Σάββατο
27
Απρίλιος
TOP

ΑΑΔΕ: Έρχεται ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες πολιτών για υποθέσεις φοροδιαφυγής

Μια ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για υποβολή καταγγελιών για περιπτώσεις φοροδιαφυγής θα είναι στη διάθεση των πολιτών το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας σε εκδήλωση για KPMG για τους CFO, στην πλατφόρμα, επώνυμα ή ανώνυμα, θα μπορεί ο κάθε πολίτης, που εντοπίζει περιπτώσεις π.χ, “πειραγμένων” αποδείξεων ή μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων, να καταγράφει το περιστατικό και με την παράθεση των στοιχείων της επιχείρησης να ενεργοποιεί ελέγχους.

Να σημειωθεί ότι το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα, μέσω διαλειτουργικότητας, να “αξιοποιεί” τα δεδομένα που βάζει ο κάθε πολίτης στην πλατφόρμα και να “χτίζει” το “φάκελο” ελέγχου της επιχείρησης που μπαίνει στο “στόχαστρο”.

Η διαδικασία

Πιο συγκεκριμένα, οι πολίτες, που εντοπίζουν “ύποπτες” καταστάσεις, που παραπέμπουν σε φοροδιαφυγή, θα μπορούν να μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, να συμπληρώνουν την ειδική φόρμα και εφόσον τα στοιχεία είναι πλήρη, θα “ανοίγει’ η όλη η διαδικασία. Δηλαδή, το σύστημα θα μεταβιβάζει τα δεδομένα που αναφέρει ο πολίτης στον ελεγκτικό μηχανισμό για να διαπιστωθεί η σοβαρότητα και η βάση της καταγγελίας. Εν συνεχεία, εφόσον υπάρχει βάσιμη υποψία, θα γίνονται οι σχετικές κινήσεις, προκειμένου να ξεκινήσει σχετικός έλεγχος.

Να σημειωθεί ότι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα, σε ειδικό πεδίο, να αναφέρουν τα στοιχεία για το είδος και το χρόνο της φορολογικής παράβασης, π.χ. μη έκδοση απόδειξης, απόκρυψη φορολογικής ύλης κτλ, καθώς και για την ταυτότητα του παραβάτη, προφανώς αφού μπορέσουν να έχουν στη διάθεσή τους κάποια στοιχεία. Επίσης οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν περιπτώσεις κλοπής, λαθρεμπορίου και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Η καταγγελία θα βαθμολογείται ανάλογα με τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία των αναφορών για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει τεθεί σε επεξεργασία, με τον αριθμό 0 αξιολογούνται οι υποθέσεις χωρίς ενδιαφέρον οι οποίες τίθενται στο αρχείο, με το αριθμό 1 η πληροφορία μικρού ενδιαφέροντος, με τον αριθμό 2 η πληροφορία που είναι ενδιαφέρουσα και σημαντική και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, ο αριθμός 3 δίνεται σε πληροφορία που θεωρείται πολύ ενδιαφέρουσα, εξόχως σημαντική και διαβιβάζεται για άμεση διερεύνηση με έκδοση εντολής ελέγχου ενώ ο αριθμός 4 σημαίνει πως η πληροφορία απαιτεί ειδικό χειρισμό.

Κάθε πληροφορία περνά από τρία ακόμη φίλτρα. Οι αρμόδιοι ελεγκτές, αφού θα αξιολογούν την καταγγελία, θα προχωρούν σε αρχικούς ελέγχους για να διαπιστώσουν εάν όσα καταγγέλλονται ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οσες υποθέσεις συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη βαθμολογία θα κατηγοροποιούνται άμεσο εξονυχιστικό έλεγχο.

Στο “μάτι” το λαθρεμπόριο καυσίμων

Στο μάχη όμως κατά της φοροδιαφυγής ενεργοποιούνται κι άλλα όπλα. Ειδικά για τη “γάγγραινα” του λαθρεμπορίου, πέρα από την επαναξιολόγηση του νομοθετικού πλαισίου, θα αξιοποιηθούν νέες εφαρμογές.

Ειδικότερα αναμένεται το επόμενο διάστημα να ολοκληρωθεί τι πληροφοριακό σύστημα αξιοποίησης δεδομένων (MIS), για την αξιοποίηση διαθέσιμων data μέσω τεχνητής νοημοσύνης για τη διενέργεια στοχευμένων ελέγχων.

Επίσης, αναμένεται η ολοκλήρωση ψηφιακών εφαρμογών λήψης στιγμάτων γεωγραφικού εντοπισμού πλωτών εφοδιαστικών μέσων και βυτιοφόρων οχημάτων (GPS), για τον έλεγχο της διακίνησης καυσίμων.

Παράλληλα, αναμένεται να δημιουργηθεί ειδικός θάλαμος επιχειρήσεων με εξειδικευμένες εφαρμογές επικοινωνίας και αξιοποίησης πληροφοριών για την επίτευξη δικτυοκεντρικής διοίκησης στο “πεδίο” των ελέγχων.

Τέλος, με την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων οι ελεγκτές θα μπορούν σε πραγματικό χρόνο, κατά τη διάρκεια ελέγχου να έχουν εικόνα για το “προφίλ” του ελεγχόμενου, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα για παρακολούθηση ακόμη και διελεύσεων από τα σύνορα των φορτηγών και των εμπορευματοκιβωτίων.

πηγη: .news247.gr