TOP

Ακρίβεια: Market Pass, «καλάθι» και πλαφόν κέρδους σε νέα προϊόντα

Με επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και σε άλλα προϊόντα, συνέχιση της χορήγησης του Market Pass μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο και νέα – εξάμηνη – παράταση του «καλαθιού του νοικοκυριού» χτίζει «άμυνα» κατά της ακρίβειας η κυβέρνηση, την ώρα που οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα και στα βασικά αγαθά και υπηρεσίες έχουν γονατίσει τους πιο ευάλωτους.

Προκειμένου να περισταλούν φαινόμενα αισχροκέρδειας στο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ για την «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας» περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους όχι μόνο σε βασικά τρόφιμα, πρώτες ύλες, καύσιμα, υγρά και στερεά, αλλά και στα σχολικά είδη, όπως και στα προϊόντα για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσεως (θερμοσίφωνες).

Νέες ρυθμίσεις

Η διαφορά με τη ρύθμιση όπως ίσχυε μέχρι το τέλος Ιουνίου εφέτος έχει να κάνει με την «αφετηρία». Αντί λοιπόν το περιθώριο κέρδους να συγκρίνεται με εκείνο που ίσχυε προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2021 στο τρέχον εξάμηνο θα συγκρίνεται με το περιθώριο κέρδους της 31ης Δεκεμβρίου 2021.

Συγκεκριμένα, έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση, τη θέρμανση, την παραγωγή ζεστού νερού χρήσεως και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση σχολικών ειδών και γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021.

Για την ιστορία να πούμε ότι η ρύθμιση για την επιβολή πλαφόν, για την οποία ειρήσθω εν παρόδω οι επιχειρήσεις του κλάδου σούπερ μάρκετ δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους, ξεκίνησε να εφαρμόζεται για συγκεκριμένα προϊόντα το 2020, στη διάρκεια του πρώτου lockdown. Επανήλθε με εκτεταμένο περιεχόμενο το 2021, για να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο το 2022 εξαιτίας των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων, παίρνοντας τελικά παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη ρύθμιση προβλέπεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης μπορεί να εξειδικεύει τις κατηγορίες των προϊόντων που αφορά η εν λόγω απαγόρευση. Σε περίπτωση παράβασης προβλέπονται πρόστιμα από 5.000 έως 1 εκατ. ευρώ, ενώ σε περίπτωση απόκρυψης, παραποίησης ή μη προσκόμισης στοιχείων επιβάλλεται πρόστιμο έως 50.000 ευρώ.

«Αλλάζω Συσκευή»

Στη ρύθμιση – ανάχωμα κατά της αθέμιτης κερδοφορίας των επιχειρήσεων προβλέπεται, επίσης, η απαγόρευση πώλησης με περιθώριο μεικτού κέρδους μεγαλύτερο από αυτό που ίσχυε πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2021 από προμηθευτή που έχει συμπεριληφθεί στο Μητρώο Εγκεκριμένων Προμηθευτών ή από έμπορο λιανικής που συμμετέχει στο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή» ή έχει ενταχθεί στο Ενιαίο Μητρώο Εγκεκριμένου Εξοπλισμού.

Η ρύθμιση αυτή αφορά την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος και η ισχύς της είχε αρχίσει από πέρσι.

Παράταση και για το «καλάθι του νοικοκυριού»

Παράλληλα, έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023 παρατείνεται το μέτρο για το «Καλάθι του νοικοκυριού».

Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι της νεοσύστατης Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΕΣΕ) είχαν ζητήσει από τον υπουργό, κ. Σκρέκα, να περιοριστεί η παράταση του «καλαθιού του νοικοκυριού», από τους έξι μήνες, στους τρεις μήνες και, εφόσον απαιτηθεί, να επεκταθεί για άλλους τρεις μήνες.

Τρίμηνη παράταση για το Market Pass

Σε ότι αφορά το Market Pass προβλέπεται να παραταθεί για ακόμη ένα τρίμηνο, δηλαδή μέχρι τον Οκτώβριο. Οι αιτήσεις θα εξετασθούν με βάση τα εισοδήματα του 2022. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να έχουν υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις εγκαίρως.

Τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια να παραμένουν τα ίδια όπως και το ύψος της ενίσχυσης: από 22 έως 100 ευρώ το μήνα, δηλαδή 66 έως 300 ευρώ για το τρίμηνο της παράτασης. Σημειώνεται πως όσοι είχαν λάβει την προηγούμενη ενίσχυση δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αιτήσεις (θα εξεταστούν αυτόματα). Ωστόσο αίτηση θα πρέπει να υποβάλλουν, όσοι δεν είχαν κάνει αλλά έχουν μείωση εισοδήματος και μπαίνουν στα κριτήρια όποτε είναι δικαιούχοι τώρα ενώ δεν ήταν με τα εισοδήματα του 2021.

Επίσης όσοι έλαβαν την προηγούμενη ενίσχυση μέσω ψηφιακής χρεωστικής κάρτας μπορούν, εφόσον εξακολουθούν να είναι δικαιούχοι, να εισπράξουν τη νέα ενίσχυση στην ίδια κάρτα, η οποία παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Πηγή: OT.GR