Τρίτη
5
Νοέμβριος
TOP

Αδήλωτο το 35% της αγροτικής γης λόγω έλλειψης μισθωτήριων κίνδυνος να χαθούν 100 εκατ. επιδοτήσεις

Πάνω από το 35% των συνολικών εκτάσεων, που δηλώνονται στο ΟΣ∆Ε, κινδυνεύουν να µείνουν αδήλωτες φέτος, λόγω των προβληµάτων από τη νέα κυβερνητική ΚΥΑ που αναφέρεται στα ΑΤΑΚ και στην υποχρέωση των αγροτών να καταθέτουν ηλεκτρονικά µισθωτήρια.

Τα στοιχεία – «βόµβα», τα οποία µεταφράζονται σε απένταξη από το σύστηµα µιας έκτασης άνω των 2 εκατ. στρεµµάτων, και σε απώλεια της τάξης των 80 έως και 100 εκατ. ευρώ από κοινοτικές επιδοτήσεις, παρουσίασε αντιπροσωπεία περίπου 15 παραγωγών από 8-9 περιοχές της χώρας, στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ∆ηµήτρη Μελά, ο οποίος φέρεται να συνηγόρησε για τον µεγάλο κίνδυνο που ελλοχεύει.

Η συζήτηση έγινε σε σχετική συνάντηση την Πέµπτη 13 Ιανουαρίου στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και διεξήχθη σε ιδιαίτερα φορτισµένο κλίµα, ενώ δεν έλειψαν και οι εντάσεις, καθώς, ο κ. Μελάς εµφανίστηκε ως νέος «Πόντιος Πιλάτος» και αφού «ένιψε τας χείρας του», δηλώνοντας αναρµόδιος, παρέπεµψε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στην κυβέρνηση.

Μια στάση που προκάλεσε εκνευρισµό στις τάξεις των παραγωγών, καθώς θεωρήθηκε πως εµπαίζονται και πως από τον «Άννα τους στέλνουν στον Καϊάφα», αφού λίγο πριν τα Χριστούγεννα, σε άλλη συνάντηση µε τον Σπήλιο Λιβανό, για το θέµα, εκείνος τους είχε στείλει να αναζητήσουν λύση µε τον ∆ηµήτρη Μελά.

«Όταν του επισηµάναµε πως το διακύβευµα είναι τεράστιο και ότι δεν µπορεί να γίνει αποδεκτό, καθώς είναι ανέφικτο να εφαρµοστεί η ΚΥΑ µε τόσες παθογένειες και στρεβλώσεις του δηµοσίου, δήλωσε πως δεν µπορεί να κάνει τίποτε από τη θέση του και ότι για να δοθεί άλλη λύση απαιτείται πολιτική βούληση από τον υπουργό, στον οποίο, όπως είπε, θα µετέφερε, το απόγευµα της ίδιας ηµέρας, τις προτάσεις που µόλις του είχαµε υποβάλλει», ανέφερε ο παραγωγός, ∆ηµήτρης Παπαδάκης από τα Νέα Σύλλατα Χαλκιδικής, ο οποίος συµµετείχε στη συνάντηση και όπως µας ανέφερε θέλει να πιστεύει πως η κυβέρνηση και το ΥπΑΑΤ δεν θα επιµείνουν να πιέζουν προς αυτή τη λάθος κατεύθυνση και θα αποσύρουν ολοκληρωτικά την ΚΥΑ.

Στη διάρκεια της ταραχώδους συζήτησης, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, για να πειστεί ο κ.Μελάς για το ανεφάρµοστο του εγχειρήµατος, οι αγρότες του παρέθεσαν συγκεκριµένα παραδείγµατα. Μάλιστα, ένα µέλος της αντιπροσωπείας από τη ∆ράµα, του παρουσίασε την προσωπική του περίπτωση, σύµφωνα µε την οποία για 1.600 στρέµµατα, που κατέχει και αντιστοιχούν σε 850 τεµάχια, πρέπει να καταθέσει ηλεκτρονικά 2.100 ΑΤΑΚ. Αντίστοιχα του παρατέθηκαν και άλλα παραδείγµατα µε ιδιοκτησίες για τις οποίες οι κάτοχοί τους είναι στο εξωτερικό και δεν µπορούν να τους εντοπίσουν οι εκµισθωτές, άλλου που δεν έχουν κάνει αποδοχή κληρονοµιάς ή ακόµη και για µικρές ιδιοκτησίες που δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθούν, µε συνέπεια η κατάσταση να περιπλέκεται. Του τόνισαν ακόµη πως είναι κατάφωρα παράνοµο να αξιοποιείται η ΑΑ∆Ε για να κατάσχονται ευρωπαϊκοί πόροι, µε την επισήµανση πως η ευρωπαϊκή ένωση δεν επιδοτεί τον αγρότη, αλλά τη γη και το προϊόν.

«Η δική µας πρόταση ήταν ξεκάθαρη. Κοκκίνησε τις δηµόσιες εκτάσεις. Να µην µπορεί το κάθε ΚΥ∆ να δίνει στον παραγωγό, που µπορεί να έχει ένα χωράφι 10-15 στρέµµατα και δίπλα του να έχει µια δηµόσια έκταση και να τη καλλιεργεί και τη δηλώνει ως ιδιόκτητη ή ενοικιαζόµενη. Γιατί αν κοκκινήσει τις δηµόσιες εκτάσεις δεν θα µπορεί πλέον κανένας να τις χαρακτηρίσει γεωργικές ή µη και να κονοµάνε οι επιτήδειοι», µας είπε ο Γεώργιος Σιδηρόπουλος από τα Γιαννιτσά, ο οποίος εκπροσώπησε τους αγρότες της Πέλλας. Πρόσθεσε δε, πως έγινε σαφές προς τον κ. Μελά ότι η λύση που προωθείται δεν αποτελεί λύση.

Πηγή: agronews.gr