Σάββατο
28
Ιανουάριος
TOP

Airbnb: Σε φορο-ελεγκτικό κλοιό 130.000 ακίνητα

Στο στόχαστρο και όσοι ενοικιάζουν ακίνητα μέσω Facebook και Instagram. Από ελεγκτικό κόσκινο φορολογικές δηλώσεις, πιστωτικές κάρτες, τραπεζικοί λογαριασμοί

Μετά την «έκρηξη» κρατήσεων και εισπράξεων που καταγράφεται φέτος στην «αγορά» των Αirbnb, η ΑΑΔΕ δρομολογεί μπαράζ ηλεκτρονικών ελέγχων και διασταυρώσεων σε φορολογούμενους που εισπράττουν εισοδήματα από την εκμίσθωση 130.000 ακινήτων.

Από ελεγκτικό θα περάσουν φορολογικές δηλώσεις, στοιχεία από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com, VRBO αλλά και πιστωτικές κάρτες και τραπεζικοί λογαριασμοί με  στόχο την αποκάλυψη «κρυφών» εισοδημάτων.

Στο «μάτι» του φοροελεγκτικού μηχανισμού μπαίνουν και όσοι νοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω καταχωρήσεων σε Facebook και Instagram. Για τις μισθώσεις αυτές, δεν απαιτείται η δήλωση των ακινήτων στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης της ΑΑΔΕ αλλά θα πρέπει να υποβάλλονται οι σχετικές δηλώσεις μίσθωσης ακινήτων και να δηλώνονται τα μισθώματα που εισπράττονται στη φορολογική δήλωση.

Οι ελεγκτές αναζητούν όσους εκμισθώνουν ακίνητα αλλά «κρύβουν» από την Εφορία τα εισοδήματα που εισπράττουν ή δηλώνουν μικρότερα ποσά για να γλιτώσουν φόρο.

Στο «σκάνερ» της ΑΑΔΕ θα βρεθούν αρχικά οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb που δεν  έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων όπου γίνονται οι κρατήσεις των ακινήτων ή έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία για τα ακίνητά τους.

Αμέσως μετά  θα ακολουθήσει φορολογικός έλεγχος  στα εισοδήματα  που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η ΑΑΔΕ θα διασταυρώσει τα στοιχεία που αποστέλλουν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης  με τα εισοδήματα που έχουν εμφανίσει οι φορολογούμενοι στις φορολογικές δηλώσεις και συγκεκριμένα στο έντυπο Ε2.

Πρόστιμο 5.000 ευρώ

 Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι τα ακίνητα είτε δεν έχουν δηλωθεί στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε αποστέλλονται στις Δ.Ο.Υ. τα στοιχεία των ακινήτων και των διαχειριστών. Για τους φορο-παραβάτες η Εφορία θα ράψει «κουστούμι» έξτρα φόρων και προστίμων που φθάνουν τις 5.000 ευρώ.

Τα «ραβασάκια»

Με τα ραβασάκια που θα στείλει η ΑΑΔΕ θα ζητάει την άμεση συμμόρφωση των φορολογούμενων. Όσοι δεν προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις, είτε  δηλώνοντας τον ΑΜΑ ή διευθετώντας τυχόν  λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους εκτός από την επιβολή του προστίμου των 5.000 ευρώ θα δουν το ακίνητό τους να διαγράφεται από τις  ψηφιακές πλατφόρμες στις οποίες έχουν αναρτήσει και εκμεταλλεύονται τα ακίνητα τους.

Οι φορο-καμπάνες για τα Airbnb αναμένεται να επανεξεταστούν στο πλαίσιο της επικείμενης νομοθετικής παρέμβασης στους κανόνες για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε συνδυασμό με αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης, η οποία προωθείται από κοινού από τα υπουργεία Τουρισμού και Οικονομικών. Τα ανώτατα χρονικά όρια συμμετοχής ενός ακινήτου στο μοντέλο των βραχυχρόνιων μισθώσεων ( ανώτατο όριο 90 ημερών το οποίο θα μειώνεται σε 60 ημέρες σε συγκεκριμένες περιοχές ζητούν οι ξενοδόχοι) εξετάζεται να συνδεθούν με τη φορολογική αντιμετώπιση των σχετικών εσόδων.

Διαβάστε την συνέχεια στο in.gr