Η ενεργή απειλή της κλιματικής αλλαγής επηρεάζει άμεσα τις ζωές μας και το μέλλον. Τα προβλήματα από τα απότοκά της, όπως η λειψυδρία, διογκώθηκαν το προηγούμενο διάστημα τόσο από τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες όσο και από τις μειωμένες βροχοπτώσεις με τους δήμους να σχεδιάζουν και να υιοθετούν πολιτικές που θα διαφυλάξουν την επάρκεια νερού. «Η λειψυδρία είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή όλη η χώρα και βλέπετε φτάσαμε στο Νοέμβριο και ακόμα δεν έχει βρέξει», σημείωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης εξηγώντας πως «Οι πηγές που χρησιμοποιούμε για την υδροδότηση όπως και οι μετρήσεις είναι στο κατώτερο επίπεδο των τελευταίων ετών.(…)Η ΔΕΥΑΤ κάνει μια τεράστια προσπάθεια αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που έχει για να έχουμε υδροδότηση. Ελπίζουμε ότι φτάσαμε στο Νοέμβριο ελπίζουμε ότι θα αρχίσουν οι βροχές.»
Ως έσχατο μέσο εξετάζονται «οι διακοπές υδροδότησης κάποιες ώρες για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε όλους τους πολίτες».
Ο δήμαρχος σχολίασε παράλληλα και τις επικείμενες αλλαγές και συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ εξηγώντας πως «Το σχέδιο νόμου που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες δεν έχει λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις καθόλου που είχε κάνει πέρυσι η Ένωση, η ΔΕΥΑ της Τρίπολης και όλη η Ελλάδα». Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση ενώ αναμένεται γενική συνέλευση των ΔΕΥΑ στις 14 Νοεμβρίου στην Αθήνα όπου επί τάπητος θα τεθούν οι επόμενες κινήσεις των δήμων. «Να δούμε πώς θα αντιδράσουμε γιατί με το σχέδιο νόμου που κυκλοφορεί -ανεπίσημα αυτή τη στιγμή -δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα» κάνοντας λόγο για υποστελέχωση που προκαλεί αρρυθμία στην λειτουργία της ΔΕΥΑΤ και τα επενδυτικά έργα που έχουν ήδη γίνει.
Παράλληλα σε αγαστή συνεργασία δήμος και Περιφέρει Πελοποννήσου βάζουν σε τροχιά υλοποίησης και διεκδίκησης μια σειρά από έργα.
«Ήδη έχουν βγει δύο προσκλήσεις στις οποίες έχουμε υποβάλει προτάσεις και ελπίζουμε ότι θα ενταχθούν. Το μεγάλο βέβαια πρόγραμμα που θα εκτελέσουμε με την Περιφέρεια είναι το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ), το οποίο σήμερα καταθέσαμε τη στρατηγική μας. Ελπίζουμε ότι θα εγκριθεί (…) και θα προχωρήσουμε στο επόμενο διάστημα στις προσκλήσεις για τα έργα που θα ενταχθούν στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη. Είναι ένα πρόγραμμα που για το Δήμο Τρίπολης είναι πάνω από 15 εκατομμύρια μαζί με τα υπόλοιπα προγράμματα είναι 25 εκατομμύρια». Στο πλαίσιο της ίδιας συνάντησης εξετάστηκε και το θέμα της Σχολής Αστυνομίας που θα δημιουργηθεί στην περιοχή. «Θέλουν να φέρουν αυτή τη σχολή που είναι για 600 άτομα από τις 15 Δεκεμβρίου και μετά, για 4 μήνες, και ακολούθως όπως μου είπε ο κύριος Χρυσοχοΐδης, θα φέρουν και συνοριοφύλακες και πιθανόν δημοτική αστυνομία. Κάναμε μία συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες και με τον υπαρχηγό της ελληνικής αστυνομίας που θα είναι και αύριο για να προετοιμαστούν τα κτίρια να υποδεχτούν τους 600 αστυνομικούς. ζήτησαν την βοήθεια και του Δήμου και της περιφέρειας σε κάποια θέματα θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και των αρμοδιοτήτων που έχουμε να βοηθήσουμε.»
Η περαιτέρω ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού αναμένεται μέσω της συντήρησης και δημιουργίας ενός δικτύου μονοπατιών. Ένα έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με τον κ. Τζιούμη να σημειώνει πως «Είμαστε από τους πρώτους φορείς που εγκρίθηκαν. Είναι 550 χιλιάδες ο προϋπολογισμός, είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για εμάς(…) Θέλουμε να τα συνδέσουμε με μονοπάτια ήδη υπάρχοντα και καινούργια που θα διανοιχθούν έτσι ώστε να στοχεύουμε σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων και από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό που ασχολούνται με την πεζοπορία.»