Οι ηπατολόγοι υπογραμμίζουν ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει «υγιεινό» αλκοολούχο ποτό, αλλά η επιλογή ενός από τη λίστα με τα πιο «ασφαλή» ποτά μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τη μικρότερη δυνατή ζημιά στον οργανισμό σας φέτος τα Χριστούγεννα.
Το αλκοόλ είναι συχνά κεντρικό χαρακτηριστικό των γιορτών και των κοινωνικών συγκεντρώσεων, χάρη στην ικανότητά του να χαλαρώνει τη συζήτηση και να εμπνέει μια πιο ανάλαφρη διάθεση.
«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ένα λεγόμενο ασφαλές επίπεδο χρήσης αλκοόλ. Δεν έχει σημασία πόσο πίνετε -ο κίνδυνος για την υγεία ξεκινά από την πρώτη σταγόνα οποιουδήποτε αλκοολούχου ποτού. Το μόνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι όσο περισσότερο πίνετε, τόσο πιο επιβλαβές είναι -ή, με άλλα λόγια, όσο λιγότερο πίνετε, τόσο πιο ασφαλές είναι».
Ωστόσο, δεδομένου ότι τα αλκοολούχα ποτά είναι μια συνήθεια πολλών πολιτισμών που η ιστορία δείχνει ότι είναι απίθανο να εξαφανιστεί, είναι πρακτικό να εξετάσουμε ποιο μπορεί να είναι το πιο υγιεινό αλκοόλ.
Το πιο υγιεινό είδος αλκοόλ για κατανάλωση
Το κόκκινο κρασί θεωρείται συχνά το πιο υγιεινό αλκοολούχο ποτό, συνήθως λόγω των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων. Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καθώς τα αντιοξειδωτικά από τα κόκκινα σταφύλια, όπως η ρεσβερατρόλη, μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία των αιμοφόρων αγγείων στην καρδιά.
Ωστόσο, προειδοποιεί η Nancy Reau, ηπατολόγος από το Πανεπιστήμιο Rush, είναι απαραίτητο να προσεγγίσετε αυτήν την επιλογή με επίγνωση και προσοχή. «Υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι αλκοόλ οποιουδήποτε τύπου μπορεί να αυξήσει τις επιπλοκές που σχετίζονται με το ήπαρ», σημειώνει η Δρ. Reau.
Όταν επιλέγετε κόκκινο κρασί, η επιλογή μιας ξηρής ποικιλίας μπορεί να είναι μια καλή στρατηγική, καθώς το «ξηρό» μεταφράζεται σε λιγότερο γλυκό. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνετε λιγότερη ζάχαρη και λιγότερες θερμίδες, κάτι που είναι καλύτερο για το σάκχαρο στο αίμα, την υγεία του ύπνου, το δέρμα και πολλά άλλα (συμπεριλαμβανομένου του ήπατος, το οποίο επηρεάζεται από τη ζάχαρη).
Η Julia Zumpano, διαιτολόγος στο Cleveland Clinic Digestive Disease Institute εξηγεί ότι ενώ ένα πιο ξηρό λευκό κρασί μπορεί να προσφέρει χαμηλότερες θερμίδες και υδατάνθρακες, δεν παρέχει τόση ρεσβερατρόλη όσο το κόκκινο.
Πηγή: oloygeia.gr