Πέμπτη
19
Σεπτέμβριος
TOP

Έπεσε η αυλαία του 1ου φεστιβάλ παιδικού βιβλίου Καλαμάτας (video)

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες, Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024, το 1ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου Καλαμάτας. Το Φεστιβάλ που διήρκησε 6 μέρες πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας προσελκύοντας εκατοντάδες μικρά παιδιά και γονείς σε μια εβδομάδα που ήταν αφιερωμένη στο παιδικό βιβλίο. Συνολικά 1.981 παιδιά και γονείς επισκέφτηκαν το 1ο Φεστιβάλ κατά τη διάρκεια του οποίου έγιναν παρουσιάσεις 29 παιδικών βιβλίων από τους συγγραφείς τους, πραγματοποιήθηκαν εικαστικά εργαστήρια, θεατροπαιχνίδια, έκθεση παιδικού βιβλίου, και μουσικοθεατρικές παραστάσεις που κέρδισαν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων.

Στην τελετή λήξης του 1ου Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου Καλαμάτας, ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος χαρακτήρισε ως “δώρο” για την πόλη την πραγματοποίησή του, δίνοντας συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργάστηκαν για αυτό,  αποδίδοντας τα εύσημα και στην εκπαιδευτικό Ευαγγελία Μακρή, που ήταν και η εμπνεύστρια της ιδέας του Φεστιβάλ, προοιωνίζοντας παράλληλα τη μακροημέρευσή του, καθώς όπως είπε, το Φεστιβάλ θα συνεχιστεί και θα γίνει θεσμός. Ο Δήμαρχος επισήμανε τη σημασία που δίνει ο Δήμος Καλαμάτας και η Κ.Ε. “ΦΑΡΙΣ” στα παιδιά, που είναι και το μέλλον του τόπου μας, μέσα από τη διεξαγωγή τόσο που Παιδικού Πολιτιστικού Φεστιβάλ που διανύει τον πέμπτο χρόνο του, όσο και του νεότευκτου Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου, που είχε μεγάλη απήχηση στον κόσμο.

Στην αξία των παιδικών βιβλίων που εμπνέουν τα παιδιά, και στον ποιοτικό χρόνο που οφείλουν οι γονείς να περνούν με τα παιδιά τους αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κ.Ε.”ΦΑΡΙΣ”, Σωτήρης Κριτσωτάκης, παροτρύνοντας τα παιδιά να εμπνευστούν από τις λογοτεχνικές και εικαστικές δράσεις που παρακολούθησαν όλες αυτές τις μέρες.

Την ικανοποίησή της εξέφρασε εκ των συνδιοργανωτών και η πρόεδρος της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας, Λέττα Πετρουλάκη, που έκανε έναν μικρό απολογισμό του Φεστιβάλ, εστιάζοντας στην πολύ μεγάλη ανταπόκριση που είχε από μικρούς και μεγάλους, που το αγκάλιασαν, και συμμετείχαν στις καθημερινές δράσεις του. Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν 30 σχολεία από την Καλαμάτα αλλά και την  Μεσσηνία γενικότερα, και τα ΚΔΑΠ του Δήμου Καλαμάτας και της “ΦΑΡΙΣ”, με τα παιδιά να αποκομίζουν τις καλύτερες εντυπώσεις.

Να σημειωθεί ότι το 1ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου Καλαμάτας διοργάνωσαν ο Δήμος, η Κ.Ε, “Φάρις” με συνδιοργανωτές την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, και τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας-Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης.

Συνεργαζόμενοι φορείς ήταν: η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, η Filmhouse Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, η Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων,  η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Καλαμάτας και τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος. Συμμετείχαν Βιβλιοπωλεία της πόλης μας, ενώ 80 εθελοντές, στην πλειονότητά τους εκπαιδευτικοί, προσέφεραν την πολύτιμη συνδρομή τους, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Τέλος, χορηγοί του Φεστιβάλ ήταν ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας και το Messinia Forum, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και το Αστικό ΚΤΕΛ Καλαμάτας.