Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Ακρίβεια: Στα ύψη τυριά, πατάτες, κρέας και ελαιόλαδο (τιμές)

Λίγες μέρες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η ακρίβεια συνεχίζει να σαρώνει το εισόδημα των ελλήνων καταναλωτών.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι τιμές σε αρκετά προϊόντα, βασικά προϊόντα όπως το κρέας, το ελαιόλαδο, τα τυροκομικά συνεχίζουν να αυξάνονται.

Έτσι, οι τιμές στα βασικά προϊόντα που θα βρίσκονται στα εορταστικά τραπέζια μας συνεχώς αυξάνονται.

Ειδικότερα:
Πατάτες: Φέτος πωλούνται έως 1,3 ευρώ – Πέρυσι πωλούνταν έως 1,1 ευρώ και πρόπερσι 0,8 ευρώ – Πρόκειται για αύξηση 62% μέσα σε δύο χρόνια

Γνωστό ρύζι φέτος πωλείται προς 4,6 ευρώ και πέρυσι 3,4 – Μέσα σε δύο χρόνια η τιμή του έχει αυξηθεί κατά 53%

Μαρούλι πωλείται προς 0,8 ευρώ – Πέρυσι η τιμή του έφτανε τα 0,7 ευρώ

Κεφαλογραβιέρα πωλείται προς 17,9 ευρώ – Πέρυσι η τιμή της έφτανε τα 13,5 ευρώ και συνολικά σε δύο χρόνια το προϊόν έχει αυξηθεί κατά 43%

Κάστανα: Φέτος πωλούνται προς 7 ευρώ και πέρυσι η τιμή τους έφτανε τα 6 ευρώ

Στα ύψη παραμένουν οι τιμές σε ελαιόλαδο ενώ φαίνεται πως θα σταθεροποιηθούν στις υψηλές τιμές τους ο καφές, οι χυμοί και το σιτάρι με την ακρίβεια να παραμένει και το 2024.

«Φαρμακείο» τα κρέατα

Όσον αφορά στα κρέατα, οι τιμές τους είναι απλησίαστες, με τους καταναλωτές να έχουν εδώ και καιρό μειώσει τις ποσότητες που αγοράζουν αλλά και τη συχνότητα της κατανάλωσης προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες τιμές που φτάνουν στον πάγκο του χασάπη.

Έτσι, οι καταναλωτές έχουν ξεκινήσει σαφάρι για το απαραίτητο κρέας του εορταστικού τραπεζιού με τις τιμές, προς το παρόν να είναι – όπως λένε – σχεδόν απαγορευτικές.

Ο πληθωρισμός τροφίμων στη χώρα μας έφτασε το 9% για το Νοέμβριο , ενώ τα κρέατα αυξήθηκαν κατά 8.1% μέσα σε ένα χρόνο.

«Ξεκινάμε από 3.5ευρώ για ένα κοτόπουλο ολόκληρο, ένα κομμάτι κρέατος χοιρινό είμαστε στα 5,98ευρώ, ένα κομμάτι μοσχαρίσιο χωρίς κόκκαλο είναι στα 11,98 και το εισαγωγής είναι στα 9,98 και το αρνί και το κατσίκι στα 11,98 ευρώ».

Σε έλλειψη είναι φέτος η ντόπια γαλοπούλα, όπως λένε κρεοπώλες.

Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, οι τιμές στα κρέατα, θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, όσο το ζωικό κεφάλαιο παραμένει χαμηλό.

Πηγή: aftodioikisi.gr