Κυριακή
2
Οκτώβριος
TOP

Αγορά ηλεκτρικών: Σε ποια προϊόντα βάζουμε “φρένο” στις αγορές μας

Σημάδια πτώσης του τζίρου της εμφανίζει το 2022 η αγορά ηλεκτρονικών και οικιακών συσκευών, μετά το έντονα ανοδικό 2021.

Αυτό προκύπτει από στοιχεία της GFK για το πρώτο τετράμηνο της φετινής χρονιάς σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Συνολικά οι πωλήσεις της αγοράς ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών (TCG) το α’ τετράμηνο του 2022 μειώθηκαν στα επίπεδα του 4,1% σύμφωνα με τα στοιχεία της GFK που έχουμε στη διάθεσή μας, τη στιγμή που ήδη έχουν αποτυπωθεί αυξήσεις στην αγορά, οι οποίες είναι αντικατοπτρίζονται στο τζίρο. Σύμφωνα με τη GFK η αύξηση της μέσης τιμής για το σύνολο της κατηγορίας ηλεκτρονικών και οικιακών συσκευών τον Απρίλιο του 2022, έφτασε το 38,5% σε σύγκριση με το 2019.

Πρακτικά εάν δεν είχαν περάσει αυξήσεις στα προϊόντα το προαναφερόμενο ποσοστό μείωσης των πωλήσεων θα ήταν μεγαλύτερο. Η αξία πωλήσεων ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών στο πρώτο τετράμηνο του 2022 ανήλθε στα 705 εκατομμύρια ευρώ. Συγκρίνοντας το 2022 με το 2020 οι πωλήσεις τετραμήνου είναι ανοδικές κατά 29% και επίσης ανοδικές κατά 15% σε σύγκριση με το 2019.

Ως προς τις επιμέρους κατηγορίες προϊόντων, τα αγαθά ΙΤ (laptop, υπολογιστές) και αναλώσιμα γραφείου κατέγραψαν στο α’ τετράμηνο του 2022, πτώση κατά 35% σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο του 2021, λόγω της ισχυρής επίδοσης που είχαν τα προϊόντα αυτά στην περίοδο των lockdown και της τηλεργασίας αλλά και λόγω της έξαρσης της πανδημίας. Η ζήτηση φέτος καταλάγιασε σημαντικά με αποτέλεσμα να εμφανίζεται η συγκεκριμένη μεγάλη διαφορά στις πωλήσεις της κατηγορίας αυτής. Θετική συνεισφορά στην πορεία της αγοράς ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, έχουν μέχρι στιγμής οι τηλεπικοινωνίες, οι μεγάλες οικιακές συσκευές και τα κλιματιστικά.

Αγορά ηλεκτρικών: Σε ποια προϊόντα βάζουμε "φρένο" στις αγορές μας

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη capital.gr