Σάββατο
5
Οκτώβριος
TOP

Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου : «Να αποζημιωθούν οι αγρότες της Αργολίδας για τη ζημιά που υπέστησαν»

«Να αποζημιωθούν οι αγρότες της Αργολίδας για τη ζημιά που υπέστησαν» ζητά η Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου καταθέτοντας κατεπείγουσα πρόταση ένταξης του θέματος προ ημερησίας διάταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

“Ο αγροτικός κόσμος της Αργολίδας απειλείται με αφανισμό. Η διακοπή λειτουργίας των συστημάτων αντιπαγετικής προστασίας τη νύχτα της 25ης Ιανουαρίου, που είχαμε δριμύ παγετό προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές στην αγροτική παραγωγή της Αργολίδας και οι συνεχιζόμενες συνθήκες παγετού απειλούν πλέον και το φυτικό κεφάλαιο.

Με δεδομένο ότι η εξαγωγή των πορτοκαλιών δεν είχε προχωρήσει και πάνω απ’ το 50% της παραγωγής ήταν στα δέντρα ,η απώλεια του εισοδήματος των αγροτών αγγίζει πλέον τα όρια της επιβίωσης και της ολοσχερούς καταστροφής τους.

Τα καταστροφικά αποτελέσματα του ισχυρού παγετού, σε συνδυασμό με τις τρεις διακοπές ρεύματος που σημειώθηκαν έθεσαν εκτός λειτουργίας την αντιπαγετικη προστασία όπου αυτή υπήρχε και συνέβαλαν στην ολοσχερή καταστροφή της παραγωγής.

Οι αιτίες που έθεσαν εκτός λειτουργίας την αντιπαγετική προστασία οφείλονται στις καταστροφικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία με τις πολιτικές της πρόωρης και βίαιης απολιγνιτοποίησης και το κλείσιμο των μονάδων της Μεγαλόπολης έχει ως συνέπεια την ανεπάρκεια της αναγκαίας ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον οι πολιτικές ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και του ΔΕΔΗΕ και το διώξιμο των υπαλλήλων με τις εθελούσιες έχουν ως αποτέλεσμα η ΔΕΗ να μην έχει το αναγκαίο προσωπικό και κυρίως να μη γίνεται συντήρηση του δικτύου.

Συνεπώς οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, όπως είναι τεράστιες και όσων χειροκρότησαν και χειροκροτούν την πολιτική της πρόωρης και βίαιης απολιγνιτοποίησης και των ιδιωτικοποιήσεων, όπως είναι ο Περιφερειάρχης κ. Νίκας.

Κυβέρνηση και χειροκροτητές οφείλουν να απολογηθούν στους αγρότες και η κυβέρνηση μαζί με τον ιδιωτικοποιημένο ΔΕΔΗΕ και την ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ έχουν υποχρέωση να τους αποζημιώσει στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν.

Οι επόμενες μέρες, όταν και το μέγεθος της καταστροφής θα έχει πλέον φανεί, θέτουν ξεκάθαρα δύο αμείλικτα ερωτήματα:

  1. Πώς θα μπορέσουν να ζήσουν και πως θα μπορέσουν να ξανακαλλιεργήσουν οι αγρότες της Αργολίδας;
  2. Σε αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να απαντήσουμε άμεσα και ουσιαστικά για να μην εξαφανιστεί ο αγροτικός πληθυσμός.

Θα πρέπει λοιπόν άμεσα:

  1. Να γίνει καταγραφή των ζημιών με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού το οποίο πριν λίγες μέρες απολύθηκε με αποτέλεσμα σήμερα ο ΕΛΓΑ της Πελοποννήσου να αδυνατεί λόγω έλλειψης προσωπικού να προχωρήσει σε άμεση καταγραφή των ζημιών. Μια πρόταση για να αποφευχθεί αυτό είναι να γίνει η καταγραφή βάση των δηλώσεων ΟΣΔΕ.
  2. Να κινηθεί άμεσα η διαδικασία αποζημιώσεων το ύψος των οποίων θα πρέπει να ανταποκρίνεται κατά 100% στο μέγεθος της καταστροφής και στην ανάγκη των αγροτών να επιβιώσουν και να μπορέσουν να καλλιεργήσουν ξανά την επόμενη χρονιά.
  3. Να υπάρξουν πολιτικές για την μείωση του καλλιεργητικού κόστους που έχει εκτοξευθεί. Η καλλιέργεια πριν τον παγετό είχε καταστεί ασύμφορη, μετά τον παγετό και την απώλεια του εισοδήματος καθίσταται πλέον απαγορευτική.
  4. Να υπάρξει μέριμνα και αποζημίωση για την καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου αφού μεγάλο ποσοστό δέντρων είτε θα ξεραθούν είτε θα αργήσουν να καταστούν ξανά παραγωγικά.
  5. Να υπάρξουν παρεμβάσεις για πάγωμα και ρυθμίσεις των οφειλών των πληγέντων αγροτών σε δημόσιο, τράπεζες ΟΓΑ, Δήμους,  ΔΕΗ κλπ.
  6. Με βάση την πρόταση και της ΡΑΕ, να αξιωθούν αποζημιώσεις από την ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ και τον ιδιωτικοποιημένο ΔΕΔΗΕ για το μέρος της ευθύνης που φέρουν στην καταστροφή του αγροτικού εισοδήματος αλλά και του φυτικού κεφαλαίου. Οι ιδιωτικές εταιρείες δεν είναι μόνο για να εισπράττουν, έχουν και υποχρεώσεις ευθύνες απέναντι στους πελάτες τους και οι ευθύνες αυτές θα πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν.

 

Οι προτείνοντες Περφερειακοί Σύμβουλοι

της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου

Θανάσης Πετράκος

Δημοσθένης Δρούγκας