Δευτέρα
22
Ιούλιος
TOP

Ακίνητα: Μπαράζ προσφυγών για τα ύψη των κτιρίων [Γράφημα]

Στο στόχαστρο τα μπόνους δόμησης

Θεσμικό τείχος ώστε να μην υψωθούν μικροί «ουρανοξύστες» που θα αλλοιώσουν τις αστικές γειτονιές επιχειρούν να θεμελιώσουν πολίτες, οργανώσεις και δημοτικοί άρχοντες οι οποίοι προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη. Στο στόχαστρό τους έχουν «κλειδώσει» τα μπόνους δόμησης που δίνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ) και στόχος τους είναι να… καταρρίψουν τις διατάξεις και τις μεθοδεύσεις που οδηγούν σε πολλαπλασιασμό των επιτρεπόμενων ορόφων.

Περίπου 50 προσφυγές ακύρωσης οικοδομικών αδειών έχουν κατατεθεί στο ΣτΕ και στα Διοικητικά Εφετεία οι οποίες αφορούν κτίρια στην Αθήνα που κάνουν χρήση των «μπόνους» δόμησης που δίνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ), αυξάνοντας (συχνά διπλασιάζοντας) τα ύψη των κτιρίων. Επίσης έχει κατατεθεί προσφυγή ακύρωσης της   απόφασης του υφυπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά με την οποίαν πετάει το μπαλάκι στις Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ) να χορηγούν οικοδομικές άδειες στην Αθήνα βάσει του ΝΟΚ, παρακάμπτοντας σειρά πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ.

Αναστολή εργασιών

Πρωτοπόρος στη μάχη για το «κούρεμα» των υψών και των όγκων των κτιρίων είναι ο Δήμος Αλίμου. Ηδη η δημοτική αρχή, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο «Βήμα» ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Κονδύλης, έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη για 13 κτίρια και ετοιμάζει προσφυγές για άλλα 14, καθώς και για κάθε νέα οικοδομική άδεια που υπερβαίνει τα πολεοδομικά μεγέθη που ισχύουν στην περιοχή.

Για τις μισές υποθέσεις οι προσφυγές έχουν κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και για τις υπόλοιπες στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά.

Ηδη το ΣτΕ έκανε δεκτά ασφαλιστικά μέτρα που δικαιώνουν προσωρινά τον Δήμο και τους πολίτες για αναστολή των οικοδομικών εργασιών σε δύο υπό ανέγερση κτίρια, για το τμήμα της οικοδομής για το οποίο έχει γίνει χρήση διατάξεων του ΝΟΚ για προσαύξηση συντελεστή δόμησης και ύψους. Επίσης, εκδικάστηκαν στο Ε΄ Τμήμα του οι κύριες αιτήσεις ακύρωσης για τρία κτίρια – η τελευταία την περασμένη Τετάρτη – και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες.

Παράλληλα, άλλες 20 οικοδομικές άδειες στις περιοχές Φιλοθέης και Ψυχικού έχουν προσβληθεί ενώπιον του ΣτΕ. Πάντως,  στα μέσα Απριλίου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) κατήργησε με ειδική ρύθμιση τα «μπόνους» δόμησης στα ύψη των κτιρίων που προβλέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ) ειδικά για τις περιοχές Παλαιού Ψυχικού,  Φιλοθέης και Εκάλης, προβλέποντας ωστόσο ότι όσες προεγκρίσεις οικοδομικής άδειας είχαν εκδοθεί θα εκτελούνται.

Βάσει των Προεδρικών Διαταγμάτων (ΠΔ) για τις συγκεκριμένες περιοχές, στο Ψυχικό το ανώτατο ύψος ορίζεται στα 11 μέτρα (τρεις όροφοι) και στη Φιλοθέη στα 8 μέτρα.

«Σήμα» για άδειες

Επιπλέον, στις 31 Μαρτίου κατατέθηκε από την Ελληνική Εταιρεία (ΕΛΛΕΤ) προσφυγή ακύρωσης της αποφάσεως του υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Νίκου Ταγαρά, με την οποία το ΥΠΕΝ έδινε το… σήμα στις Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ) να χορηγούν οικοδομικές άδειες με ύψη συναρτώμενα προς τους συντελεστές δόμησης όπως ορίζει ο ΝΟΚ, ακόμη και στην Αθήνα, παρακάμπτοντας σειρά πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ.

Η απόφαση Ταγαρά έπεται δύο αποφάσεων του Εφετείου Αθηνών που ακύρωσε οικοδομικές άδειες στους Αμπελοκήπους, βασιζόμενο σε αποφάσεις του ΣτΕ που όριζαν ότι όπου ισχύουν ειδικά ΠΔ που καθορίζουν συγκεκριμένα ύψη και αριθμό ορόφων, πρέπει να υπερισχύουν των οικοδομικών κανονισμών που εξαρτούν το ύψος των κτιρίων από τους συντελεστές δόμησης.

πηγη: .in.gr