Κυριακή
15
Δεκέμβριος
TOP

Ακρίβεια για ακόμη ενάμιση χρόνο – Οι εκτιμήσεις ΕΚΤ και αναλυτών

Σε υψηλό επίπεδο παραμένει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, κάτι το οποίο δημιουργεί ανησυχία, εξαιτίας της παρατεταμένης ακρίβειας, η οποία πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά. Οι περισσότερες προβλέψεις των αναλυτών αναφέρουν ότι θα είναι πάνω από 2,5% φέτος, ενώ δεν πρόκειται να «πέσει» κάτω από το όριο που θέτει η ΕΚΤ (2%) πριν από το τέλος του 2025. Υπενθυμίζεται ότι οι ανατιμήσεις στην Ελλάδα ξεκίνησαν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021, κάτι που συνεπάγεται ότι η διάρκεια της υψηλής ακρίβειας αναμένεται να αγγίξει τουλάχιστον τα 4,5 χρόνια.

Η εικόνα

Τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής δημιουργούν τάσεις απαισιοδοξίας για τις τιμές στο «ράφι», κατά το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για τον Απρίλιο στην Ελλάδα (στις 14 Μαίου αναμένονται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ)  κινήθηκε στο 3,2% ελαφρώς χαμηλότερα από τον Μάρτιο αλλά σταθερά υψηλότερα (για 7ο μήνα) από τον μέσο της ευρωζώνης που «έτρεξε» με 2,4%.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε ένα μήνα (από τον Μάρτιο στον Απρίλιο) ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 1 ποσοστιαία μονάδα.

Την ίδια στιγμή, τα τρόφιμα παραμένουν το βασικό πρόβλημα για την Ελλάδα, καθώς ο πληθωρισμός στην κατηγορία «τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός» ανήλθε στο 4,9% (από 4,8% τον Μάρτιο), ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ευρωζώνη άγγιξε το 2,8% τον Απρίλιο από 2,6% τον Μάρτιο. Η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη μαζί με την Κροατία ακολουθώντας την Μάλτα.

Συνολικά, η Ελλάδα είναι είτε 1η είτε 2η σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό τροφίμων σε επίπεδο ευρωζώνης κατά το τελευταίο 7μηνο και συναγωνίζεται  τη Μάλτα.

Οικονομική δυσπραγία

Ως εκ τούτου, οι καταναλωτές είναι ιδιαιτέρως απαισιόδοξοι σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι. Το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» διαμορφώθηκε στο 61%  ενώ στο 12% ενισχύθηκε το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν χρήματα από τις αποταμιεύσεις τους. Αυτά αποτυπώνονται στο τελευταίο δελτίο Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών του ΙΟΒΕ.

Ακόμη το 56% των πολιτών εκτιμά πως θα υπάρξει νέα άνοδος των τιμών με τον ίδιο ή και ταχύτερο ρυθμό το επόμενο διάστημα. Αντίθετα μόλις το 17% δηλώνει πως αναμένει μια σταθερότητα.

Το 83% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ μόνο το 15% τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή.

Δύσκολη κατάσταση

Η δύσκολη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών φαίνεται και από την πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές (έπιπλα, ηλεκτρικών συσκευών κλπ) τους προσεχείς 12 μήνες. Το 55% (από 49%) των καταναλωτών προβλέπει ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ μόλις το 5% (από 4%) αναμένει το αντίθετο.

Οι Έλληνες καταναλωτές είναι οι περισσότερο απαισιόδοξοι στην ΕΕ με -41,7 μονάδες, και με μεγάλη διαφορά από την επόμενη χειρότερη χώρα που είναι η Εσθονία με -29,8.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε ελαφρά τον Απρίλιο και διαμορφώθηκε στις -41,7 μονάδες, έναντι -44,7 μονάδες τον Μάρτιο, με τους Έλληνες καταναλωτές να είναι και πάλι οι περισσότερο απαισιόδοξοι στην ΕΕ, με τους καταναλωτές στην Εσθονία (-29,8) και την Κύπρο (-26,6) να ακολουθούν.

Ακόμη, σχεδόν έξι στους δέκα καταναλωτές (59%) προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 22% (από 19%) το οποίο αναμένει σταθερότητα.

Πηγή ΟΤ