Σάββατο
23
Νοέμβριος
TOP

«Άνοιγμα» Τσίπρα σε Δήμους και Περιφέρειες ενόψει εκλογών

του Αρη Ραβανού

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κρήτη, κατά τη διάρκεια του Γ’ Περιφερειακού Συνεδρίου, ήταν ως ένα βαθμό αποκαλυπτική για πτυχές της πρωθυπουργικής στρατηγικής για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο Πρωθυπουργός μιλώντας για τον βόρειο οδικό άξονα της Κρήτης, οι εργασίες του οποίου κατά τον ίδιο θα ξεκινήσουν στο πρώτο εξάμηνο του 2019, είπε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί σε 4 ως 5 χρόνια από την έναρξή του «αλλά από ότι βλέπω πάλι θα είμαστε εδώ, εγώ και ο Περιφερειάρχης, για να το εγκαινιάσουμε». Πέρα από την αναφορά περί εκλογικής του νίκης, η οποία δεν στηρίζεται με βάση τα σημερινά δημοσκοπικά στοιχεία, είχε σημασία η αναφορά στον Περιφερειάρχη Κρήτης, πασοκογενή, Σταύρο Αρναουτάκη.

Η κίνηση αυτή του Πρωθυπουργού αποσκοπούσε να δώσει ουσιαστικά, έστω και άτυπα, το χρίσμα στον νυν περιφερειάρχη για τις επόμενες περιφερειακές εκλογές, ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση για τη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και αυτό διότι το πρωθυπουργικό επιτελείο στοχεύει στην αλλαγή των συσχετικών στο συγκεκριμένο χώρο, όπου και κάνει αξιοπρόσεκτες και στοχευμένες κινήσεις ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, δίνοντας μάχη να μην γίνουν περικοπές πόρων από δήμους.

Στο παρασκήνιο του Μεγάρου Μαξίμου έχει ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη συζήτηση για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, οι οποίες και θα γίνουν με το νέο νόμο που θα εισάγει την απλή αναλογική και θα προκαλέσει τεκτονικές αλλαγές σε πολλά επίπεδα. Εξάλλου στην τοπική αυτοδιοίκηση, δεν είχε ιδιαίτερες δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που επιθυμεί να αλλάξει με την απλή αναλογική, ενώ θα δώσει μάχη να κρατήσει τις περιφέρειες που είχε κερδίσει το 2004, όπως π.χ. την Αττική και τα Ιόνια Νησιά.

Ο Πρωθυπουργός δίνει μεγάλη σημασία στα περιφερειακά συνέδρια που προχωρούν, καθώς διαπιστώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι συμμετέχουν εκπρόσωποι φορέων με διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις και απόψεις, αλλά και οι περισσότεροι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, ανεξαρτήτως κομματικής στήριξης ή άποψης. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ. με αφορμή το περιφερειακό συνέδριο της Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία είχε καλέσει σε αποχή τα στελέχη και τα μέλη της.

Στο πλαίσιο αυτό, από το πρωθυπουργικό επιτελείο έχει ανοίξει δίαυλους επικοινωνίας με συγκεκριμένους περιφερειάρχες, όπως ο Στ. Αρναουτάκης και ο Απόστολος Κατσιφάρας (Δυτικής Ελλάδος), σε πρώτη φάση για να διαγνώσει προθέσεις, ενώ υπάρχει και καλή σχέση με τον Πέτρο Τατούλη (Πελοποννήσου) που δεν θα ήταν αρνητικό το κυβερνητικό επιτελείο για στήριξή του.

Την ίδια στιγμή το δικό τους παιχνίδι κάνουν ορισμένοι αυτοδιοικητικοί της ΝΔ που πολλές φορές με τις κινήσεις τους προκαλούν εκνευρισμό στην ηγεσία του κόμματος και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι του δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη που έχει δικό του μηχανισμό, μέσω της ΚΕΔΕ, της οποίας είναι και πρόεδρος, αλλά και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειαρχών Ελλάδος Κώστας Αγοραστός.

Ο Γ.Πατούλης ενοχλεί αρκετούς με τον τρόπο που κινείται και ειδικά με τη φιλοδοξία του να είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων. Ο Κ. Αγοραστός έχει επικριθεί ότι έχει άριστες σχέσεις, τόσο αυτός όσο και ορισμένοι άλλοι περιφερειάρχες όπως π.χ. η Χριστιάνα Καλογήρου (Βορείου Αιγαίου) και Αλ. Καχριμάνης (Ηπείρου) με την κυβέρνηση με τον πρώτο να συμμετέχει και στην επιτροπή που δημιούργησε το Μέγαρο Μαξίμου για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες υποψήφιους δημάρχους αναμένεται να δημιουργήσει η εφαρμογή της απλής αναλογικής στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας στις εκλογές του 2019, η οποία αναμένεται να θεσμοθετηθεί με νόμο που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα υπάρχει πλαφόν στο εκλογικό ποσοστό εισόδου στο Δημοτικό Συμβούλιο, ένα στοιχείο που δημιουργεί νέα δεδομένα και σπάει τις κομματικές γραμμές, ενώ δίνει τη δυνατότητα στο ΣΥΡΙΖΑ να οικοδομήσει αυτοδιοικητικά οχυρά που κάποτε είχαν μόνο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, όπως λένε έμπειρα στελέχη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, από τους 325 δημάρχους, ζήτημα εάν θα εκλεγούν οι 50 από τον πρώτο γύρο (σ.σ. το 2014 είχαν εκλεγεί 108 και ένας περιφερειάρχης από τους 13).

in.gr