
Τα βλέμματα στραμμένα στο χώρο της υγείας είναι σήμερα και όχι αδίκως, καθώς ένα σπουδαίο έργο εγκαινιάστηκε για το νοσοκομείο Καλαμάτας. Αυτό έγινε παρουσία του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής από εργαζόμενους που διαμαρτυρήθηκαν για την κατάσταση στο χώρο της υγείας. Είχε ενδιαφέρον αυτή η κουβέντα, όπως και εκείνα τα οποία επισημάνθηκαν από τον υπουργό τόσο για την κατάσταση στη Μεσσηνία όσο και γενικότερα.
Ο υπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «εδώ στην Καλαμάτα αποδεικνύεται ότι όχι μόνο το ΕΣΥ δεν καταρρέει αλλά γίνεται καλύτερο».
ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΆΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΣΤΗ «ΘΕΡΜΗ» ΥΠΟΔΟΧΗ
Με πανό και συνθήματα υποδέχθηκαν σήμερα τον Άδωνι Γεωργιάδη εκπρόσωποι συλλογικοτήτων στην είσοδο του νοσοκομείου της Καλαμάτας. Στα πάγια αιτήματα για δωρεάν υγεία και στις ανησυχίες τους που εκφράστηκαν για την υποστελέχωση του νοσοκομείου, ο υπουργός απήντησε με αριθμούς μιλώντας για όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα.
Κατά την προσφιλή του τακτική να έρχεται σε άμεση επαφή με τον κόσμο και απευθυνόμενους στους συγκεντρωμένους διαμαρτυρόμενους ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε αρχικά πως «είμαι υπέρ των διαμαρτυριών» αλλά σχολίασε και το γεγονός ότι η ημέρα έχει χαρακτήρα διαφορετικό. «Σήμερα είναι μια μέρα μεγάλης χαράς. Σήμερα ολοκληρώνει ένα αίτημα πολλών δεκαετιών. Δεν μπορεί μια τέτοια ημέρα, που προσθέτουμε όλο αυτό το έργο, να είναι και αυτή η ημέρα για να τσακωνόμαστε. Υπάρχουν μέρες για διαμαρτυρία και για χαρά στη ζωή».
Μιλώντας στη συνέχεια με αριθμούς ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως «Πάνω από 90% με βάση τον οργανισμό καλυμμένες οι θέσεις σε σχέση με το 2019, συν 36 γιατρούς, συν 20 νοσηλευτές». Όπως είπε, υπήρξαν 239 προσλήψεις -διορισμοί την τελευταία 5ετια, με τον προϋπολογισμό στα 21, 4 εκατ. ευρώ. Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην παραμονή του Νοσοκομείου της Καλαμάτας στα Τύπου Α και «δεν έγινε άγονο β», ενώ τόνισε ότι μέσω του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης «έχουμε φροντίσει ιδιαίτερα το νοσοκομείο Καλαμάτας».
Ο Υπουργός αναρωτήθηκε δε «που αφήσαμε το νοσοκομείο της Καλαμάτας αφρόντιστο;» και τόνισε πως «Το νοσοκομείο Καλαμάτας σήμερα πηγαίνει καλύτερα από ποτέ(…)» για φέρει παράδειγμα τον αείμνηστο Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, το όραμα του οποίου αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη για ένα επιχειρηματικό εγχείρημα, κόντρα στις “μαύρες σημαίες” της εποχής, το οποίο σήμερα δεν γνωρίζει σύνορα. «Θυμάμαι όταν γνώρισα τον αείμνηστο Καπετάνιο που μου περιέγραφε τί αγώνα έκανε, πόσες μαύρες σημαίες εκείνος ήταν επίμων και μπράβο του, και άλλαξε όλη την Ελλάδα. Όλο το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας ανέβηκε από την επένδυση του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου. Τι θα είχε γίνει εάν άκουγε τις μαύρες σημαίες ;;»για να καταλήξει «Δεν σημαίνει ότι όποιος διαμαρτύρεται και όποτε διαμαρτύρεται έχει και δίκιο».
Παράλληλα ανέφερε ότι «Το ΕΣΠΑ αποτελεί το μεγαλύτερο εργαλείο(…) Αυτοί με τις μαύρες σημαίες πόση μάχη έχουν δώσει για να μην είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη; Για να ξέρουμε ποιοι υπηρετούν το συμφέρον του λαού και ποιοι όχι.
Ξεχωριστές οι αναφορές του και στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό, που, όπως είπε «ήταν ο εποπτεύον του έχει αποδείξει άριστο έργο. Η πολιτική είναι και ανθρώπινη υπόσταση και ήθος και εσείς αναφερθήκατε σε αυτόν»
Αναγνώρισε τέλος την προσφορά του προσωπικού στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του νοσοκομείου λέγοντας ότι «Το νοσοκομείο Καλαμάτας είναι ένα από τα καλύτερα περιφερειακά της χώρας και αυτό συμβαίνει χάριν στο προσωπικό που έχει καταθέσει ψυχή και το ευχαριστώ»
ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Στα του έργου, με τη συγκεκριμένη αναδιαρρύθμιση και προσθήκη σε ύψος δημιουργούνται δύο νέες νοσηλευτικές μονάδες 19 και 9 κλινών αντίστοιχα, ενώ στο τμήμα επειγόντων θα δημιουργηθεί Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για Παιδιά.
Μέσω αυτού του έργου έχει υλοποιηθεί η προσθήκη ορόφου στο ισόγειο κτίριο της Ψυχιατρικής Νοσηλευτικής Μονάδας και η προσθήκη κατ’ επέκταση του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών κατά 99 τ.μ. Το έργο είχε συνολικό προϋπολογισμό 3.800.000 ευρώ περίπου με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2021-2027». Παράλληλα, μέσω της ενταγμένης πράξης στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, έχουν ολοκληρωθεί από τις τεχνικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου και τα υποέργα προμήθειας των απαραίτητων ειδών για τον εξοπλισμό και τη λειτουργία των νέων χώρων που δημιουργήθηκαν.