Μείωση πάνω από 60% κατέγραψαν οι δαπάνες των Ελλήνων για ταξίδια στα χρόνια της κρίσης.
Ειδικότερα, οι συνολικές ταξιδιωτικές δαπάνες των Ελλήνων εντός και εκτός συνόρων της χώρας από 5,8 δισ. ευρώ το 2008 περιορίστηκαν σε περίπου 3,6 δισ. ευρώ το 2016, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και της Τράπεζας της Ελλάδος. Η έρευνα ποιοτικών χαρακτηριστικών των Ελλήνων τουριστών για το 2016 που δημοσιοποίησε, χθες, η Ελληνική Στατιστική Αρχή έδειξε ότι κατά την περυσινή χρονιά οι Ελληνες αύξησαν κατά 4,7% τις δαπάνες τους για προσωπικά ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας (ανάπαυση, αναψυχή, διακοπές κ.ά.) σε σχέση με το 2015. Στον αντίποδα, στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι οι ταξιδιωτικές δαπάνες των Ελλήνων στο εξωτερικό το 2016 μειώθηκαν κατά 1,5%.
Η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ έδειξε ότι τα ταξίδια των κατοίκων της χώρας εντός και εκτός των συνόρων πέρυσι μειώθηκαν κατά 4,4% φθάνοντας σε 5,6 εκατ. Συνολικά ταξίδεψαν 3,3 εκατ. άτομα, που συνιστά μείωση της τάξης του 4% σε σχέση με το 2015. Το σύνολο των διανυκτερεύσεων ανήλθε σε 56,3 εκατ., σημειώνοντας μείωση κατά 1,9%. Σύμφωνα με άλλη έρευνα που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, οι αφίξεις στα ξενοδοχεία και κάμπινγκ της χώρας αυξήθηκαν πέρυσι κατά 2,7% σε σχέση με το 2015, ενώ οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 4%. Η συνολική πληρότητα κλινών στα ξενοδοχειακά καταλύματα (πλην κάμπινγκ) ανήλθε το 2016 σε 50,1% έναντι 49,1% το 2015. Από τα μηνιαία στοιχεία προκύπτει ότι το 84,8% των αφίξεων και το 92% των διανυκτερεύσεων στα καταλύματα συγκεντρώνονται στους μήνες από Απρίλιο έως και Οκτώβριο.
Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε, επίσης, χθες, η ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών στις δραστηριότητες των ταξιδιωτικών πρακτορείων και γραφείων οργανωμένων ταξιδιών για το δεύτερο τρίμηνο του έτους παρουσίασε αύξηση κατά 8,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.
Στο μεταξύ, με εντυπωσιακούς ρυθμούς κινήθηκε ο παγκόσμιος τουρισμός το πρώτο εξάμηνο του 2017. Σύμφωνα με στοιχεία από το τουριστικό του βαρόμετρο που δημοσιοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου αυξήθηκαν κατά 6% ή κατά 36 εκατ. σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, φθάνοντας σε 598 εκατ. Πρόκειται για την ισχυρότερη ανάπτυξη των τελευταίων 7 ετών – καταγράφονταν αυξήσεις πέριξ του 4%.
Η μεγαλύτερη αύξηση στο πρώτο εξάμηνο καταγράφηκε στη Μέση Ανατολή (+9%) και ακολούθησαν η Ευρώπη και η Αφρική (+8%), η Ασία – Ειρηνικός (+6%) και η Αμερική (+3%). Μεγάλη συμβολή στην ισχυρή δυναμική του παγκoσμίου τουρισμού έως τον Ιούνιο είχαν οι μεσογειακοί προορισμοί. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι προορισμοί στη νότια και μεσογειακή Ευρώπη κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 12% και στη Βόρεια Αφρική κατά 16%. kathimerini.gr