Πέμπτη
26
Σεπτέμβριος
TOP

Θαν. Σωτηρόπουλος (ΣΚΟΣ): «Αντέξαμε και στηρίζουμε όπως πάντα κάνουμε τον παραγωγό»- Στο 1,90 ευρώ/κιλό και με δυναμική η τιμή της σταφίδας (video)

Δύσκολη η χρονιά για το εμβληματικό προϊόν της σταφίδας με την παραγωγή να έχει δεχθεί το ισχυρό πλήγμα της κλιματικής αλλαγής και την τιμή να βρίσκεται στο 1,90 ευρώ το κιλό. «Προσπαθήσαμε φέτος να αλλάξουμε τα δεδομένα και αφού το δίνει η αγορά, εφόσον η αγορά βοηθάει, πρέπει και εμείς να κερδίσουμε και να στηρίξουμε αυτό το προϊόν» σημείωσε αρχικά ο κ. Σωτηρόπουλος για την τιμή του προϊόντος σημειώνοντας πως τα προηγούμενα χρόνια «Είχαμε φτάσει σε άθλια κατάσταση…» λέγοντας χαρακτηριστικά πως «βοήθησε η πανδημία, ο κορονοϊός αλλά δεν βοήθησε η κυβέρνηση» για να εξηγήσει πως «εμείς είμαστε ικανοί να ξαναπάμε την τιμή εκεί που ήταν και το αποδείξαμε τώρα που έφυγαν τα αποθέματα., είδατε πάλι πως εκτινάχτηκε η τιμή αμέσως τα δύο χρόνια» τόνισε ωστόσο πως η καλλιέργεια της σταφίδας έχει μια μεγάλη απώλεια «Έχουμε χάσει τον παραγωγό, έχουμε χάσει το προϊόν αυτό δεν ξέρω αν το έχει καταλάβει η κυβέρνηση» μιλώντας για εγκατάλειψη «η κυβέρνηση εγκαταλείπει τον παραγωγό αβοήθητο».

Στις προσπάθειες της Παναιγιαλείου και των συνεταιρισμών στράφηκε στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΣΚΟΣ για να τονίσει πως «Ευτυχώς εμείς σαν συνεταιρισμοί σαν αγρότες πήραμε την τύχη στα χέρια μας και προσπαθούμε να κρατήσουμε…. Η “Παναγιάλειος” διώχτηκε και από το Υπουργείο αλλά και από αλλού. ευτυχώς που η “Παναγιάλειος” άντεξε… και μπορεί αυτή τη στιγμή να στηρίζει τον παραγωγό.»

Στην πιθανότητα, τέλος, να σημειώσει νέα άνοδο η τιμή της σταφίδας εκτίμησε πως «Ναι υπάρχει πιθανότητα, μπορούμε να δώσουμε και 1.90, είχα πει μπορούμε να δώσουμε και 1.80. Αυτά τα δίνει η αγορά, δεν τα δίνουμε εμείς. Εμείς πρέπει να τρέξουμε και να κυνηγήσουμε την αγορά. Και εφόσον λοιπόν έφυγαν τα αποθέματα, η αγορά άρχισε και πληρώνει τη σταφίδα. Και πρέπει ο παραγωγός να το καταλάβει, να στηρίξει τους συνεταιρισμούς, να εμπιστευτεί τους συνεταιρισμούς.»

Στα της παραγωγής, με αφορμή και τα νέα δεδομένα που επιβάλλει η κλιματική αλλαγή και τον βαθμό στον οποίο έχει επηρεαστεί το προϊόν, ο κ. Σωτηρόπουλος σημείωσε πως «Δυστυχώς μπήκαμε σε ένα κυκεώνα που θα χάνουμε παραγωγές από τις κλιματικές συνθήκες. Κάποιοι πάλι δεν θέλουν να το καταλάβουν. Όλοι μαζί πρέπει να βοηθήσουμε να σωθεί αυτό το μοναδικό προϊόν της χώρας».