Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Aegean: Θέσεις εργασίας, αφίξεις, τουριστικά έσοδα – Τι αλλάζει η επένδυση των...

Aegean: Θέσεις εργασίας, αφίξεις, τουριστικά έσοδα – Τι αλλάζει η επένδυση των 3 δισ. δολαρίων

162
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σε ριζική ανανέωση του στόλου της με την απόκτηση τουλάχιστον 46 νέων αεροσκαφών Airbus A320 neo και A321 neo έως το 2025 προχωρά η Aegean, η οποία σε μία εντυπωσιακή τελετή στην τεχνική βάση της εταιρείας στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» παρουσίασε τα τρία πρώτα καινούργια αεροπλάνα που θα ξεκινήσουν πτήσεις τις επόμενες ημέρες.

Η προμήθεια των υπερσύγχρονων αεροσκαφών αποτελεί τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στον κλάδο των αερομεταφορών στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στη χώρα, δεδομένου ότι αναμένεται να αγγίξει τα 3 δισ. δολάρια.

Η εταιρεία μάλιστα διατηρεί το δικαίωμα απόκτησης 12 επιπλέον αεροσκαφών εφόσον απαιτηθεί για την κάλυψη μελλοντικών αναγκών.

Τα καινούρια αεροσκάφη Airbus

Τα καινούργια Airbus, τα οποία είναι βαμμένα στα νέα χρώματα της εταιρείας και φέρουν το νέο σήμα της Aegean, αναμένεται να αναβαθμίσουν σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του μεγαλύτερου ελληνικού αερομεταφορέα.

Είναι εξοπλισμένα με τη νέα γενιά κινητήρων Pratt & Whitney οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα δύο επιπλέον ωρών πτήσης, λόγω μειωμένης κατανάλωσης καυσίμων και βάρους. Ως εκ τούτου, το κάθε νέο αεροπλάνο θα μπορεί να διανύει επιπλέον απόσταση που κυμαίνεται από 600 έως και 1.500 χιλιόμετρα.

Η προηγμένη τεχνολογία των νέων αεροσκαφών έχει σημαντικά οφέλη και για το περιβάλλον, δεδομένου ότι έχει έως και 23% χαμηλότερο αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα ανά θέση, σε σχέση με τα Airbus προηγούμενης γενιάς.

Η Aegean έχει ήδη παραλάβει τα τρία πρώτα νέα αεροσκάφη, ενώ έως τον Ιούλιο θα παραληφθούν τρία ακόμα, ανεβάζοντας τον αριθμό των αεροπλάνων που αποτελούν τον στόλο της εταιρείας σε 65. Η εταιρεία μάλιστα έχει δεσμευθεί να επενδύει περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του στόλου της.

Με την προσθήκη των έξι νέων Airbus η Aegean θα μπορεί να εξυπηρετήσει 19 εκατομμύρια επιβάτες συνολικά το 2020, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη του δικτύου της σε 155 προορισμούς και 44 χώρες. Τα νέα αεροσκάφη θα ξεκινήσουν τις πτήσεις τους τις επόμενες ημέρες, με το πρώτο αεροσκάφος να εκτελεί το πρώτο δρομολόγιο Αθήνα- Μόναχο την Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της Aegean, Δημήτρη Γερογιάννη, κάθε καινούργιο αεροσκάφος προσθέτει 70 θέσεις εργασίας, 80 εκατομμύρια ευρώ τουριστικά έσοδα ετησίως και 100.000 νέες αφίξεις επισκεπτών από το εξωτερικό.

Ο κ. Γερογιάννης αναφέρθηκε επίσης στη συνεισφορά της εταιρείας τη δύσκολη δεκαετία της κρίσης. Όπως είπε την περίοδο 2010 – 2019 η Aegean κατέβαλε 2,7 δισ. ευρώ σε τέλη, φόρους και εισφορές.

Τη δέσμευση της Aegean να συνεχίσει να επενδύει και στην τρίτη δεκαετία λειτουργίας της, εξέφρασε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, Ευτύχιος Βασιλάκης.

Ο κ. Βασιλάκης τόνισε ότι η επιτυχημένη πορεία της εταιρείας από το 1999 έως σήμερα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στους μετόχους της Aegean, οι οποίοι αν και προέρχονται από διαφορετικούς επιχειρηματικούς κλάδους κατάφεραν να συνεργαστούν αρμονικά και με επιτυχία.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο οποίος παραβρέθηκε στην τελετή στο αεροδρόμιο της Αθήνας, ο κ. Βασιλάκης επισήμανε ότι ενώ η παραχώρηση των αεροδρομίων σε ιδιώτες δημιούργησε το πλαίσιο για την αναβάθμιση των υποδομών, οι υπόλοιπες λειτουργίες του Δημοσίου έμειναν πίσω με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη των αερομεταφορών.

airbus.jpg

Για φωτεινή μέρα για την Ελλάδα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός στο χαιρετισμό που απηύθυνε για την παραλαβή των πρώτων νέων αεροσκαφών της Aegean.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η παραγγελία της Aegean είναι ανάλογη με τους κολοσσούς του κλάδου της αεροπορικής αγοράς, ενώ πρόσθεσε ότι η παρουσία του στην τελετή έχει και έντονη πολιτική σημασία, δεδομένου ότι σηματοδοτεί την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στις επενδύσεις.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα είπε πως γνωρίζει ότι ο ΦΠΑ στις μεταφορές είναι ιδιαίτερα υψηλός, επιβαρύνοντας σημαντικά το τουριστικό προϊόν της χώρας. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Aegean δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μείωση του φόρου εφόσον βρεθεί δημοσιονομικός χώρος.

Η μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές από το 23% στο 13% είναι στο στόχαστρο της κυβέρνησης εδώ και αρκετούς μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι συμφωνεί με τη μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές, δίχως να έχει λάβει ακόμα οριστικές αποφάσεις.

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα και σε άλλες επιχειρήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Aegean και να επενδύσουν στην Ελλάδα.