Γενετικά επεξεργασμένα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη θα μπορούσαν να απαλλάξουν τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 από τις καθημερινές ενέσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Ελπίδα σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 να μπορέσουν να απαλλαγούν από τις τακτικές ενέσεις ινσουλίνης, δίνουν τα πρώιμα αποτελέσματα μίας κλινικής δοκιμής, σύμφωνα με ερευνητές.
Η πειραματική θεραπεία περιλαμβάνει την τοποθέτηση με ένεση στο αντιβράχιο γενετικά επεξεργασμένων κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη (νησίδια παγκρέατος).
Όπως φάνηκε από τις κλινικές δοκιμές, το πρώτο άτομο που έλαβε τα επεξεργασμένα κύτταρα, 28 ημέρες μετά από την ένεση είχε ανιχνεύσιμα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα του, σύμφωνα με τη Sana, την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας που πραγματοποιεί τη μελέτη. Ο ασθενής πριν από τη θεραπεία, δεν παρήγαγε καθόλου ινσουλίνη.
Διευκρινίζεται ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 δεν έχουν αρκετή ινσουλίνη, η οποία ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και παράγεται από τις ομάδες ειδικών κυττάρων στο πάγκρεας.
Χωρίς ινσουλίνη, οι ασθενείς μπορεί να πεθάνουν μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς η γλυκόζη δεν διασπάται και αθροίζεται στο αίμα.
Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του www.news247.gr πατώντας ΕΔΩ