Πέμπτη
25
Ιούλιος
TOP

Α. Γεωργιάδης: Έως το 2026 θα καλύπτουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας από ΑΠΕ

Ο Άδωνις Γεωργιάδης εκτίμησε ότι η Ελλάδα, στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, θα μπορεί να καλύψει, σχεδόν, τις ημερήσιες ανάγκες της από ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων συμμετείχε στις εργασίες του 10ου συνεδρίου «Athens Energy Dialogues».

Στην ομιλία του στο 10ο συνέδριο «Athens Energy Dialogues», ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι: «Η παρούσα ενεργειακή κρίση αποτελεί ευκαιρία για την Ελλάδα, καθώς, πλέον, είναι φθηνές οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οπότε αν τρέξει η Ελλάδα, στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια θα μπορεί, σχεδόν, να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες της από ανανεώσιμες πηγές, ενώ μπορεί να είναι παρούσα και στην παραγωγή υδρογόνου και επιπλέον να γίνει και εξαγωγέας και διανομέας ενέργειας».

«Διαφορετικός ο χώρος ενέργειας την επόμενη δεκαετία»

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, στην τοποθέτησή του από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, γνωστοποίησε ότι υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από επιχειρήσεις που ασχολούνται με τεχνολογίες αιχμής για τις περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε στην ομιλία του ότι, γενικά, ο χώρος ενέργειας την επόμενη δεκαετία θα είναι διαφορετικός και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ευκαιρία που παρουσιάζεται για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), καθώς η ενεργειακή κρίση επιταχύνει τις εξελίξεις σε αυτό τον τομέα.

Όπως σημείωσε, καμία κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει αυτές τις τιμές ενέργειας άρα όλοι θα κάνουν ό,τι μπορούν να ελαφρύνουν τον καταναλωτή, αλλά αυτό θα γίνει με τρόπο, ώστε να μην καταστραφούν εταιρείες. Αλλά, υπογράμμισε ότι, ταυτόχρονα, η συγκυρία είναι κατάλληλη για επενδύσεις στις ΑΠΕ και το στοίχημα για την Ελληνική κυβέρνηση δεν είναι αν θα εξακολουθήσει να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, αλλά πόσες άδειες θα μπορεί να εγκρίνει και να μπορεί να ανταποκριθεί το δίκτυο στις νέες συνθήκες.

«Επενδύσεις θα υπάρξουν και εργαζόμαστε για να είμαστε έτοιμοι να τις υποδεχθούμε» όπως είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, πριν ένα χρόνο κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τι θα γίνει, τόσο στο θέμα της ενέργειας όσο και στο στο πλαίσιο της μεγάλης πτώσης του ευρώ σε σχέση με το δολάριο, ενώ, πλέον, έχει εμφανιστεί μείωση και στα φορολογικά έσοδα λόγω της μείωσης της κατανάλωσης.

«Κυβερνητικές πρωτοβουλίες για ανακούφιση των καταναλωτών»

«Ο καταναλωτής πιέζεται κι αυτό φαίνεται και στην κατανάλωση, αλλά, ήδη, έχουμε πάρει μια σειρά μέτρων με σημαντική δημοσιονομική επιβάρυνση» είπε ο κ. Παπαθανάσης και σημείωσε ότι ετοιμάζονται κι άλλες δράσεις όπως ότι «θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες το πρόγραμμα αντικατάστασης για κλιματιστικά και ψυγεία», ενώ συνεχίζεται η διαδικασία για περαιτέρω απλοποίηση των αδειοδοτήσεων και παράλληλα προχωρούν οι διαδικασίες και για το ειδικό πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ, που αφορά στην αυτοπαραγωγή και ιδιοκατανάλωση για τη μέση κι μικρή βιομηχανία. Δεν θα καλυφθούν στο 100% οι ανάγκες, πρόσθεσε ο υπουργός, καθώς χρειάζεται και μπαταρία κι αυτό είναι ακριβή επένδυση, αλλά, έστω, θα επιτυγχάνεται εξοικονόμηση μέσα στη μέρα ενώ τέλος υπογράμμισε την σημασία που δίνεται να ανανεωθεί, γρήγορα, και το δίκτυο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη newsit.gr