Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Ακόρεστη η όρεξη για χρυσό – Γεμίζουν τα θησαυροφυλάκια οι κεντρικές τράπεζες

Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν οι κεντρικές τράπεζες να αγοράζουν χρυσό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, τα κεντρικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παγκοσμίως πρόσθεσαν 77 τόνους στα αποθέματά τους τον Αύγουστο. Ήταν ο τρίτος συνεχόμενος μήνας καθαρών αγορών. Τους τελευταίους τρεις μήνες, η καθαρή αγορά χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες ανήλθε συνολικά σε 219 τόνους.

Τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο, οι κεντρικές τράπεζες ανέφεραν καθαρές πωλήσεις χρυσού, κυρίως λόγω του ότι η Τουρκία πούλησε 160 τόνους χρυσού σε αυτό το τρίμηνο. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, αυτή ήταν μια συγκεκριμένη απάντηση στη δυναμική της τοπικής αγοράς και δεν αντικατοπτρίζει πιθανότατα μια αλλαγή στη μακροπρόθεσμη στρατηγική της τουρκικής κεντρικής τράπεζας για τον χρυσό.

Η επιστροφή της Τουρκίας

Η Τουρκία επέστρεψε στην αγορά χρυσού τον Ιούνιο και πρόσθεσε άλλους 14,7 τόνους τον Αύγουστο, και μαζί με την Κίνα, την Πολωνία και το Ουζμπεκιστάν ήταν οι μεγαλύτεροι αγοραστές του μήνα.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, η τουρκική κυβέρνηση επανέφερε τις ποσοστώσεις εισαγωγής χρυσού στις αρχές Αυγούστου. Υπήρχαν κάποιες εικασίες ότι οι εγχώριες ελλείψεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πωλήσεις χρυσού από την κεντρική τράπεζα για να καλύψουν τη ζήτηση, αλλά αυτό σαφώς δεν συνέβη. 

Ο κρυμμένος χρυσός της Κίνας

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας κατατάχθηκε ως ο μεγαλύτερος αγοραστής τον Αύγουστο, προσθέτοντας 28,9 τόνους χρυσού στις αποθήκες της. Ήταν ο 10ος συνεχόμενος μήνας αγορών για την κινεζική κεντρική τράπεζα. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού από την αρχή τους έτους, αφού αύξησε τα επίσημα αποθέματά της κατά 166 τόνους από την αρχή του έτους και κατά 217 τόνους από τότε που επανέλαβε τις επίσημες αγορές τον περασμένο Νοέμβριο. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας κατέχει πλέον επίσημα 2.165 τόνους χρυσού, που αποτελούν το 4% των συνολικών της αποθεμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πεκίνο έχει προϊστορία στο να αυξάνει τα αποθέματά της και εν συνεχεία να σιωπά. Για παράδειγμα, η Λαϊκή Τράπεζα συσσώρευσε 1.448 τόνους χρυσού μεταξύ 2002 και 2019 και στη συνέχεια δεν ανέφερε τίποτα για περισσότερα από δύο χρόνια πριν επαναλάβει την δημοσιοποίηση των στοιχείων το περασμένο φθινόπωρο.

Στην πραγματικότητα, πάντα υπήρχε η εικασία ότι η Κίνα κατέχει πολύ περισσότερο χρυσό από ό,τι αποκαλύπτει επίσημα. Όπως επεσήμανε ο Jim Rickards στο Mises Daily το 2015 , πολλοί άνθρωποι εικάζουν ότι η χώρας κρατά αρκετές χιλιάδες τόνους χρυσού «εκτός βιβλίων» σε μια ξεχωριστή οντότητα που ονομάζεται Κρατική Διοίκηση Συναλλάγματος (SAFE).

Στη Ρωσία

Η Ρωσία ανέφερε αύξηση 3,1 τόνων στα αποθέματά της σε χρυσό. Αυτό επαναφέρει τα αποθέματα χρυσού της χώρας εκεί που ήταν στην αρχή του έτους. Η χώρα ήταν μεγάλος αγοραστής πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία. Τον περασμένο μήνα, υπήρχαν αναφορές ότι η Ρωσία θα ξαναρχίσει την αγορά ξένου νομίσματος και χρυσού τους επόμενους μήνες, αλλά υπήρχαν ελάχιστες λεπτομέρειες για το σχέδιο.

Ρεκόρ εξαμήνου

Ακόμη και με τις μεγάλες πωλήσεις της Τουρκίας νωρίτερα φέτος, οι καθαρές αγορές χρυσού από κεντρικές τράπεζες ανήλθαν συνολικά σε 387 τόνους κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Πρόκειται για ρεκόρ πρώτου εξαμήνου από τότε που ο οργανισμός άρχισε να συγκεντρώνει τριμηνιαία στοιχεία το 2000, συνεχίζοντας την αυξητική τάση των αποθεμάτων χρυσού που παρατηρήθηκε το περασμένο έτος.

Οι συνολικές αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες το 2022 ανήλθαν σε 1.136 τόνους. Ήταν το υψηλότερο επίπεδο καθαρών αγορών που έχει καταγραφεί από το 1950, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της μετατρεψιμότητας του δολαρίου σε χρυσό το 1971. Ήταν η 13η συνεχόμενη χρονιά καθαρών αγορών χρυσού.

Σύμφωνα με την Έρευνα για τα Αποθεματικά Χρυσού Κεντρικών Τραπεζών για το 2023 που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, το 24% των κεντρικών τραπεζών σχεδιάζει να προσθέσει περισσότερο χρυσό στα αποθέματά τους τους επόμενους 12 μήνες.

Πηγή: ot.gr