TOP

Οι αλχημιστές των Μυκηνών και τα μυστικά τους – 3.500 χρόνια ιστορίας

Αρκεί να φανταστείς αυτούς τους περήφανους πολεμιστές, τους προγόνους του Αγαμέμνονα να δεσπόζουν στην Εποχή του Σιδήρου και του Χαλκού σε επιβλητικές ακροπόλεις με πολύπλοκα συστήματα εισόδων και να εισέρχονται σε εντυπωσιακά παλάτια, σαν αυτά που περιέγραφε χαρακτηριστικά ο Ομηρος στην Ιλιάδα. Σαν εκείνον τον «χαλκοφορεμένο» και περήφανο Αγαμέμνονα, οι Μυκηναίοι θεωρούνταν ανίκητοι πολεμιστές, που κυριαρχούσαν στη Μεσόγειο, οι καλύτεροι στο εμπόριο και στη μάχη.

Φανταζόμαστε τον καλοχτενισμένο βασιλιά να κάθεται στον θρόνο του φορώντας τον ωραίο χιτώνα του και να οργανώνει συμπόσια, τα οποία συνήθιζαν την εποχή εκείνη σε τεράστιες αίθουσες, με τοίχους στολισμένους με όμορφες τοιχογραφίες με πολεμικές σκηνές κυνηγιού, όπως αυτές που μιμήθηκαν αιώνες αργότερα οι Μακεδόνες.

Ο μύθος δεν θέλει τυχαία τον γιο του Δία, τον Περσέα, αφού σκότωσε την τρομερή Μέδουσα, να φτάνει στις Μυκήνες και να βλέπει έναν λόφο που στα πόδια του απλώνεται όλη η θάλασσα, όπως ανέφερε κάποτε ο Απολλόδωρος, και να καλεί τους Κύκλωπες να χτίσουν απόρθητα τείχη, τα περίφημα Κυκλώπεια. Απόγονος άλλωστε του Ατρέα ήταν ο πρώτος και ατρόμητος βασιλιάς των Μυκηνών, ο περίφημος Αγαμέμνονας.

Παρότι πρόκειται για μύθο, δεν είναι τυχαία συνδεδεμένος με πραγματικά πρόσωπα, βασιλιάδες και άρχοντες που κυριάρχησαν στην Ελλάδα κατά την Εποχή του Χαλκού, όταν επικρατούσαν οι πλούσιοι Μυκηναίοι σε όλη τη Μεσόγειο οργώνοντας τις θάλασσες και μεταφέροντας τους τρόπους και τις παραδόσεις τους στα διάφορα κέντρα.

Μπορεί ο Μυκηναϊκός πολιτισμός να είναι άμεσα συνυφασμένος με τον κόσμο της Ιλιάδας και με κυρίαρχους μύθους, αλλά ήταν εμπνευσμένος από αυτόν που ακτινοβολούσε πραγματικά σε μια τεράστια επικράτεια, από τη Μικρά Ασία και την Εγγύς Ανατολή μέχρι τη Βορειοδυτική Ευρώπη από το 1600 έως το 1100 π.Χ. – αν και οι ελληνόφωνοι Αχαιοί φαίνεται να εγκαθίστανται στον ελληνικό χώρο το 2000 π.Χ. Ηταν αυτοί που έφτιαξαν ανάκτορα, ισχυρά κυκλώπεια τείχη, διαμόρφωσαν διοικητικά, στρατιωτικά, οικονομικά και θρησκευτικά κέντρα σε κυρίαρχες πόλεις στήνοντας οικισμούς γύρω από τις Ακροπόλεις τους.

Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του www.protothema.gr πατώντας ΕΔΩ