Τετάρτη
24
Απρίλιος
TOP

ΑΕΙ: Η θεωρία της εξωστρέφειας έγινε πράξη – Στο Γέιλ χωρίς δίδακτρα για δύο εξάμηνα

Η διαδρομή από τον Δεκέμβριο του 2019, οπότε άρχισαν οι πρώτες συζητήσεις, έως τη χθεσινή επίσημη εκδήλωση υποδοχής των εκπροσώπων 30 αμερικανικών ΑΕΙ στην Ελλάδα –«Pharos Summit 2022», όπως ονομάστηκε– ήταν δύσβατη, σπαρμένη από τα εμπόδια που όρθωσε η πανδημία και όχι μόνο.

Ωστόσο οι συνεργασίες των Ελλήνων πανεπιστημιακών με συναδέλφους τους σε αμερικανικά ΑΕΙ, σε συνδυασμό με την ισχυρή πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να επιτύχει το εγχείρημα της εξωστρέφειας των ΑΕΙ της χώρας μας, αποτέλεσαν την πρώτη ύλη. «Η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένα μέρος για να έρθετε και να μελετήσετε αρχαιολογία, κλασικές σπουδές, Ιστορία. Είναι επίσης ένα εργαστήριο διαρκούς αλλαγής. Είναι μια χώρα που βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη γεωπολιτική θέση, μια χώρα όπου, εκτός από κλασικές σπουδές, μπορείς να εστιάσεις την έρευνά σου σε θέματα όπως η μετανάστευση, τα θέματα ασφαλείας, το κλίμα. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή όπου εκτυλίσσεται έντονα η κλιματική αλλαγή. Η Ελλάδα είναι όμως μια χώρα, η κυβέρνηση της οποίας είναι αφοσιωμένη στην εφαρμογή καινοτόμων λύσεων δημόσιας πολιτικής», ανέφερε προς τους εκπροσώπους των αμερικανικών ΑΕΙ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγοντας την εκδήλωση. «Το πιο πολύτιμο κεφάλαιο της χώρας είναι οι άνθρωποί της και ιδιαίτερα η νέα γενιά», επισήμανε.

Δυνατότητες

Κοινά προγράμματα, διπλά πτυχία, κοινά πτυχία, δωρεάν σπουδές για Ελληνες φοιτητές, κοινά ερευνητικά προγράμματα, κοινές δημοσιεύσεις είναι μερικές μόνον από τις δυνατότητες της συνεργασίας των ελληνικών με τα αμερικανικά ΑΕΙ. Το στίγμα των ωφελειών έδωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, δηλώνοντας ότι η νέα συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Γέιλ προβλέπει την ανταλλαγή φοιτητών από τα δύο ιδρύματα και την παρακολούθηση μαθημάτων άνευ διδάκτρων. Οπως έχει ήδη παρουσιάσει η «Κ», στο πλαίσιο της συνεργασίας, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές του ΕΚΠΑ θα μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα διάρκειας ενός εξαμήνου ή ενός έτους στις θετικές επιστήμες και στις πολυτεχνικές, ιατρικές, περιβαλλοντολογικές σχολές του Γέιλ, τα οποία θα προσμετρώνται στην απόκτηση του πτυχίου τους. Επίσης, με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Υγείας του ΕΚΠΑ θα συνδιδάσκουν καθηγητές από το Γέιλ. Η συγκεκριμένη συνεργασία αποτελεί πρότυπο για την ανάπτυξη νέων που θα επιφέρουν απτά οφέλη στους φοιτητές της χώρας μας, ανοίγοντας καινούργιους ορίζοντες και δημιουργώντας ευκαιρίες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη kathimerini.gr