
Την εντολή από τις αρμόδιες υπηρεσίες περιμένουν οι εργολάβοι που έχουν αναλάβει τον ψεκασμό για το δάκο στη Μεσσηνία.
Όπως επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας η παγιδοθεσία είναι στο 90% ενώ αναφέρθηκε και στις καθυστερήσεις.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής, 18 Ιουλίου, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος αναφέρθηκε στην εξέλιξη του προγράμματος δακοκτονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας τόσο σε ό,τι αφορά στους δολωματικούς ψεκασμούς όσο και στην παγιδοθεσία. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην παγιδοθεσία, μετά την υπογραφή των συμβάσεων με τους τρεις αναδόχους, που καλύπτουν το σύνολο των κοινοτήτων, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα παγιδοθεσίας, ο αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε ότι έχουν αναρτηθεί οι παγίδες σε ποσοστό 90 % των προβλεπόμενων περιοχών. Το υπόλοιπο ποσοστό ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες δεδομένου ότι αφορούν περιοχές μικρότερου βαθμού ωρίμανσης του ελαιοκάρπου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του τριετούς διαγωνισμού παγιδοθεσίας, ανέρχεται σε 1.096.260,30 €, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ και καλύπτει 188 κοινότητες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας
Ο αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκε ο προσυμβατικός έλεγχος από το ελεγκτικό συνέδριο του διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχων ψεκασμών και από σήμερα ξεκίνησαν οι υπογραφές των συμβάσεων και η ανάρτησή τους, με τους 38 αναδόχους που προέκυψαν από το διαγωνισμό. Οι υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας και Τριφυλίας, έχουν ήδη προετοιμάσει το πρόγραμμα παρακολούθησης των δακοπληθυσμών και όταν οι πληθυσμοί ξεπερνούν συγκεκριμένο όριο σε κάποια περιοχή, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, δίνουν άμεσα τις εντολές για τη διενέργεια των δολωματικών ψεκασμών. Ιδιαίτερα για τις παραθαλάσσιες περιοχές, στα πλαίσια της ετοιμότητας, έχουν ήδη διανεμηθεί οι φυτοπροστατευτικές ουσίες.
Οι παραπάνω 38 συμβάσεις καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας, διότι από το διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε προέκυψαν τμήματα για τα οποία δεν κατατέθηκαν προσφορές. Για το σκοπό αυτό έχει ήδη προχωρήσει 2ος διαγωνισμός, ο οποίος κατέληξε σε 11 αναδόχους, οι οποίοι οριστικοποιούνται την επόμενη εβδομάδα, για να προχωρήσει στη συνέχεια ο προσυμβατικός έλεγχος.
Όμως και από τον 2ο διαγωνισμό προέκυψαν άγονα τμήματα, που αφορούν τις κοινότητες Χράνων, Φοινίκης, Μεθώνης, Ευαγγελισμού, Κυνηγού και Βλαχόπουλου. Ειδικότερα για τις κοινότητες Χράνων και Φοινίκης, λόγω του ύψους του προϋπολογισμού θα αναδειχθούν οι ανάδοχοι με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, όπως προβλέπεται και από τη νομοθεσία. Για τις υπόλοιπες 4 κοινότητες έχει ξεκινήσει νέος διαγωνισμός.
Το συνολικό ύψος του τριετούς διαγωνισμού διενέργειας δολωματικών ψεκασμών, ετών 2025, 2026 και 2027 ανέρχεται σε ποσό 6.386.965,00 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Τέλος ο αντιπεριφερειάρχης ολοκλήρωσε τη συνέντευξη τύπου, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας που συνέδραμαν στην επιτάχυνση των διαδικασιών διενέργειας διαγωνισμών, αλλά και στις υπηρεσίες του ελεγκτικού συνεδρίου που ολοκλήρωσαν άμεσα τον προσυμβατικό έλεγχο των διαγωνισμών.