξοπλισμού (6%).

Ως προς το είδος της δραστηριότητας, εξακολουθούν να κυριαρχούν η βιομηχανία (29%) και οι υπηρεσίες προς επιχειρήσεις (27%), με τη δεύτερη κατηγορία να καταγράφει αύξηση του αριθμού των έργων κατά 25%, ενόψει της ανάγκης για αναδιοργάνωση, εξορθολογισμό και βελτιστοποίηση του κόστους των επιχειρήσεων που δημιουργούν οι σημερινές οικονομικές συνθήκες. Είναι χαρακτηριστικό, ωστόσο, ότι οι επενδύσεις στη βιομηχανία δημιούργησαν υπερδιπλάσιες θέσεις εργασίας σε σχέση με τις υπηρεσίες προς επιχειρήσεις.

investments_in_software1

Επενδύσεις στο R&D

Όπως διαπιστώνει η σχετική μελέτη, λιγότερες επενδύσεις κατευθύνθηκαν σε γραφεία πωλήσεων και μάρκετινγκ (13%), σε κέντρα έρευνας και ανάπτυξης (R&D 10%) και σε έργα logistics (10%), ενώ χαμηλά στην κατάταξη βρίσκεται η δημιουργία κεντρικών γραφείων επιχειρήσεων (8%), καταγράφοντας, ωστόσο, αύξηση 12%.

Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των επενδύσεων στην έρευνα και ανάπτυξη εμφανίζεται μειωμένος κατά 7% το 2022, η συμμετοχή των έργων αυτών στο σύνολο των ΑΞΕ στην Ευρώπη, συμβαδίζει με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, του 10%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ένα σημαντικό και αυξανόμενο ποσοστό των επενδύσεων αυτών, που ξεπερνά το 40%, κατευθύνθηκε στους τομείς λογισμικού και υπηρεσιών πληροφορικής, φαρμακευτικών και ιατρικού εξοπλισμού, και προηγμένης βιομηχανίας και κινητικότητας.

investments_in_software2

Που επενδύουν

Περίπου δύο στις τρεις από αυτές τις επενδύσεις προσέλκυσαν η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία. Ζητήθηκαν, επίσης, οι εκτιμήσεις των στελεχών, που συμμετείχαν στην έρευνα, σχετικά με τις δραστηριότητες, στις οποίες αναμένουν να ενισχυθεί η παρουσία τους στην Ευρώπη, κατά την επόμενη τριετία.

Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται η έρευνα και ανάπτυξη (64%), ακολουθούμενη από τα γραφεία πωλήσεων και μάρκετινγκ (58%) και τις υπηρεσίες προς επιχειρήσεις (58%). Δραστηριότητες, όπως τα logistics (41%), η βιομηχανία (33%), αλλά και τα κεντρικά γραφεία επιχειρήσεων (23%), βρίσκονται χαμηλότερα στην κατάταξη.

Τα ευρήματα αυτά προκαλούν ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές της απασχόλησης στην Ευρώπη. Οι επενδύσεις στην τεχνολογία δημιουργούν, συνήθως, σχετικά μικρό αριθμό καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, αντίθετα με την παραγωγή που είναι, κατά κανόνα, δραστηριότητα έντασης εργασίας.

“Η Ευρώπη χρειάζεται και τα δύο, ιδιαίτερα σε ένα οικονομικό περιβάλλον, όπου οι μεταποιητικές της βιομηχανίες έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα. Προκειμένου να ενισχύσει αποτελεσματικά την απασχόληση, να προωθήσει με ταχείς ρυθμούς τους στόχους για μηδενικές εκπομπές άνθρακα, αλλά και να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες από τις αλλαγές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, η Ευρώπη θα πρέπει να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις στη βιομηχανία”, αναφέρει η μελέτη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ
πηγη sepe.gr