
Σε μια εποχή όπου η κουζίνα του σπιτιού μετατρέπεται σε πεδίο διαχείρισης κρίσεων, το ερώτημα «μαγείρεμα ή delivery;» δεν αφορά πλέον τη γεύση ή την άνεση, αλλά τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Η επιλογή δεν γίνεται πάντα με όρους απλής λογικής. Συχνά είναι αποτέλεσμα εξάντλησης, εργασιακής πίεσης ή και καθαρής οικονομικής αδυναμίας.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΛΚΑ (2024), το κόστος παρασκευής ενός βασικού σπιτικού γεύματος για δύο άτομα (κοτόπουλο με ρύζι και σαλάτα) ανέρχεται στα 4,70 ευρώ συνολικά, δηλαδή περίπου 2,35 ευρώ ανά μερίδα. Το ίδιο γεύμα μέσω delivery κοστίζει κατά μέσο όρο 7,50 ευρώ ανά μερίδα. Το συμπέρασμα είναι απλό, καθώς τρως σχεδόν τρεις φορές φθηνότερα στο σπίτι. Αρκεί, βεβαίως, να έχεις τον χρόνο, την ενέργεια και τα μέσα για να μαγειρέψεις.
Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφουν ότι πληθωρισμός στα τρόφιμα έφτασε στο 9,8% το 2023 και πάνω από το 7% στο σύνολο του 2024, με αιχμή το ελαιόλαδο (+69% σε δύο χρόνια), τα γαλακτοκομικά και τα δημητριακά.
Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του in.gr πατώντας εδώ