Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Όλα καλά τα… βλέπει το υπουργείο με τα Κέντρα Υγείας και τα Ιατρεία στην Ανατολική Πυλία

Τη στιγμή που έχουμε θρηνήσει θύματα στην Ανατολική Πυλία και όχι μόνο και ενώ η περιοχή από εδώ και στο εξής μέχρι και το φθινόπωρο πολλαπλασιάζει τον πληθυσμό της στο πλαίσιο της αυξημένης επισκεψιμότητας, έρχεται το υπουργείο Υγείας να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα του βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ Γιάννη Λαμπρόπουλου αναφορικά με τη στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό και τη διάθεση ασθενοφόρου σε Κορώνη, Χαρακοπιό και Λογγά, άλλα… λόγια ν΄ αγαπιόμαστε.
Οι ανάγκες του πληθυσμού, ντόπιων και επισκεπτών που επιλέγουν την περιοχή για τις διακοπές τους, πρέπει να… χωρούν στο αυστηρό πλαίσιο του ωραρίου ενός δημοσίου υπαλλήλου ή μεταξύ των υπολοίπων απίθανων, αλλά… ελληνικών που απαντά το υπουργείο, να αρρωστήσει κανείς τις 18 ημέρες το μήνα που υπάρχουν εφημερίες ή να περιμένει ασθενοφόρο από τις γύρω περιοχές…

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας διαθέτει ένα ιδιαίτερα πυκνό δίκτυο δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και σύμφωνα με την 3η Τροποποίηση της υπ. αρ. Γ3α/ΓΠ.οικ.4783/21-1-2016 Υπουργικής Απόφασης με θέμα: «Καθορισμός Τομέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Το.Π.Φ.Υ.) της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας» (ΑΔΑ: ΩΚΣΜ465ΦΥΟ-ΔΥΥ), προβλέπονται επτά τομείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίοι καλύπτουν υγειονομικά τις έξι δημοτικές ενότητες του νομού.

Ειδικότερα, στο εν λόγω δίκτυο εντάσσεται και το Κ.Υ. Μεσσήνης έχοντας στην περιοχή ευθύνης του δεκαπέντε (15) Περιφερειακά Ιατρεία (Π.Ι.), μεταξύ αυτών και τα αναφερόμενα Περιφερειακά Ιατρεία Κορώνης, Χαρακοπίου και Λογγά.

Τα εν λόγω Π.Ι. είναι διθέσια και στελεχώνονται ως ακολούθως από:

  • Π.Ι. Κορώνης: (1) ιατρό Γενικής Ιατρικής και (1) ιατρό υπόχρεο υπηρεσίας υπαίθρου

Σελίδες απάντησης: 3 Σελίδες συνημμένων: Σύνολο σελίδων: 3

  • Π.Ι. Χαρακοπίου:(1) ιατρό Γενικής Ιατρικής και (1) ιατρό υπόχρεο υπηρεσίας υπαίθρου
  • Π.Ι. Λογγά: (2) ιατρούς υπόχρεους υπηρεσίας υπαίθρου. Κατόπιν συντονισμένων ενεργειών της 6ης Υ.Πε. με το Υπουργείο Υγείας εγκρίθηκε η σύμβαση ενός (1) ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών με καθεστώς Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών και τον τελευταίο χρόνο παρέχει τις υπηρεσίες του στο Π.Ι.. Ωστόσο, το Π.Ι. Λογγά εφημερεύει σε 24ωρη βάση καλύπτοντας (18) ημέρες το μήνα με τη συμμετοχή τριών ιατρών Γενικής Ιατρικής των όμορων Περιφερειακών ιατρείων.

Σύμφωνα με το πλαίσιο λειτουργίας τους, τα Περιφερειακά Ιατρεία παρέχουν τις υπηρεσίες τους καθημερινά, από Δευτέρα έως και Παρασκευή, πρωινό ωράριο 8:00 πμ – 3:00 μμ και ο ιατρός οφείλει να παραμένει στην περιοχή δικαιοδοσίας του Π.Ι., παρέχοντας υπηρεσίες υγείας όπου χρειαστεί καθ΄ όλο το 24ωρο, βάσει του άρθρου 14 (αριθ. Ν.Ι.Α. 5749) της υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 120/26-6-1956ΤΒ΄) περί καθορισμού και υποχρεώσεων των Κοινοτικών και Αγροτικών Ιατρών.

Επισημαίνεται ότι η παρουσία συνολικά των έξι ιατρών στα προαναφερόμενα Π.Ι., καθώς και η 24ωρη εφημέρευση του Π.Ι. Λογγά (για δεκαοκτώ ημέρες το μήνα) καλύπτουν επαρκώς, με τα υπάρχοντα δεδομένα, τις υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Θα πρέπει δε να αναφερθεί ότι η κωμόπολη της Κορώνης βρίσκεται σε μικρή οδική απόσταση τόσο από το Λογγά, όσο και από το Χαρακοπιό, περίπου 14 Km και 8 Km αντίστοιχα.

Όσον αφορά την εξυπηρέτηση των περιστατικών που χρήζουν διακομιδής, όπως είναι γνωστό στο νομό λειτουργούν περιμετρικά τρεις σταθμοί ΕΚΑΒ (Πύλου, Καλαμάτας και Φιλιατρών) και η αναφερόμενη περιοχή από το Πεταλίδι μέχρι και την Κορώνη καλύπτεται κυρίως από τον σταθμό της Πύλου και της Καλαμάτας. Η 6η Υ.Πε., στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, συνεπικουρεί με τη διάθεση υγειονομικού προσωπικού ως πλήρωμα για τη λειτουργία των ασθενοφόρων τον συναρμόδιο φορέα ΕΚΑΒ, ο οποίος έχει και την αποκλειστική ευθύνη του επιχειρησιακού συντονισμού λειτουργίας τους.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο επικαιροποίησης του χάρτη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και δεδομένου ότι ο χώρος της Υγείας βρίσκεται σε ένα δυναμικό περιβάλλον με ευμετάβλητες παραμέτρους, η 6η Υ.Πε. εξετάζει και αξιολογεί κάθε εισήγηση που αφορά στην αναδιοργάνωση και αναμόρφωση των δομών της Π.Φ.Υ. και οι οποίες συμβάλλουν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Καταλήγοντας, η 6η Υ.Πε. αξιολογεί και ιεραρχεί τις υγειονομικές ανάγκες της περιοχής, έχοντας συνεχή επικοινωνία με τον Επιστημονικά Υπεύθυνο του Κέντρου Υγείας και προβαίνει σε μία σειρά διαδικασιών τόσο για την περαιτέρω ενίσχυσή του με προσωπικό, όσο και για την κάλυψη εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών, ώστε οι κάτοικοι της περιοχής να τυγχάνουν της καλύτερης δυνατής υγειονομικής φροντίδας.