Δευτέρα
16
Δεκέμβριος
TOP

Στεγαστική Κρίση: Ένας στους δύο Έλληνες με καθυστερήσεις σε δάνεια, ενοίκια ή λογαριασμούς

Η στεγαστική κρίση στην Ελλάδα έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, με σχεδόν έναν στους δύο πολίτες να ζουν σε νοικοκυριά που καθυστερούν πληρωμές σε στεγαστικά δάνεια, ενοίκια ή λογαριασμούς κοινής ωφέλειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, «το 47,3% των ατόμων ζουν σε νοικοκυριά με καθυστερήσεις» σε αυτά τα έξοδα το 2023, ποσοστό που είναι το υψηλότερο μεταξύ των 29 χωρών της Ε.Ε., όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 9,3%.
Η Ελλάδα παραμένει «πρωταθλήτρια» στο κόστος στέγασης στην Ευρώπη για επτά συνεχόμενα χρόνια. Οι αυξήσεις στα επιτόκια έχουν οδηγήσει σε σημαντική επιβάρυνση των ιδιοκτητών και ενοικιαστών. Όπως ανέφερε στο Newsbomb.gr o Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates Θεμιστοκλής Μπάκας, «η μηνιαία δόση του στεγαστικού δανείου αυξήθηκε ακόμη και κατά 30%», ενώ το κόστος ενοικίασης στα μεγάλα αστικά κέντρα «αγγίζει το σύνολο ενός καλού μισθού» για κατοικία κατάλληλη για οικογένεια.
Για μικρότερα ακίνητα, όπως αυτά που προορίζονται για εργένηδες ή φοιτητές, το κόστος είναι εξίσου δυσβάσταχτο, καθώς κυμαίνεται «στο 60%-70% του μισθού».
Η αύξηση στις τιμές πώλησης κατοικιών στην Ελλάδα είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Επιπλέον, ο Θεμιστοκλής Μπάκας σημειώνει: «Από το 2017 έως το δεύτερο τρίμηνο του 2024, οι τιμές πώλησης των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 88% στην Αττική και κατά 69,2% πανελλαδικά». Στα ενοίκια, οι αυξήσεις από το 2018 έως το 2023 κυμάνθηκαν «από 43,2% έως και 52,1%» για κατοικίες κατάλληλες για οικογένειες, ενώ για φοιτητικά διαμερίσματα η αύξηση φτάνει έως και «60% σε σχέση με το 2017».

Καθυστερήσεις στις πληρωμές

Παρά τη γενική τάση μείωσης των καθυστερήσεων πληρωμών στην Ε.Ε. (από 12,4% το 2010 σε 9,3% το 2023), η Ελλάδα παρουσιάζει την αντίθετη εικόνα. Το ποσοστό αυξήθηκε από 36,9% το 2020 σε 47,3% το 2023. Όπως επισημαίνει, «η αύξηση κατά 10,9 μονάδες σε σχέση με το 2020 αντιστοιχεί σε περίπου 1.100.000 περισσότερα άτομα» που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες στα έξοδα στέγασης.

Σε αντίθεση με πολλές χώρες της Ε.Ε., η Ελλάδα δεν διαθέτει «κοινωνικές κατοικίες», που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια λύση για τη στέγαση των πιο ευάλωτων. Η κοινωνική κατοικία, όπως αναφέρεται, «αντιπροσωπεύει μορφές παρεμβάσεων στην αγορά κατοικίας προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων».

Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του www.newsbomb.gr πατώντας ΕΔΩ